Hopp til innhold

Truer med bøter og våpenbeslag

Regjeringen har sett seg lei på forholdene i reindriften på Finnmarksvidda.

Rein spiser lav

Illustrasjonsbilde.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Nå kan det bli aktuelt med tiltak som beslagleggelse av våpen og dyre dagbøter for å løse det som er blitt betegnet som en krisesituasjon i reindrifta. Forskrift om avgift ved brudd på bruksregler og forskrift om tvangsmulkt er nå ute på høring, og har tilslutning fra reindriftsnæringa selv, skriver NTB i dag.

– Slik reindriften drives nå mange steder, er det nesten kriminell virksomhet. Det må vi slå ned på, sier landbrukspolitisk talsmann Arne L. Haugen for Arbeiderpartiet på Stortinget.

Foreslår svindyre dagbøter

NRK Sápmi skrev allerede i forrige uke om områdestyrene i Finnmark som foreslår dyre bøter ved ulovlig beite . Leder Berit Kristine Hætta i Vest-Finnmark områdestyre sa til NRK at uten harde virkemidler vil man ikke klare å løse problemene i næringa.

– Vi må ty til bøter for å få en forutsigbarhet i næringa. Alle i reindrifta skal være klar over konsekvensene ved å la dyrene sine beite på andres beiteland.

For store flokker har ført til nedbeiting av store arealer og konflikter ettersom flokkene tar seg inn på andre beitemark. I dag er det over 180.000 rein i Finnmark, noe som er flere titusen flere enn det beitemarkene tåler.

Signaliserte bøter i fjor

Allerede før jul i fjor uttalte landbruksminister Lars Peder Brekk at det fra regjeringens side ville bli gjennomført sanksjoner i de verste områdene for å få tilpasset reintallet etter beiteforholdene i hvert distrikt.

– De siidaene som ikke følger regelverket må regne med sanksjoner, og det kan være alt fra bøter til nedslaktning, sa ministeren da.

Korte nyheter

 • Eanandoallo­ministtar NBR riika­čoahkkimii

  Norgga Boazosápmelaččaid Riikkasearvvi (NBR) riikačoahkkin lágiduvvo Plassjes Trøndelága fylkkas bearjaga ja lávvardaga.

  Bearjadaga galgá eanandoalloministtar Geir Pollestad ovdanbuktit ráđđehusa boazoealáhusa ja energiija doaibmapáhka, mas fáddán lea areála ja boraspiret.

  Riikačoahkkin oažžu vejolašvuođa gažadit ja kommenteret ministara ovdanbuktima.

  Dan čállá Ávvir.

  Landbruksminister Geir Pollestad
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Politiet leter etter gjerningspersonen etter Nav-angrepet-

  Troms-politiet ber nå om tips for kunne finne gjerningspersonen, etter at en Nav-ansatt ble angrepet utenfor Nav Tromsø torsdag morgen.

  På X opplyser politiet at personen skal ha kjørt et sort kjøretøy forut og etter hendelsen.

  – Politiet ønsker at vitner som har kjørt bil med fungerende dash-kamera forbi Nav eller tilstøtende gater, i perioden kl. 07:45-08:00, skrive de.

  De ber folk ta kontakt gjennom deres tipsportal på politiets nettside.

  Voldsepisode ved Nav i Tromsø

  Nav-ansatt i Tromsø angrepet på vei til jobb – bygg ble evakuert

  Et Nav-kontor i Tromsø ble sperret av og evakuert etter at en ansatt ble sprayet i ansiktet med et ukjent stoff torsdag morgen. Politiet tror ikke hendelsen er relatert til at vedkommende jobber på Nav.