Hopp til innhold

Klimaforskere slår alarm

Vi kan oppleve et isfritt Arktis om 10-20 år.

Innlandsisen på Grønland

Omgivelsene i Illuisat på Grønland er spektakulære blant annet fordi den mektige innlandsisen kalver i Diskobukten utenfor Illuisat og skaper enorme isfjell.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Avsmeltingen av Innladsisen på Grønland er mye verre enn først antatt.

Rapportene fra FNs klimapanel er foreldede i det øyeblikk blekket er tørt. Dette hevdes i en kronikk skrevet av den danske klima- og polarforskeren Sebastian Mernild i Fyens Stifstidende.

Det synes på en og samme tid både videnskapelig interessant og skremmende at virkelighetens forandringer finner sted raskere enn formidlingen av viten gjennom rapportene, skriver Sebastian Mernild.

Blant annet betyr funnet av et stort smeltevannsmagasin under isen at alle snø- og ismodeller må revurderes, understreker han.

– Menneskene vil møte en grense

Samtidig advarer amerikanske klimaforskere i tidsskiftet Earth's Future om oppsiktsvekkende temperaturstigninger og avsmeltning av havis. Det går nå så fort at havene i Arktis kan være isfri om 10-20 år.

Hvis utledningene av drivhusgasser fortsetter uanfektet, vil temperaturen stige 5 grader om våren og 13 grader om høsten i 2100, skriver de ifølge avisen Information.

– Når vi sammenligner hastigheten av istap vi ser i dag med klimamodellene, så forløper istapet mye raskere enn flertallet av modeller er i stand til å oppfange, hevder glasiologen Julienne Stroeve fra US National Snow and Ice Data Center ifølge Information.

Tallene ligger langt over dem som IPCC har forutsagt i deres seneste rapport.

Og temperaturstigninger av den kaliber kan få katastrofale konsekvenser. Det har den hollandske professoren Anders Levermann regnet på i en artikkel i The Guardian.

Med mindre det investeres milliarder i diker, så kan havstigningene i 2100 komme til å koste mellom 0,3 og 9,3 prosent av den globale BNP, forutser han.

– Menneskeheten vil møte en grense, og vi vil ikke nå å rydde opp tilstrekkelig raskt etter skadene før den neste orkanen går i land. Når den grensen nås kan utledningene kanskje falle, men ikke til menneskehetens beste, skriver professoren i The Guardian.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK