Tidligere Alta-aksjonist viser sin støtte i Sverige

Niillas Somby er i Gällivare for å vise sin støtte til gruvemotstanderne.

Viser sin støtte til Kallak

Nillas Somby sitt hjerte brenner fortsatt varmt for de som kjemper i mot naturødeleggelser. Nå har han reist til Sverige for å vise sin støtte til gruvemotstanderne.

Foto: NRK

– Jeg ser paralleller mellom det som skjer i Gállok, og det som skjedde i Alta. Jeg tror at Gállok-saken kan bli starten på en lignende prosess som Alta-saken i sin tid ble, mener Niillas Somby.

Somby mistet armen og et øye under en av aksjonene i Alta. Det var den gang den samiske oppvåkningen begynte, med kjempedemingen som staten skulle bygge, og som ville oversvømt den samiske bygda Máze.

Støtter ulovlige aksjoner

Nå er han altså i Gällivare i Sverige for å vise sin støtte til aksjonistene som kjemper mot at gruvedriften skal få innhugg i deres beiteområder.

– Jeg har lagt merke til at unge folk på svensk side bryr seg om det som skjer, og ikke minst at de engasjerer seg, forteller han til SVT Sameradion.

Han gir sin ubetingete støtte til de ulovlige aksjonene i Gállok.

– Selvfølgelig støtter jeg det. Det ville være utenkelig at jeg ikke gjør det, sier Alta-Aksjonisten.

– Hvem er det som har laget lovene?

Etter at Niillas Somby forsøkte å sprenge en bru i forbindelse med Alta-striden, med det tragiske utfallet at han mistet en arm og et øye, så ble han dømt til 21 års fengsel. Før dommen falt i kraft rømte han til Kanada, og bodde sammen med urfolk der på 80-tallet som politisk flyktning.

– Man må tenke etter. Hvem er det som har laget lovene? Hvem er den som forvolder mest skade? Den som ødelegger jorden og naturen, eller den som forsøker å bevare den samme jorden og naturen, sier Somby retorisk.

Rettssaken mot mot tre av Gállok-aksjonistene starter i dag. Somby tror de vil bli dømt av koloniherrene, som han kaller dem, men han tror at dem i historiebøkene vil bli anerkjent som helter.

Aktivistene, som hadde barrikadert seg i området tidligere i høst, ville forsøke å hindre gruveselskapet Jokkmokk Iron Mines AB i å starte gruvedrift i Gállok/Kallak i Jokkmokk i Nord-Sverige. De ble tauet vekk, og arrestert av politiet.