NRK Meny
Normal

Keskitalo: – Klokt av Muotka og Myrnes Balto å trekke seg fra masterstudiet

Sametingspresidenten mener det var riktig av sametingsråd og politisk rådgiver å slutte i omdiskutert masterstudie.

Aili Keskitalo og Silje KArine Muotka

President Aili Keskitalo (t.v.) støtter sametingsråd Silje Karine Muotka (t.h.) og sametingsrådets politiske rådgiver Runar Myrnes Balto sin beslutning om å slutte i studiet.

Foto: Marte Lindi

– Slik denne saken har utviklet seg var det en klok beslutning av dem å å trekke seg fra studiet, men det skal ikke forhindre Sametinget i å diskutere hva vi i fremtiden skal gjøre med slike dilemmaer. For dette er et skikkelig dilemma, understreker sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

NRK Sápmi fortalte i forrige uke om det omdiskuterte masterstudiet som Universitetet i Tromsø og University of Saskatchewan i Canada samarbeider om. Blant studentene var sametingsråd Silje Karine Muotka og sametingsrådets politiske rådgiver Runar Myrnes Balto.

Keskitalo har i hele forrige uke ikke vært tilgjengelig for kommentar om denne saken, men nå kommer hun med sitt syn.

Deltagelsen til de kanadiske studentente sponses av av urangiganten Cameco, og dette har ført til debatt i det samiske samfunnet.

– Saken ble større enn de hadde trodd

Kritikken og debatten rundt mastergradtudiet førte til at sametingsråd Silje Karine Muotka og sametingsrådets politiske rådgiver Runar Myrnes Balto valgte å trekke seg fra studiet.

– De har også kommet med en forklaring på hvorfor de valgte å slutte, og det var fordi denne saken ble større enn de hadde trodd, forklarer Keskitalo.

Sametingspresidenten sier at beslutningen ble tatt ene og alene av Muotka og Myrnes Balto selv, og hun vil ikke si noe om deres deltagelse i masterstudiet bryter med Sametingets etiske retningslinjer.

– Det er ikke opp til meg å vurdere og bestemme. Jeg vet at Runar Myrnes Balto og Silje Muotka ikke så disse sidene ved saken, da de fikk informasjon om finansieringen av de kanadiske studentenes deltagelse, forklarer Keskitalo.