Hopp til innhold

En av fire støtter Keskitalo

Selv om oppslutningen om partiet hennes synker i Opinions meningsmåling, så er Aili Keskitalo fortsatt velgernes førstevalg som sametingspresident.

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Arbeiderpartiet er størst på Sametinget, mens populæriteten til Norske Samers Riksforbund (NSR) er dalende.

Det viser en meningsmåling som Opinion laget for NRK Sámi Radio i perioden 3. - 7. desember 2008. Partibarometeret er basert på 600 intervjuer.

LES OGSÅ: Fremskrittpartiet inn på Sametinget

Mange vil ha Keskitalo

I et ekstraspørsmål ble det spurt "Hvem ville du helst hatt som sametingspresident?"

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo - 29%

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Tre kandidater ble nevnt som alternativer: Aili Keskitalo (Norske Samers Riksforbund), Egil Olli (Arbeiderpartiet) og Laila Susanne Vars (Árja). I tillegg var "Ingen av disse" et fjerde svaralternativ.

29 prosent av de som svarte sa at de helst ville hatt Aili Keskitalo som sametingspresident. En av fire (25%) menn støtter NSR sin presidentkandidat, mens andelen kvinner er 34 prosent. Bare tre prosent av de som støtter NSR ville hatt en annen presidentkandidat.

Egil Olli støttes av 16 prosent av de spurte. 19 prosent av mennene vil ha den samiske Ap-toppen som president. 11 prosent av de som sa de ville stemme på Ap vil helst ha en annen presidentkandidat.

Laila Susanne Vars i det nystartede samiske lista Árja støttes av sju prosent. Sju prosent av mennene vil ha henne som sametingspresident. Andelen kvinner som støtter Vars er også sju prosent. Null prosent av de som vil stemme på Árja sier at de helst ville hatt en annen presidentkandidat.

– Vanskelig å forklare

Aili Keskitalo har ingen god forklaring på at hun i denne meningsmålingen får størst oppslutning blant velgerne.

Egil Olli

Egil Olli - 16%

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Det er vanskelig å forklare, men det må jeg si at for meg personlig er dette svært oppmuntrende når jeg får slike tall. Og dette er selvsagt også en stor oppmuntring for NSR. Dette viser at vi har et ganske stort potensiale der ute blant velgerne, som vi ennå ikke har få full uttelling for ennå, sier Keskitalo.

NSRs presidentkandidat er ikke helt sikker på om meningsmålingen som viser at partiet hennes har dalende oppslutning helt stemmer.

– Jeg har ønske om at vi i NSR klarer å mobilisere flere velgere enn det vi hittil har klart. Jeg tror også at når NSR-velgerne nå ser at vi har et stort potensiale, så vil dette også stimulere dem til å samle velgerne til å støtte vår politikk, håper Keskitalo.

– Det er faktisk ikke så stor forskjell på den støtten jeg personlig får (29%) og den støtten som NSR får (24,9%) i meningsmålingen. Det er bare snakk om noen få prosent og jeg har stor tro på at vi skal kunne mobilisere disse få prosentene, sier en optimistisk Aili Keskitalo.

– Partiet er viktigst

Egil Olli sier at han ikke tar det som et personlig nederlag at meningsmålingen viser at han personlig ikke får så bre støtte blant velgerne.

Laila Susanne Vars

Laila Susanne Vars - 7%

Foto: Ronald Isaken Pulk / NRK

– For meg er det interessant å høre at vi (Ap; red. anm.) har en politikk som folk støtter. Det er dette som er det viktigste for meg. Jeg har ingen spesielle kommentarer til det at jeg personlig ikke får like bre støtte som det Aili Keskitalo får. Jeg gleder meg heller over at partiet får bre støtte for sin politikk, mener Egil Olli.

Arbeiderpartiet har ennå ikke nominert sin presidentkandidat til sametingsvalget neste høst. Derfor mener Olli det bare er naturlig at Keskitalo får høy oppslutning nå drøye ni måneder før valget.

Olli har stilt seg til disposisjon hvis Ap også til neste sametingsvalg vil ha ham som sin presidentkandidat, men han mener likevel at det er sunt for et parti å diskutere hvem de til syvende og sist skal stille med som frontfigur til valget.

– Innad i partiet vårt er finnes det folk som vil ha andre kandidater enn meg. Dette er naturlig og slik bør det jo være. Slike diskusjoner skal vi kunne ha i et parti, sier Egil Olli.Korte nyheter

 • Fertejedje sirdit Bæskadesrennet moala

  Les på norsk.

  Bæskadesrennet gilvočuoigit galge rievtti mielde čuoigat 28 kilomehtera Suolovuomis gitta Ruonávuovdái.

  Heajos muohtadilálašvuođaid geažil leat šaddan moala sirdit moadde kilomehtera lagabui. Čuoigamat lea dál 25 kilomehtera guhkku.

  17:s leat dieđihan gilvoluohkái. Oassálastit čuigegohte dii. 11 ja vurdojuvvojit mollii ollet dii. 12:s.

 • Listhaug ođđasit válljejuvvon Ovddádusbellodaga jođiheaddjin

  Les på norsk.

  Ovddádusbellodaga riikkačoahkkimis lea Sylvi Listhaug fas válljejuvvon Ovddádusbellodaga bellodatjođiheaddjin

  Listhaug lea bellodatjođiheaddji leamaš miessemánu 2021:i rájes.

  Liv Gustavsen, Kristoffer Sivertsen ja Marte Joan Monstad ges válljejuvvojedje fásta lahttun Ovddádusbellodaga guovddášstivrii.

  Gustavsen lea ođđasit válljejuvvon, muhto Monstad lea ođđa lahttu. Rørvik ges lea ovdal leamaš 4. várrelahttu.

  Sylvi Listhaug
  Foto: William Jobling / NRK
 • Listhaug gjenvalgt som partileder for Frp

  Sylvi Listhaug ble gjenvalgt som Frps partileder på landsmøtet søndag formiddag.

  Listhaug har vært partiets leder siden mai 2021.

  Sylvi Listhaug
  Foto: William Jobling / NRK