Jubileumsutstilling for fotograf Ellisif Wessel

Fotograf Ellisif Wessel dokumenterte den samiske kulturen i Sør-Varanger-området på slutten av 1800-tallet og på begynnelsen av 1900-tallet. I år er det 150 år siden hun ble født, og det markerer Varanger museum med en jubileumsutstilling.

Skoltesamer i Neiden

Skoltesamer i Neiden

Foto: Ellisif Wessel - Varanger museum

Ellisif Wessel var overklassejenta fra Gausdal som gjorde seg bemerket i Norge gjennom sitt fotografiapparat, sin litterære penn og sitt store engasjement for arbeiderklassen og svakerestilte i lokalsamfunnet rundt Varangerfjorden. Hun kom til Kirkenes 22. mars 1886, og dokumenterte i en årrekke et grenseland i brytningstid, melder Varanger museum i en pressemelding.

Skjæring av sennegress mellom Førstevannet og Andrevannet, Kirkenes ca. 1900.

Skjæring av sennegress mellom Førstevannet og Andrevannet, Kirkenes ca. 1900.

Foto: Ellisif Wessel

Unikt materiale

Hennes fotografi formidler Øst-Finnmarks flerkulturelle historie, og er en unik nasjonal skatt. Den kulturhistoriske verdien av samlingen er stor ettersom det finnes få billedsamlinger igjen i Finnmark etter systematisk bombing og nedbrenning av fylket under 2.verdenskrig.

Bildene hennes finnes i flere museumssamlinger landet rundt, og den største samlingen tilhører Grenselandmuseet i Kirkenes.

Samlingen etter Wessel er et unikt dokumentasjonsmateriale fra overgangen til det 20. århundre i grenseområdet mellom Norge, Finland og Russland. Ferdsel over landegrensene var uproblematisk, og Ellisif Wessel var ofte over på russisk og finsk side og fotograferte.

Utendørs utstilling

Billedmaterialet i fotoutstillingen er hentet fra Ellisif Wessels egenproduserte album som ble gitt i gave til familie og venner, som sammen med dikt, vers og utdrag fra avisinnlegg bidrar til å vise frem et helhetlig bilde av Wessel mangfoldige liv og virke.

Fotoutstillingen er plassert i byrommet for å gi publikum en kulturell opplevelse utenfor museets tradisjonelle vegger.

Utstillingen vil på denne måten formidles til et bredere publikum, også de som ikke benytter seg av Grenselandmuseets tilbud. Jubileumsutstillingen er i så måte også et bidrag for å gi Kirkenes sentrum et kulturelt løft.

Utstillingen åpner torsdag 14. juli kl.12.00. Det blir offisiell åpning ved ordfører i Sør-Varanger kommune Rune G. Rafaelsen. Etterpå blir det vandring i utstillingen.