– Jeg skal ikke slutte å bære kofta, men heller finne flere unnskyldninger for å ha den på meg. Det skal jeg gjøre bare for at folk fortsatt skal se at vi er her, sier 21-åringen til NRK.
Fredag kveld feiret han storesøsterens bryllup midt i Tromsø-sentrum. Fysikkstudenten hadde på seg ei samekofte. Utenfor restauranten i Storgata
NRK møtte 21-åringen mandag.
– Jeg synes ikke det var så nøye at det var jeg som ble slått ned. Det kunne vært hvem som helst som bar kofte denne kvelden han slo til, sier han.
MERKE: Jon-Richard Sommernes fikk merke på underleppa etter et slag fra en tilfeldig passerende. – Har fortsatt vondt på innsiden, men det gikk heldigvis bra, sier han.
Foto: Mariela Idivuoma / NRK– Hadde lyst til å slå en same
Mannen som nå er under etterforskning, skal ha sagt til Jon-Richard og faren at han hadde lyst til å slå en same.
– Man skal ikke være redd for å ha på seg kofta. Det er noe man skal kunne være stolt av. Men hvis folk får lyst til å slå til deg hvis du har kofte på deg, så har vi gått mange steg tilbake i samfunnet, sier Sommernes som er fra Honningsvåg.
Den samiske studentforeningen i Nord-Norge planlegger nå sammen med ungdomsorganisasjonen Noereh og Tromsøs Sameforening hvordan de skal svare på volden 21-åringen ble utsatt for.
– Vi planlegger å samle koftekledd ungdom på torget i Tromsø på lørdag. Vi oppfordrer folk til å ta på kofte. Det hadde vært moro å få til et vorspiel, sier lederen i foreningen, Ingrid Sundberg til NRK.
Nestlederen i studentforeningen håper det gir en forebyggende effekt at saken synliggjøres.
– Jeg synes det er bra at denne saken får fokus. Vi er forberedt på at vi kan få kommentarer når vi har kofte på oss, men ikke å bli slått ned på grunn av det, sier Henrik Halvari.
FOREBYGGENDE EFFEKT: Nestleder i Samisk studentforening håper det gir en forebyggende effekt at saken løftes. – Jeg synes det er bra at denne saken får fokus, sier Henrik Halvari.
Foto: Mariela Idivuoma / NRKOrdfører tar avstand
En mann i 30-årene er siktet for forholdet.
– Vi kan bekrefte at denne saken er anmeldt og under etterforskning, forteller Asbjørn Bartnes ved Troms politidistrikt.
Politiet vil ikke gå ut med informasjon til mediene om hvem den anmeldte mannen er, og NRK har derfor ikke lyktes med å komme i kontakt med vedkommende. Hvem som eventuelt er hans advokat, har politiet heller ikke opplyst.
Ordfører Kristin Røymo i Tromsø er forskrekket over helgas hendelse, og tar avstand fra dette. Hun har tatt kontakt med de samiske miljøene i byen for å snakke om saken.
SKUFFET: Ordfører i Tromsø: – Mitt hjerte blør for han som opplevde dette, og for andre som kjenner de blir redde for å kle på seg kofta. Kofta hører hjemme i Tromsø.
Foto: Mariela Idivuoma / NRKHun mener dette er et tegn på at samfunnet ikke har kommet så langt som det bør, og spør seg selv:
– Gjør vi i Tromsø nok for å rette fokus på hatvold?