Hopp til innhold

Jon-Richard (21) ble slått ned: – Skal fortsatt ha på meg samekofta

Studentene i Tromsø vil slå tilbake med «kofte-vorspiel» til helgen. Volden Jon-Richard Sommernes opplevde fredag, har ikke skremt ham fra å ha på seg kofte.

Jon-Richard Sommernes

LAR SEG IKKE SKREMME: Jon-Richard Sommernes har fortsatt vondt etter slaget fredag. En mann er anmeldt for å ha slått ham.

Foto: Mariela Idivuoma / NRK

– Jeg skal ikke slutte å bære kofta, men heller finne flere unnskyldninger for å ha den på meg. Det skal jeg gjøre bare for at folk fortsatt skal se at vi er her, sier 21-åringen til NRK.

Fredag kveld feiret han storesøsterens bryllup midt i Tromsø-sentrum. Fysikkstudenten hadde på seg ei samekofte. Utenfor restauranten i Storgata ble han slått i ansiktet av en mann i 30-årene.

NRK møtte 21-åringen mandag.

– Jeg synes ikke det var så nøye at det var jeg som ble slått ned. Det kunne vært hvem som helst som bar kofte denne kvelden han slo til, sier han.

Jon-Richard Sommernes viser hvor han ble slått

MERKE: Jon-Richard Sommernes fikk merke på underleppa etter et slag fra en tilfeldig passerende. – Har fortsatt vondt på innsiden, men det gikk heldigvis bra, sier han.

Foto: Mariela Idivuoma / NRK

– Hadde lyst til å slå en same

Mannen som nå er under etterforskning, skal ha sagt til Jon-Richard og faren at han hadde lyst til å slå en same.

– Man skal ikke være redd for å ha på seg kofta. Det er noe man skal kunne være stolt av. Men hvis folk får lyst til å slå til deg hvis du har kofte på deg, så har vi gått mange steg tilbake i samfunnet, sier Sommernes som er fra Honningsvåg.

Den samiske studentforeningen i Nord-Norge planlegger nå sammen med ungdomsorganisasjonen Noereh og Tromsøs Sameforening hvordan de skal svare på volden 21-åringen ble utsatt for.

– Vi planlegger å samle koftekledd ungdom på torget i Tromsø på lørdag. Vi oppfordrer folk til å ta på kofte. Det hadde vært moro å få til et vorspiel, sier lederen i foreningen, Ingrid Sundberg til NRK.

Nestlederen i studentforeningen håper det gir en forebyggende effekt at saken synliggjøres.

– Jeg synes det er bra at denne saken får fokus. Vi er forberedt på at vi kan få kommentarer når vi har kofte på oss, men ikke å bli slått ned på grunn av det, sier Henrik Halvari.

Samisk studentforening leder og nestleder

FOREBYGGENDE EFFEKT: Nestleder i Samisk studentforening håper det gir en forebyggende effekt at saken løftes. – Jeg synes det er bra at denne saken får fokus, sier Henrik Halvari.

Foto: Mariela Idivuoma / NRK

Ordfører tar avstand

En mann i 30-årene er siktet for forholdet.

– Vi kan bekrefte at denne saken er anmeldt og under etterforskning, forteller Asbjørn Bartnes ved Troms politidistrikt.

Politiet vil ikke gå ut med informasjon til mediene om hvem den anmeldte mannen er, og NRK har derfor ikke lyktes med å komme i kontakt med vedkommende. Hvem som eventuelt er hans advokat, har politiet heller ikke opplyst.

Ordfører Kristin Røymo i Tromsø er forskrekket over helgas hendelse, og tar avstand fra dette. Hun har tatt kontakt med de samiske miljøene i byen for å snakke om saken.

Ordfører i Tromsø Kristin Røymo

SKUFFET: Ordfører i Tromsø: – Mitt hjerte blør for han som opplevde dette, og for andre som kjenner de blir redde for å kle på seg kofta. Kofta hører hjemme i Tromsø.

Foto: Mariela Idivuoma / NRK

Hun mener dette er et tegn på at samfunnet ikke har kommet så langt som det bør, og spør seg selv:

– Gjør vi i Tromsø nok for å rette fokus på hatvold?

Korte nyheter

  • Noreg spyttar inn 270 millionar kroner i klimafond til fattige land

    Ei rekke land skal betale inn store summar i eit fond til fattige land råka av klimaendringar. I dag blei det klart kor mykje Noreg bidreg med.

    170 verdsleiarar er samla i Dubai og skal i to veker gjennom beinharde klimaforhandlingar.

    Til no har det ikkje vore kjend kor mykje Noreg vil bidra med, men i dag var Jonas Gahr Støre på talarstolen i Dubai og sa at Noreg vil gi 25 millionar dollar til fondet.

    Det svarar til 270 millionar kroner.

  • Her mottar arkitekten prisen for årets styggeste nybygg

    Arkitekt Monalf Figenschau mottok i dag prisen for årets styggeste nybygg, som gikk til Moxy-hotellet i Tromsø.

    Arkitektopprøret deler ut prisen, i år for tredje gang.

    – Grøss er ikke akkurat et positivt ord, men med prisen er vi i celebert selskap med flotte bygg som har vunnet tidligere, sier Figanschau.

    Tidligere har Munchmuseet og Nasjonalmuseet vunnet grøssprisen.

    – Det som er bra med dette er at det vekker debatt om arkitektur og byutvikling. Det ønsker vi velkommen.

    Figenschau mottok prisen på lørdagens Helgemorgen.

    Monalf Figenschau
    Foto: Erik Waagbø / NRK
  • Sjømat Norge ser mange gode nyheter i avtale om tollfrie kvoter mellom Norge og EU

    Sjømat Norge skriver i en pressemelding at Norge ikke har frihandel med sjømat til EU og handelen reguleres av et lappeteppe av ulike avtaler, blant annet midlertidige kvoteavtaler. Den kvoteavtalen som nå er inngått gir bedre betingelser for enkeltprodukter i de kommende syv årene.

    Forhandlingene med EU har tatt tid, noe som har medført at norsk sjømateksport har stått uten en rekke tollfrie kvoter i mer enn to år, skriver de videre.

    – Jeg ser flere lyspunkter i avtalen som nå er på plass mellom EU og Norge, selv om den samlede markedsadgangen til EU for norsk sjømat fremdeles ikke er god nok, sier Stine Akselsen, direktør for industri og handel i Sjømat Norge i pressemeldingen.