Ble sjokkert over jervemelding

Lederen i FNs permanente forum, Victoria Tauli-Corpuz, følte seg en stund utrygg da hun i går fikk vite at det var jerv ved reinflokken hun skulle besøke.

Victoria Tauli-Corpuz

Victoria Tauli-Corpuz ved reinflokken.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er jo forferdelig. Hvorfor får ikke reinen være i fred? Jerven kan vel ikke komme å spise oss også? spurte en forskrekket Victoria Tauli-Corpuz da hun får vite av reineier Johan Mathis Eira at jerven nettopp har vært innom flokken ved Idjajávri.

SE VIDEO: Urfolksforum på skutertur

Hun blir beroliget når hun får vite at jerven faktisk frykter mennesker og stikker av lenge før vi i det hele tatt kommer nær den.

– Det er godt å høre at vi mennesker er høyere oppe i næringskjeden. Det må jo da bety at vi mennesker er et fryktet vesen for jerven, akkurat som jerven fryktes av reinen, sier Victoria Tauli-Corpuz og puster lettet ut.

LES OGSÅ: – Frykter ikke for sikkerheten

Besøkte siida og reinflokk

FNs Permanente Forum for urfolkssaker (UNPFII) besluttet etter invitasjon fra Utenriksdepartementet og Sametinget å legge sitt formøte til Karasjok 16. - 19. mars 2009.

Formøtet gjennomføres som en forberedelse til Permanent Forums 8. sesjon i New York 18. - 29. mai 2009.

I denne forbindelse ønsker forumet å møte sametingene og representanter for samene i Russland. Tema på den 8. Sesjonen i mai er bla. implementering av FNs urfolkserklæring og en halv-dags diskusjon om Arktis.

Victoria Tauli-Corpuz

Victoria Tauli-Corpuz.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Torsdagen hadde forumet satt av til rekreasjon og til det å stifte nærmere bekjentskap med naturen i Sápmi. På denne måten ville medlemmene på nært hold kunne se med egne øyne hvordan den globale oppvarmingen så langt merkes av de som har sitt levebrød i naturen.

Derfor hadde arrangørene valgt å legge dette besøket til Eira-siida, som ligger i nærheten av Idjajávri (Nattvatn) cirka to mil utenfor Karasjok mot Lakselv.

– Et skikkelig jervevær

Da gruppen startet gårsdagens utflukt var det klarvær, noen få minusgrader og vindstille. Men etterhvert begynte det å skye over og blåse.

– Det er i slikt vær jerven liker seg best. Da kan den snike seg inn på reinflokken og ta med seg sporene (red. forklaring; vinden blåser bort sporene). Da er det bare kråka som dagen etter kan fortelle hva som har skjedd og om jerven har fått noen fangst, forklarer Johan Mathis Eira.

Han hadde samlet en flokk på 4-500 dyr for å vise til gjestene fra andre urfolksområder i verden. Men da den færste gruppa ankom siidaen var mer enn halvparten av flokken blitt skremt bort av jerven.

Johan Mathis Eira

Johan Mathis Eira.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– I vår siida er vi mye plaget med rovdyr. Det er spesielt jerven og gaupa som både skremmer og dreper rein. Vi trenger ikke å være lenge borte fra flokken før disse rovdyrene slår til, forklarer Johan Mathis Eira.

I dag reiser medlemmene i rådet for FNs permanente forum hjem til sine respektive land. De har sikkert en del spennende erfaringer å rapportere til FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC), blant annet om skumle rovdyr som dreper rein.