NRK Meny
Normal

Inuitter møtes i Inuvik

Søndag ble generalforsamlingen i Inuit Circumpolar Council (ICC) åpnet i Inuvik, Canada.

ICC generalforsamling 2014, Inuvik

ICCs generalforsamling ble søndag åpnet med dans og tradisjonell tromming.

Foto: Pressebilde / ICC

Aqqaluk Lynge

Aqqaluk Lynge.

Foto: Roger Manndal / NRK

Delegater fra Grønland (Danmark), Tsjukotka (Russland), Canada og Alaska (USA) til Inuvik i Canadas Nordvestterritorium for å holde generalforsamling i Inuit Circumpolar Council (ICC).

Generalforsamlingen holdes hvert fjerde år og ble åpnet søndag. Møtet varer frem til den 24. juli.

Rundt 600 inuitter, observatører, politikere og pressefolk er forventet til den lille byen, som ligger ved Atlanterhavskysten.

For de fleste har det vært en lang reise. Den grønlandske delegasjonen, som ankom søndag, har vært halvannet døgn på reisefot, opplyser KNR.

Lynge sier farvel etter 10 år

ICCs internasjonale president, Aqqaluk Lynge, går av som leder etter 10 år på posten, og temaet for konferansen i forbindelse med generalforsamlingen er om fremtiden for Arktis og inuitter i klimaendringenes tegn.

På torsdag forventes han å gi fakkelen videre til Okalik Eegeesiak. Han er leder i Qikiqtani Inuit Association, som forvalter inuittenes rettigheter i Baffin-regionen i Canada.

Det offisielle Grønland er representert ved lederen for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, og Naalakkersuisoq for familie og Justisvesen, Matha Lund Olsen.

Aleqa Hammond blir en av de politiske hovedtalerne under møtene i forbindelse med generalforsamlingen. Hun benytter samtidig oppholdet i Inuvik til et møte med lederen for Arktisk Råd, den canadiske miljøministeren Leona Aglukkaq.

ICC generalforsamling 2014, Inuvik

På møtet deltar 600 delegater, observatører, politikere og pressefolk.

Foto: Pressebilde / ICC