Inngikk en historisk avtale

2000 gjenstander skal nå tilbakeføres til samiske museer, men de samiske museene har ikke ressurser nok til å ta imot alle gjenstandene.

Museumsavtale

Avtalen ble inngått i Sametings-bygget i Karasjok. Fra venstre: Olav Araas, Leif Bareli, Øivind Fuglerud og Egil Olli.

Foto: Piera Balto / NRK Sápmi

I dag underskrev Sametinget, Norsk Folkemuseum og Kulturhistorisk museum en tilbakeføringsavtale for samiske gjenstander. Avtalen omhandler 2000 samiske gjenstander som skal tilbakeføres til de seks museene under Sametingets forvaltning.

Underskrev avtale

I dag underskrev Norsk Folkemuseum, Kulturhistorisk museum og Sametinget en historisk tilbakeføringsavtale. Fra venstre: Leif Bareli, Øivind Fuglerud, Olav Araas og Egil Olli.

Foto: Piera Balto / NRK Sápmi

Norsk Folkemuseum kjøpte sin første samiske gjenstand, en pulk med kjøreutstyr, noen måneder etter stiftelsen i 1894. Siden da har samlingen vokst, og i dag omfatter det ca. 4300 gjenstander, ifølge Norsk Folkemuseum.

Museumsleder: – De fineste samiske gjenstandene er ikke i samenes eie

Karen Elle Gaup

Museumsleder Karen Elle Gaup sier det blir spennende å se hva slags gjenstander som blir tilbakeført til samiske museer.

Foto: NSR

– Det er med stor ydmykhet vi nå vil ta imot våre felles arvegjenstander, sier Karen Ellen Gaup, museumsleder ved RiddoDuottarMuseum.

Gaup sier at de nå skal se om hvilke muligheter de har til å ta imot gjenstandene som nå skal tilbakeføres. Hun nevner at de skal gå igjennom magasinene og eksisterende utstillinger, for å se om det er plass til nye gjenstander.

Museumsleder Gaup er glad for avtalen som inngås i dag, men er samtidig spent på resultatet.

– De fineste samiske museumsgjenstandene er ikke i samenes eie. Derfor blir det spennende å se hvilke gjenstander vi nå får tilbakeført til de samiske museene. Det er jo der de hører hjemme, sier Gaup.

Olli: – Vet ikke når tilbakeførsel er mulig

Egil Olli

– Opp til norske myndigheter å bevilge penger til dette arbeidet, mener sametingspresident Egil Olli.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Arbeidet med tilbakeføringa forventes pågå mellom 2013 og 2016. Olli forteller at en tilbakeførsel av samiske gjenstander har lenge vært planlagt, men mangel på ressurser har forsinker arbeidet. Olli kan ikke si noe om når samiske gjenstander kan komme hjem til Sápmi.

– Å ta imot slik kulturarv er et stort ansvar. Derfor må vi se hvilke ressurser vi har tilgjengelige i de samiske museene, og først da kan vi si noe om når en tilbakeførsel er mulig, sier sametingspresident Egil Olli.

Olli sier at denne tilbakeføringsprosessen er tidkrevende og kostbar.

– Og slik det er i dag har ikke samiske museer nok ressurser til å ta i mot alle gjenstandene. Nå er det opp til norske myndigheter å bevilge midler til dette arbeidet, sier Olli.

Olli nevner at det blant annet er behov for en oppgradering av magasiner og utstillingsfasiliteter ved de samiske museene.