Hopp til innhold

Konsekvensene av nye mattekrav: Ingen samisk lærerutdanning i høst

De nye mattekravene gjør at Samisk høgskole ikke har nok studenter til å starte opp med lærerutdanningene i høst.

Gunvor Guttorm

Rektor Gunvor Guttorm fortviler over de nye mattekravene til lærerstudentene. - I verste fall får vi ikke lenger nye utdannede samiske lærere, sier hun.

Foto: Marie Elise Nystad

– Det er veldig beklagelig at vi ikke kan tilby lærerutdanning i høst, men vi hadde dessverre ikke nok kompetente søkere til å kunne starte opp med disse studiene nå, sier rektor Gunvor Guttorm.

Regjeringen har skjerpet karakterkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningene. Fra i høst må en ha minimum karakteren fire i matte fra videregående skole for å starte på lærerstudiet.

Kun to søkere innfridde kravet

For Samisk høgskole i Kautokeino, som siden 1989 har utdannet samiskspråklige lærere, betyr dette kravet at lærerstudiet ikke kommer i gang i det hele tatt i høst.

– Vi hadde i utgangspunktet nok søkere, men kun to av søkerne innfridde de nye kravene, og det var ikke nok til at vi kunne stare opp med dette studiet, sier Guttorm.

Hun er redd for at de nye kravene vil ha store negative konsekvenser for hele landet, og spesielt for det samiske samfunnet.

– I verste fall får vi ikke lenger nye utdannede samiske lærere, sier Guttorm.

Gir ikke opp lærerdrømmen

Máret Michelle M. Eira

Máret Michelle M. Eira hadde søkt på både journalistutdanningen og lærerutdanningen ved Samisk høgskole, men ingen av studiene kom i gang i høst.

Foto: Marie Elise Nystad

Máret Michelle M. Eira var en av de som hadde søkt på lærerutdanningen ved Samisk høgskole. Selv om dette studiet ikke kom i gang i høst, gir hun ikke opp lærerdrømmen.

– Jeg har bestemt seg for å bli samisk faglærer, og skal sy sammen min egen bachelor med fag her fra Samisk høgskole, sier hun.

I høst tar hun samisk kultur -og samfunnskunnskap og samisk historie. For henne var det uaktuelt å studere andre plasser selv om studiene hun hadde søkt på ikke kom i gang.

– Samisk språk og kultur er veldig viktig for meg, og her på høgskolen får man undervisning på samisk. Dessuten ville jeg tilbake til hjemplassen min etter å ha studert andre steder, sier hun.

Korte nyheter

  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK
  • UiT får 30 mill. til nytt forskningssenter

    Universitetet i Tromsø, UiT Norges arktiske universitet, har fått 30 millioner kroner fra Forskningsrådet til et nytt forskningssenter.

    Det skal fremme god livskvalitet og styrke trivsel, myndiggjøring og tilhørighet for utsatte barn og unge i nord, opplsyser UiT i en pressemelding.

    Senteret Arctic Research Centre for Children and Youth at Risk skal etableres og ledes av Institutt for barnevern og sosialt arbeid på HSL-fakultetet.

    – Vi skal forske på hva som kan øke utsatte barn og unges følelse av å bli verdsatt i hverdagen, forteller prosjektleder og professor Rita Sørly.

  • Gjenoppretter samisk forening etter 20 år

    Sámi Sosialbargiid Searvi / Samisk sosialarbeider forening ble opprettet i 1984 og i år har foreningen 40 års jubileum.

    I år har fire samiske sosialarbeidere tatt initiativ til å gjenopprette foreningen som har vært inaktiv i 20 år. Målet i år er å arrangere et jubileumsseminar og årsmøte i Alta 5. og 6. september, skriver foreningen i en pressemelding. De har fått tilskudd fra både Sametinget og Fellesorganisasjonen for sosialarbeidere.

    Leder og initiativtaker for interimsstyret, Roy-Arne Varsi, håper at Sámi Sosialbargiid Searvi kan bli et felles talerør for samiske sosialarbeidere, undervisere og forskere som arbeider med samiske- og urfolksrelatert tematikk.

    Roy-Arne Varsi
    Foto: Privat