NRK Meny
Normal

Brøt ikke god presseskikk

NRK Sápmi brøt ikke god presseskikk i sak om bilslep-vold, uttaler Pressens Faglige Utvalg.

Oddasat

Privatpersoner meldte NRK Sápmi inn til PFU etter et nyhetsinnslag ble gjort tilgjengelig på nett der et av de involvertes etternavn ble identifisert. Navnet ble kort tid etter fjernet.

NRK Sápmi ble klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter et nyhetsinnslag på Ođđasat, der det ble opplyst at to menn fra Øst-Finnmark var tiltalt for å ha slått en mann i hodet slik at han besvimte. De skal deretter ha bundet ham fast til en bil og kjørt avgårde.

Mennene ble ikke navngitt i nyhetsinnslaget, men da NRK la nyhetssendingen ut på NRK nett-TV fikk innslaget påført følgende innslagtittel, indekseringstittel, «NN (etternavn) tiltalt».

En av de omtalte i saken klaget på dette da vedkommende mente at NRK gjennom publiseringen identifiserte dem.

Ikke brudd på presseskikk

I det påklagede tilfellet konstaterer utvalget at NRK ikke identifiserte klagerne i innslaget, men ved et uhell ble etternavnet publisert i tilknytning til innslaget på nett.

Utvalget har i en rekke klagesaker understreket betydningen av redaksjonelle rutiner som sikrer at det ikke oppstår feil som i sin tur fører til utilsiktet publisering. I dette tilfellet må utvalget ta stilling til om publiseringen har identifisert klagerne på en slik måte at det er presseetisk uakseptabelt.

Utvalgets flertall mener at klagerne ikke er identifisert utover den krets som man likevel må kunne anta vil være kjent med saken fra før, gitt sakens alvorlige karakter. Utvalgets flertall legger også vekt på at navnet ble publisert på en lite fremtredende plass og ikke fremhevet på noen måte. Navnet ble også fjernet etter kun kort tid.