NRK Meny
Normal

Samisk lege utvikler politikk for framtida

Kommuneoverlege Barbro Lill Hætta har fått et unikt oppdrag av Jonas Gahr Støre. Hun skal være med på å forme gode ideer og lage visjoner for morgendagens helsepolitikk Norge.

Barbro Hætta Jacobsen

Kommuneoverlege Barbro Lill Hætta skal være med på å forme fremtidens helsepolitikk i Norge.

Foto: Tore Meek / NRK

Da kommuneoverlege og samepolitiker Barbro Lill Hætta fikk forespørsel fra Aps nye partileder om hun kan være med på å forme morgendagens Norge, tok hun utfordringen på strak arm.

– Det er en stor ære å få et så viktig verv, og det en utrolig flott mulighet å kunne være politiker å ha en sånn posisjon der jeg kan arbeide med det fagfeltet som interesserer meg så mye, sier Hætta.

Arbeiderpartiet setter i gang et nytt og stort politisk utviklingsprosjekt for å forme fremtidens Norge eller hvordan man skal realisere dagens visjonerfor neste generasjon.

Fire satsingsområder

Den nye partilederen trenger nye interessante perspektiver av fagfolk og forskningsmiljøer De nye satsingsområdene er klima, kunnskap, verdiskapning og helse.

Gahr Støre skal selv lede klimapanelet, mens Torgeir Micaelsen og Barbro Lill Hætta får ansvaret for helseprosjektet. Jette F. Christensen skal lede prosjektene om kunnskap og verdiskaping.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De skal skape nye visjoner

Her er de som skal lede prosjektene for å skape nye visjoner for fremtidens Norge. Fra venstre: Barbro Lill Hætta, Torgeir Michaelsen, Jonas Gahr Støre, Helga Pedersen, Jette F. Christense og Hans Christian Gabrielsen

Foto: Picasa, Arbeiderpartiet

Hætta er opprinnelig fra Kautokeino i Finnmark, men bor og arbeider nå som lege i Harstad. Hun tok sin legeutdannelse i Tromsø.

– Arbeiderpartiet ønsker nå å ha en veldig åpen prosess, vi ønsker å gå ut til befolkningen og fagfolk for å høre synspunkter, sier Hætta.

Hun mener at god helse er avhengig av at man har gode velferdsordninger, med gode ordninger så får man lik rett til utdanning og muligheten til å få seg jobb.

To samer i teamet

Jonas Gahr Støre ble i forrige uke valgt som ny leder for Arbeiderpartiet, etter Jens Stoltenberg som begynner NATOs generalsekretær til høsten.

I tillegg til Barbro Lill Hætta så er Helga Pedersen med i ekspertgruppen til Støre. Pedersen har vært i toppsjiktet i Arbeiderpartiet en god del år allerede.

– Jeg ble stolt og tenkte at det er to samekvinner rundt dette bordet, det betyr at samer er med på å forme den nasjonale politikken, uttrykker Barbro Lill Hætta.

Hun var samepolitisk rådgiver i kommunal- og arbeidsdepartementet i årene 1996–1997. Hun har også vært varaordfører i hjembyen Harstad.