Hold hunden inne i morgen

Nyttårsrakettene kan skade og skremme hunden din.

Redd hund

Akkurat som mennesker kan bli skadet av å utsettes for høye lyder over en kort periode, kan også hunder bli det.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I morgen smeller det igjen over den ganske verden. Inngangen til nok et nytt år, skal tradisjonen tro markeres med fyrverkeri når midnattstimen passeres.

Nordmenn bruker hvert år rundt 250 millioner kroner på fyrverkeri.

– Hunder stikker av

Men ikke alle husets beboere er like begeistret for denne tradisjonen. Hunden og katten i huset, har kanskje gruet seg i ukesvis allerede til selve nyttårsaften.

Tilsynsleder Herdis Gaup Aamodt i Mattilsynet forteller hvorfor:

– Dyrene reagerer både på lyden og på lukten av brent krutt, men mest av alt på lyden av rakettene som smeller.

– Jeg anbefaler de som har hunder og katter i huset, og holde dem innendørs mens rakettene skytes i været. Spesielt hunder kan bli virkelig skremt av dette, og det hender at hunder stikker av i frykt på selve nyttårsaften, sier Herdis Gaup Aamodt til NRK.

(Artikkelene fortsetter under bildet

Fyrverkeri

Nyttårsaften sender nordmenn rundt 250 millioner rett i luften.

Foto: Colourbox

– Hører 7-9 ganger bedre enn oss

Nils G. Skarning er en pensjonert hundefører fra politiet, og han har tidligere advart overfor NRK at hundene kan bli skremt eller skadet dersom de utsettes for bråkete nyttårsraketter.

– Det er jo høye smell, over 100 desibel. Og hunder hører 7-9 ganger bedre enn oss, påpeker han.

– Man merker godt om hunden blir redd. Du kan ser at den skjelver, tisser, gråter og piper. Hunden blir urolig og oppfører seg helt uvanlig for den hunden, sier Skarning.

– Ikke dop ned hunden

Skarning får mange hendvendelser fra bekymrede hundeeiere. Han har klare anbefalinger til dem som vil beskytte kjæledyret sitt.

– På nyttårsaften (endret journ. anm.) bør hundeeiere lufte hunden godt, gå en lang tur før raketthelvete begynner, om jeg kan bruke det ordet. Så bør de stelle med hunden, prate og kose med den og gjøre den glad før oppskytingen begynner.

– Noen hundeeiere gir hundene medisiner som de selv bruker, og doper ned hunden med for eksempel sovemedisin. Men det er livsfarlig, så la veterinæren styre det hvis hunden skal bli pillemisbruker, fortalte Skarning til NRK i 2006.

Hør intervju med Herdis Gaup Aamodt på samisk her: