Hopp til innhold

Hold hunden inne i morgen

Nyttårsrakettene kan skade og skremme hunden din.

Redd hund

Akkurat som mennesker kan bli skadet av å utsettes for høye lyder over en kort periode, kan også hunder bli det.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I morgen smeller det igjen over den ganske verden. Inngangen til nok et nytt år, skal tradisjonen tro markeres med fyrverkeri når midnattstimen passeres.

Nordmenn bruker hvert år rundt 250 millioner kroner på fyrverkeri.

– Hunder stikker av

Men ikke alle husets beboere er like begeistret for denne tradisjonen. Hunden og katten i huset, har kanskje gruet seg i ukesvis allerede til selve nyttårsaften.

Tilsynsleder Herdis Gaup Aamodt i Mattilsynet forteller hvorfor:

– Dyrene reagerer både på lyden og på lukten av brent krutt, men mest av alt på lyden av rakettene som smeller.

– Jeg anbefaler de som har hunder og katter i huset, og holde dem innendørs mens rakettene skytes i været. Spesielt hunder kan bli virkelig skremt av dette, og det hender at hunder stikker av i frykt på selve nyttårsaften, sier Herdis Gaup Aamodt til NRK.

(Artikkelene fortsetter under bildet

Fyrverkeri

Nyttårsaften sender nordmenn rundt 250 millioner rett i luften.

Foto: Colourbox

– Hører 7-9 ganger bedre enn oss

Nils G. Skarning er en pensjonert hundefører fra politiet, og han har tidligere advart overfor NRK at hundene kan bli skremt eller skadet dersom de utsettes for bråkete nyttårsraketter.

– Det er jo høye smell, over 100 desibel. Og hunder hører 7-9 ganger bedre enn oss, påpeker han.

– Man merker godt om hunden blir redd. Du kan ser at den skjelver, tisser, gråter og piper. Hunden blir urolig og oppfører seg helt uvanlig for den hunden, sier Skarning.

– Ikke dop ned hunden

Skarning får mange hendvendelser fra bekymrede hundeeiere. Han har klare anbefalinger til dem som vil beskytte kjæledyret sitt.

– På nyttårsaften (endret journ. anm.) bør hundeeiere lufte hunden godt, gå en lang tur før raketthelvete begynner, om jeg kan bruke det ordet. Så bør de stelle med hunden, prate og kose med den og gjøre den glad før oppskytingen begynner.

– Noen hundeeiere gir hundene medisiner som de selv bruker, og doper ned hunden med for eksempel sovemedisin. Men det er livsfarlig, så la veterinæren styre det hvis hunden skal bli pillemisbruker, fortalte Skarning til NRK i 2006.

Hør intervju med Herdis Gaup Aamodt på samisk her:

Korte nyheter

 • Anna Granefjell dan jaepien åarjelsaemien kultuvrebaalhkam åådtje

  Baalka Raasten Rastah'sne juekieji.

  Jurye jiehtieh "Dïhte vihkeles goh gïele-, kultuvre- jïh vuekieguedtijem orreme, dovne sov dajveektievoetesne jïh åarjelsaemien sïebredahken åvteste."

  Granefjell lïj NRK'n voestes åarjelsaemien journaliste, skïemtjesåjhtere, lohkehtæjja, jarkoestæjja, vytnesjæjja jïh organisasjovnebarkije.

  Bilde av Anna Granefjell, vinneren av sørsamisk kulturpris 2023.
  Foto: Solveig Norberg / NRK
 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir