Hopp til innhold

Høgskolelektor strømmet musikk til sine Facebook-venner

Høgskolelektoren og medlemmet i kringkastingsrådet mener hun ikke gjorde noe galt da hun strømmet direkte fra Sámi Grand Prix (SGP).

Liv Inger Somby

Liv Inger Somby sier hun handlet i god tro og i beste mening da hun strømmet direkte fra Sámi Grand Prix.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Jeg respekterer selvsagt åndsverkloven, men jeg valgte likevel å strømme små deler av årets SGP for å vise hvor flinke samiske artister vi har, sier Liv Inger Somby.

Hun er lektor og holder på å planlegge den nye bachelorutdanningen i journalistikk ved Samisk høgskole i Kautokeino med oppstart til høsten. Hun er samtidig fast medlem av Kringkastingsrådet.

Somby har denne påska strømmet på Facebook direkte både fra musikkonkurransen Sámi Grand Prix og flere konserter, som er en del av Påskefestivalen i Kautokeino. Dette har hennes Facebook-venner kunnet se helt gratis.

Direktestrøm av Sámi Grand Prix, Liv Inger Somby

På sin Facebook-profil opplyser Liv Inger Somby at hun har publisert disse sju videoene på Snapchat.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Som høgskolelektor skal Somby blant annet lære studentene sine etikk og regler om åndsverk. Kringkastingsrådet på sin side er et rådgivende organ og «vaktbikkje» for NRK.

– Jeg har ikke på forhånd spurt artistene om lov til å strømme deres opptreden på Facebook, sier Somby.

Lehpet go duhtavaccat go steamejin?

Liv Inger Somby spurte flere av sine FB-venner om de likte at hun drev og strømmet. Flere svarer bekreftende på det og hun har fått 68 likes.

Foto: Skjermdump fra Facebook

TONO: – Dette er ulovlig

Kautokeino-mannen Håkon Isak Vars er en av dem som har strømmet Sámi Grand Prix på sosiale medier. Også han sier at han handlet i god tro.

– Jeg strømmer direkte fra konsertene fordi jeg gjerne vil at andre skal få oppleve noe av stemningen jeg selv opplever. Jeg visste ikke at dette er ulovlig, forklarer Håkon Isak Vars.

Håkon Isak Vars

– Jeg ønsker selv å se slike hendelser live og da leter jeg etter steder der folk strømmer det direkte, sier Håkon Isak Vars.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Kommunikasjonssjef Willy Martinsen i artistenes egen organisasjon TONO opplyser til NRK at de som driver med slik strømming av konserter på sosiale medier bryter lov om opphavsrett (åndsverkloven).

Willy Martinsen

Kommunikasjonssjef Willy Martinsen.

Foto: Per Otto Oppi Christiansen / Tono

– For å kunne distribuere andres åndsverk offentlig, så må det innhentes samtykke fra den som eier åndsverket. Man er pliktig til å spørre artisten, låtskriverne og arrangøren om lov, påpeker Martinsen.

Førsteamanuensis Ánde Somby ved Det juridiske fakultet i Universitetet i Tromsø er sterk og klar på prinsippene her.

– Det at folk har betalt for billetter gir ikke automatisk rett til strømme lyd og bilde fra disse arrangementene, opplyser Somby. Han er selv artist og kunstner.

Ande Somby i nyhetsstudio

Førsteamanuensis Ánde Somby.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Ol Johan Gaup som er produsent i Samisk Musikkfestival i Kautokeino, som blant annet står bak Sámi Grand Prix.

Han mener at denne saken bare viser hvor stor interesse det er rundt sang- og joikekonkurransen.

– Dette syns jeg ikke er noe stort problem. Det er bra at flere får ta del i det når de ikke har kunne komme til arrangementet, mener Gaup.

Ol Johan Gaup

Festivalprodusent Ol Johan Gaup er ikke bekymret for den ulovlige strømmingen av SGP.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Liv Inger Somby syns det er rart at NRK Sápmi nå andre dagen på rad lager sak om dette.

– Dere kan selvsagt lage sak om akkurat det dere vil. Samtidig vil jeg spørre om dette er en så stor feil at jeg må gå på kne og innrømme at jeg har gjort noe galt?

Hun svarer selv på sitt eget spørsmål:

– Det er ingen av artistene som har sagt til de 750 som var til stede under årets SGP at vi ikke skal publisere sangene deres. Jeg har fulgt etikken ved at jeg ikke har publisert hele sanger, understreker Somby.

Korte nyheter

 • Klima- og miljøministeren overrasket av at fiskere får fiske laks på grensestrekningen av Tanaelva

  Det har ikke vært lov å fiske etter laks i Tanaelven på fire år.

  Men nå har finske myndigheter gitt dispensasjon til 15 organisasjoner og lag til å fiske etter laksen på finsk side av Tanaelva.

  Det reagerer klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen på.

  – Det er svært lite laks i Tanavassdraget, og jeg er bekymret for bestandene. Vi kan ikke tillate fiske når tilstanden til bestandene er så dårlig som den er nå. Det vil i så fall ødelegge for fremtidige generasjoners mulighet til å fiske i elven, sier Eriksen til NRK.

  Det er noe av grunnen for at norske og finske myndigheter valgte å stenge laksefisket, forteller han.

  – Derfor er jeg overrasket over å bli gjort kjent med at det er gitt dispensasjon til å fiske i grenseelva på finsk side, uten at prosedyrene er fulgt. Dette vil vi følge opp med finske myndigheter, sier klima- og miljøministeren.

  Fiskefellen i Tana elven

  Finlenderne får fiske laks på sin side av Tanavassdraget, mens det på norsk side er forbudt

  Miljødirektoratet har avslått en søknad om laksefiske og sier det ikke er nok laks i Tana. Styremedlem i Tanavassdragets Fiskeforvaltning raser mot myndighetene.

 • Trafikkuhell i Tromsø sentrum

  En politipatrulje har torsdag ettermiddag kommet over et trafikkuhell i Tromsø sentrum. En buss har kollidert med et busskur, og det er kun materielle skader.

  Det melder Troms politidistrikt på X.

  Tre kvarter etter den første meldinga kom, opplyser politiet at de har gjennomført innledende etterforskningsskritt og videoovervåking. Det skal ikke være mistanke om ruspåvirket kjøring.

  Bydrift er også på stedet for å gjøre sikringstiltak av busskuret.

 • Čoahkkin heahtedoaimmaid birra

  Dálkkádat- ja birasdepartemeanta, Samediggeráđđi ja Norgga Boazosápmelaččaid Riikasearvi leat čađahan gulaskuddamiid máŋgga evttohuvvon heahtedoaibmabijut mat gusket boraspiriid ja bohccuid.

  Ráđđehus dieđiha dan iežas neahttasiidduin.

  Bealit ledje ollásit dahje belohahkii ovttaoaivilis eanaš doaibmabijuin.

  Dat ledje njeallje doaibmabiju mas bealit eai soabadan. Boazodollui addit bistevaš báhčinlobi dássái leat joksan boraspirenállemihtuid, guottetbáikkiin eai galgga leat boraspiret, máksimálalohku geatkkičivggain juohke orohagas ja heaittihit johtolathálddašeami.

  Kongeørn
  Foto: Kjartan Trana/NRK