NRK Meny
Normal

Imponerende nivå på årets artister

Sámi Grand Prix 2014 er vel gjennomført. Her presenterer vi Grand Prix-veteran Simmona Máhtte, Mathis Hættas dom over årets deltagere.

Aila duo

Seieren i sangdelen gikk til Heli Aikio fra Enare på finsk side.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

Jørgen Stenberg fra Malå på svensk side tok hjem seieren i joikedelen, mens sangdelen ble vunnet av Heli Aikio fra Enare på finsk side.

Under bildene ser du hvordan Mathis Hætta, vurderer årets bidrag. Hætta ble viden kjent da han joiket i Grand Prix sammen med Sverre Kjeldsberg i 1980. Han har også selv vært med i Sámi Grand Prix, og er både en habil joiker og sanger.

Jørgen Stenberg med familie

Jørgen Stenberg tok hjem seieren. Her sammen med sin familie.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

Joikedelen

1. Marit Kristine Hætta Sara. Joiket sin guddatter Mia Alette. Terningkast 5

Veldig dyktig joiker, og flink i stemmebruk. Det er en nytelse å høre henne joike. Selve joiken var oså veldig fin. Min favoritt.

2. Mathis A. Oskal. Joiket Duolle dálle. Terningkast 4

Joiker på den gamle måten, noe jeg liker å høre. Artige ord (dajáhusat), de var som joiken, litt humoristiske. Dyktig joiker.

3. Nils Heaika Paltto. Joiket sin kjære, Aletta. Terningkast 4

Fint at unge joikere selv lager joiker. Det gir håp for fremtiden. Spesiellt artig siden det på finsk side ikke er så mange tradisjonelle joikere.

4. Petra Biret Katarina Magga Vars. Joiket sin datter Anna Frida. Terningkast 4

Veldig bra stemme. Når man som hun, lager joiker til sine barn, så bringer man joiken videre til neste generasjon. En lystig joik.

5. Per Mathis Skum. Joiket sitt barnebarn Mathias. Terningkast 3

Denne joiken er en gammel joik i litt fornyet drakt. Han har tatt utgangspunkt i sin ungdomsjoik, Fieddarealu njunušgoahkka. Hans egen joik lever videre når han har gitt den til sitt barnebarn.

6. Isak N.P. Eira. Joiket sin sønn Issát Ánte. Terningkast 4

Jeg har hørt han joike på scene før, og han har ofte blitt hemmet av nervøsitet. Dette var ikke tilfellet i dag. Når han har laget en joik til sin sønn, så gir det meg fremtidstro. Kanskje sønnen også vil ta opp tradisjonen.

7. Valentina Kilillova. Joiket «Luvvt» til ære for samiske kvinner. Terningkast 5

Det er så godt å høre kildinsamisk, og deres måte å joike på, leudd. Jeg har tidligere hørt leudd i gamle opptak. Joikene kan inneholde hele historier og vare i flere titalls minutter.

8. Jørgen Stenberg. Joiket sin sønn Nejla. Terningkast 3

Sørsamisk joik er noe fremmed for meg og kan vanskelig vurdere den. Men jeg føler at joiken var veldig poetisk, den har følelser. Man kunne høre på joiken at den var laget til hans eget barn.

9. Nils Peder A. Gaup. Joiket sin brors svigersønn Beaska Niillas. Terningkast 2

Denne joiken frykter jeg det blir debatt om. I Nils Aslak Valkeapääs EP fra 1968, kan du høre «Rajala gánda». Det er så og si samme joik. Joikeren i seg selv er dyktig, dette kan han.

10. Ann Karoline Eira. Joiket sin datter Aina Cecilie. Terningkast 4

Ung, dyktig joiker, som allerede behersker stemmebruk bra. Jeg er helt sikker på at det ikke er siste gangen hun står på Sámi Grand Prix-scenen.

Josef Per Buljo

Josef Per Buljo kom på andre plass med sin sang 'Eallin manná viidáset'.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

Sangdelen

1. Marit Susanne Utsi med «Eadni». Terningkast 4

Hun sang veldig bra. Jeg har ikke hørt henne synge så bra på lenge, men denne gangen valgte hun en sang som var litt «tung». Hennes sanger pleier å være lettere. Men hun har utviklet seg veldig, og har en klar fin stemme.

2. Vasili Maminova med «myij vuoihteb». Terningkast 2

Jeg forstår ikke helt denne sangen. Han sang litt surt.

3. Josef Per Buljo med «Eallin manná viidáset». Terningkast 5

En bra rap, og første gangen jeg hører en rap hvor jeg faktisk kan høre hele teksten. Rappere lager ofte tekster med mening, denne var et eksempel på det. I tillegg hadde han godt språk. Fremtidens artist. Sammen med vinneren var dette det beste bidraget.

4. Heli Aikio, Aila duo med «Naharij kanda». Terningkast 5

Veldig artig med et bidrag på enaresamisk. De sang veldig bra, med klokkeklar ren stemme, behagelig å lytte til, en fryd for øret. En morsom detalj var at de hadde med det finske nasjonalintstrumentet kantele. Om man bysser et barn i søvn med denne sangen, så tror jeg det får en rolig søvn. Verdig vinner.

5. Guovssahas med «Gula mu». Terningkast 4

Også metal hører med i Sámi Grand Prix. Vokalisten hadde en spesiell stemme som tiltrekker publikum. Gruppen fungerte bra, og sett i lys av at de ikke har spilt sammen så lenge, så tror jeg de kan utvikle seg og nå langt.

6. Sunna Máret Gaup Utsi med «Dál mun dan dovddan». Terningkast 3

En helt vanlig pop-låt, som ikke er spesiell på noen måte. Men den unge jenta er uten tvil et talent, også når man tenker på at hun selv har skrevet både tekst og melodi. Hun har fanget at kjærligheten har mange sider.

Velmente råd

Mathis Hætta mener årets Sámi Grand Prix ble gjennomført på en veldig bra måte. Han synes arrangementet har funnet sin plass, og er et profesjonellt show. Totalt sett var nivået veldig bra, i begge kategorier.

Mathis Hætta.

Vår terningkaster, Mathis Hætta

Foto: Thor Thrane / NRK

– Det trekker også opp at deltagerne er fra hele Sápmi. Det at vi får høre flere samiske dialekter gjør at det er moro å dra dit.

Han vil likevel råde arrangørene til å vurdere å ha med korister. Koring er med på å løfte sangen til det bedre.