NRK Meny
Normal

Helga Pedersen: – Jeg hadde ingen ambisjoner om å bli statsminister

OSLO (NRK): Hun ble av mange nevnt som arvtakeren til Gro Harlem Brundtland, men nå gir Helga Pedersen opp karrieren og makten.

Reporter: Thor Werner Thrane - Foto/redigering: Nils John Porsanger

Her kan du se intervjuet med Helga Pedersen i forbindelse med Arbeiderpartiets landsmøte. Reporter: Thor Werner Thrane - Foto/redigering: Nils John Porsanger

– Det har aldri vært i mine tanker og jeg har aldri hatt ambisjoner om å bli statsminister. Som statsminister må man være det hele tiden og kun som det. Jeg er mor til to småjenter som er de aller viktigste i mitt liv og jeg vil bruke tid for de to, sier Helga Pedersen som snart går av som nestleder i Norges største politiske parti.

Pedersen har vært fylkesordfører, fiskeriminister og nestleder i Arbeiderpartiet. Hun er også stortingsrepresentant for partiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helga Pedersen

Helga Pedersen er aktiv på talerstolen i sitt siste landsmøte som nestleder i Norges største parti.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Samekvinnen fra Tana i Finnmark var et forholdsvis ubeskrevent blad innen politikk da hun ble valgt til fylkesordfører for Finnmark i 2003.

I 2005 ble hun utnevnt som fiskeriminister og i 2007 ble hun valgt som nestleder for Arbeiderpartiet.

Det var daværende partileder og statsminister Jens Stoltenberg som så Helga Pedersen som et stort politisk talent.

Stolt over å være same

Helga Pedersen har ofte profilert seg som same og stoltheten i å være det.

Det ble stilt store forventninger til Helga Pedersen fra samisk hold og fra fylket. Spesielt følte samiske fiskere og politikere seg trygge med å få rettigheter til fjordfiske og Helga Pedersen som fiskeriminister utnevnte med stolthet utvalget som skulle utrede samiske fiskerirettigheter.

De fleste ble skuffet og spesielt overfor Pedersen da stortinget vedtok å ikke gi samene historiske fiskerettigheter.

Men hun fikk også ros som fiskeriminister, spesielt da hun innførte strenge kontroller av overfiske og juksing med salg av fisk.

– Mer makt til Sametinget

Helga Pedersen sier i dette intervjuet at Sametinget ikke har fått den makt og myndighet den burde ha.

Hun viser spesielt til reindrift, annen næring og utdanning.

Helga Pedersen

Helga Pedersen vil gi mer makt til Sametinget.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Sametinget burde fått mer ansvar for reindrift og skoler. Her burde Sametinget selv vært mer aktiv og klar på hvordan de selv ønsker å utforme ansvarene som de ønsker å få.

Den 42 år gamle kvinnen fra Tana er ikke helt avvisende om et politisk comeback. Og da tenker hun politisk aktiv på lokalt nivå, men også Sametinget virker som en spennende arena.

– Man skal aldri si aldri når det gjelder politikk og når jeg sier farvel til rikspolitikken om to år, så stiller jeg meg selvsagt disponibel for lokalpartiet i Tana. Men jeg synes også at Sametinget er en meget viktig politisk arena og jeg har stor respekt for de som er engasjert der.