Hopp til innhold

Har tatt «patent» på den samiske sola

Karin Helen Pettersen og svært mange andre kvinner pynter seg i dag med et spesielt smykke.

Karin Helen Pettersen

KLAR FOR FEIRING: Karin Helene Pettersen skal feire nasjonaldagen ved Tana bru.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg bruker det ved spesielle anledninger og samenes nasjonaldag er jo det, sier Karin Helen Pettersen (33).

Psykologen som arbeider ved Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Tana, har allerede tatt på seg kofta, silkesjalet og solsmykket.

– Den fikk jeg i bursdagsgave av min tante. Ettersom jeg er tanajente er det også naturlig å bruke det, sier hun.

Sola til Tana Gull og Sølvsmie

SOLSMYKKET: Mange kvinner vil i dag ha på seg et slikt smykke.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Har tatt «patent» på sola

Inn vinduet skinner den lave februarsola etter tre måneders fravær. Gullsmedmester Ragnhild Rajala Lautz (41) klargjør nye smykker i verkstedet på Tana Gull og Sølvsmie AS.

– Vi har nok laget tusenvis i løpet av årene. Det er vårt mest populære og mest solgte smykke. Det lages i mange størrelser, og som nåler, ringer, ørepynt og armbånd, forteller hun til NRK.

I ukene før samenes nasjonaldag 6. februar har smeden sendt avgårde slike smykker til hele Norge og til utlandet.

Så spesielt er det at bedriften har registrert det som varemerke og fått det mønsterbeskyttet.

– Sola er jo selvfølgelig allmenn, men akkurat denne sola har vi tegnet litt om fra en runebomme. Når man har gjort veldig mye arbeid med den så har vi valgt å mønsterbeskytte det. I tillegg er det firmasymbolet vårt og det ønsker vi ikke skal bli kopiert over alt, sier Ragnhild Rajala Lautz.

Ragnhild Rajala Lautz ved Tana Gull og Sølvsmie AS

IKKE BARE SAMER: – I ukene før samefolkets dag har vi sendt svært mange smykker. Det er ikke bare samer som bruker solsmykkene, sier Ragnhild Rajala Lautz.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Stoppet kopiering

Ikke alle respekterer at bedriften har tatt patent på sola.

– Noen misliker det nok etter at vi har stoppet kopiering. I tillegg har noen rett og slett brukt det på en måte det ikke burde vært brukt på. Sola er selvfølgelig fri til å brukes. Vi eier jo ikke sola, men akkurat denne sola eier vi, sier gullsmedmesteren i Tana.

Inspirasjonen til solsmykket er hentet fra en sjamantromme fra Åsele i Sverige.

– Symbolikken er veldig viktig, og sola karakteriseres som den upersonifiserte urkraften i universet. Den er jo med på alle runebommer. Men man trenger ikke å være samisk for å bruke den. Derfor er det ikke bare samer som kjøper det, sier Ragnhild Rajala Lautz.

Stykket Sola som Tana Gull og Sølvsmie har patent på.

TUSENVIS: Her klargjøres nye smykker ved Tana Gull og Sølvsmie AS.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Korte nyheter

 • Samiske artister får koftekrav og taleforbud

  Kautokeino-baserte Risten Anine Kvernmo Gaup (32) jobber fulltid som joiker, skuespiller og kulturformidler. Hun slutter seg til artist Ella Marie Hætta Isaksen (24) som i VG torsdag tok et offentlig oppgjør med eventbyrået All-In og andre arrangørers koftekrav.

  – Hvis arrangør har vært veldig ufin, har jeg sagt nei til oppdrag. Hvis jeg merker at jeg blir invitert som en maskot. Som når jeg får beskjed om å ikke snakke mellom låtene.
  Kilde: VG.

 • Barna må ut. Tømmer barnehagen etter konkurs

  I dag kom kjennelsen fra Salten tingrett som dermed åpnet konkurs i Vuonak mánájåroj AS på Drag i Hamarøy.

  Advokat Øyvind J Eidnes er valgt som bobestyrer.

  – Advokaten har meddelt at barnehagen skal stenges i dag og vil ikke bli drevet videre av bostyrer. En eventuell gjenåpning må skje av nye eiere. Bygget og eiendommen vil bli som ventet abandonert (overført) til Husbanken og Sparebanken Narvik, som da vil beslutte om salg.

  – Ansatte skal gi beskjed til foreldrene om å hente ungene senest ved dagens slutt.

  Dette skriver Árran på sin nettside i dag.

  Ved dagens slutt i dag hadde foreldrene møtt opp for å tømme barnehagen for personlige eiendeler.

  Vuonak mánájåroj konkurs
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Vil ikke granske Kautokeino kommune

  Statsforvalteren i Troms og Finnmark vil ikke granske om politikerne i Kautokeino kommune har brukt rollen som lokalpolitiker til å skaffe seg personlige goder og fordeler.

  I forrige uke vedtok kommunestyret i Kautokeino at de vil be om gransking etter at kommunedirektøren har sendt ut varsel om kritikkverdige forhold som kan innebære korrupsjon blant lokalpolitikerne.

  Statsforvalteren skriver til NRK:

  Det ligger utenfor Statsforvalterens ansvars- og myndighetsområde å gjennomføre gransking av hele eller deler av kommunestyrets medlemmer. Dersom det er mistanke om at folkevalgte har gjort seg skyldig i straffbare handlinger, må dette følges opp med politianmeldelse, siden det er politiets oppgave å etterforske dette. Det naturlige kan ofte være at kommunens kontrollutvalg håndterer slike saker, og eventuelt henter inn ekstern kompetanse og bistand dersom det skulle være nødvendig.