Skal du feire samenes nasjonaldag? Sjekk hva som skjer der du bor

Vi er klare for feiringen av sámi álbmotbeaivi – eller samenes nasjonaldag.

I morgen er samenes nasjonaldag

SAMISK FLAGG: Samenes nasjonaldag feires over det ganske land den 6. februar. Noen steder er det nok av snø, mens andre har det kanskje helt snøfritt.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

(Artikkelen oppdateres fortløpende til og med 6. februar)

Nå er det tid for feiring.

Men hvor kan du delta? Her er litt hjelp til deg, nemlig en oversikt over feiringer over hele landet.

Trykk på lenkene under for å gå direkte til de forskjellige stedene:

Har du tips om flere steder? Send en e-post til saminyhetsavdeling@nrk.no

Dette er 323 koftekledde mennesker

GÁKTI: Samekofta er for mange en selvfølge denne dagen. Her ser vi dem samlet i Deatnu/Tana på samenes nasjonaldag for noen år siden.

Foto: Per Heimly / NRK

Longyearbyen

Vi starter lengst nord. For dette skjer i Longyearbyen på Svalbard 6 februar:
Det Samiske Nasjonalteatret – Beaivváš har urpremiere på sitt splitter nye stykke Olbmot/Folk. Sitatet som skal beskrive stykket er: «Skygger fra fortiden, noe har skjedd som fortsatt følger oss, noe sitter fast, noen har flere skygger enn andre.

Áltá/Alta

I Alta feires samenes nasjonaldag i en hel uke, med ikke mindre enn to festivaler. Allerede på lørdag som var startet Álttá Sámi festivála. Festivalen byr på blant annet kurs i samisk mat, språk og joik, debatter og forelesninger på UiT Alta, og ikke minst samisk pubaften.

Sami Music Week jubilerer og arrangeres i Alta på sitt tiende år. Også denne festivalen startet 1. februar. Sami Music Week har sin store finale da de kårer det beste innen samisk musikk på Sami Music Awards 8. februar.

På lørdagen kåres ikke bare det beste innen samisk musikk. Fire samiske designere kjemper om å få vise frem designet sitt under Oslo runaway i høst. «Sápmi Fášhion bálgát» arrangeres på Amfi Alta fra klokken 12.

Bearalváhki/Berlevåg

I Berlevåg feires 6.februar på Berlevåg havnemuseum. Det vil bli satt opp lavvo og bålpanne, og Reidar Wigelius vil gi opplæring i lassokasting. Arrangementet starter kl 9. og varer ut ettermiddagen til kl. 15.

Hámmárfeasta/Hammerfest

På Arktisk kultursenter i Hammerfest dukes det for fest. Fra klokken 15:30 blir det salg av tradisjonell middag. I tillegg blir det også utstillinger, tegnebord og koftevisning. Senere på kvelden blir det festkonsert.

Kárášjohka/Karasjok

I Karasjok inviteres det til margebeinfest på idrettshallen klokken 14. Senere blir det danseforestilling, bygdas unge artister som underholder, felles joik og taler. Mikrofonen vil også være åpen for den modige.

Guovdageaidnu/Kautokeino

Allerede fra klokken 12 åpnes Báktehárji for dem som er sultne på Biđos. Klokken 19 er det duket for Lounge Sápmi på kulturhuset. Der blir det konsert med månedens artist Sunna.

Chihiro og heksene

CHIHIRO OG HEKSENE: Nå snakker de samisk. Filmen kan du nyte på kino i Kirkenes.

Foto: Arthaus

Girkonjárga/Kirkenes

Den nordsamiske tittelen til dagens kinofilm er Chihiro ilmmiid gaskkas. Dette fantastiske eventyret fra Hayao Miyazaki vant Oscar for beste animasjonsfilm i 2003. Nå har den fått nordsamiske stemmer, og vises på kinoen i Kirkenes klokken 16.30.

Deatnu/Tana

I Tana inviterer de til feiring av dagen i Tana flerbrukshall fra klokken 14. Det blir salg av buljongkjøtt, gumppus og margebein, samt kaker og kaffe. Ordfører Helga Pedersen holder tale og utover dagen blir det underholdning med barnesang, dans og joik.

Muosát/Måsøy

Feiringen i Måsøy kommune finner sted på Måsøy museum. Der markeres dagen med et foredrag om samene under andre verdenskrig.

Unjárga/Nesseby

I Varangerbotn starter feiringen kl. 14 med en gudstjeneste på Menighetshuset. Fra klokken 15 begynner det å skje ting på Várjjat Sámi Musea – Varanger Samiske Museum i Varangerbotn. Først kafé med middag og kaker. Så fra klokken 17 blir det kulturelle innslag med både sang og taler. Feiringen fortsetter på fredag 7. februar. Da kommer nemlig selveste Árvvas for å underholde på biblioteket. Dørene åpner klokken 18, og man kan hive seg med i å spille det samiske brettspillet Sahkku.

Porsáŋgu/Porsanger

I Lakselv på Samisk språk– og kultursenter blir det aktiviteter og servering til barn og voksne fra klokken 10 til 14. Her oppfordres det til å ta på seg gákti/samekofte.

Čáhcesuolu/Vadsø

I Vadsø har barnehagene har arrangementer på dagtid for dem som skal begynne på skolen. Senere, nærmere klokken 17.00-19.00 blir det visning av kortfilmer, kafé og KaHoot i regi av ungdomsskole elevene. Så klokken 21 entrer Árvvas scenen.

Kirsti Monica Eira

NM I LASSO: I både Harstad og Tromsø feires nasjonaldagen lenge. Blant annet med NM i lasso. På bildet ser vi Kirsti Monica Eira fra 2012 i Tromsø sentrum.

Foto: Roger Manndal / NRK

Báhccavuotna/Balsfjord

Hele uka vil det i Balsfjord tilrettelegges for aktiviteter tilknyttet markeringen. Det blir blant annet anledning til å lage seg perlesmykker og nøkkelringer med fargene i det samiske flagget, samt tegnekunst inspirert av motiver fra runebommer. De skrivekyndige og ekstra kreative oppfordres til å lage et samisk eventyr av motiver som blir utstilt.

Beardogorži/Bardufoss

På selve samenes nasjonaldag åpner Bardufoss vgs. dørene for alle fra klokken 1030. Dagen markeres med servering av biđus til skolens elever og lærere. Den offisielle markeringen starter kl. 12 med tale fra ordfører i Målselv og en representant fra sametinget. Det blir også et kulturelt innslag. På ettermiddagen har Istindsportalen gratis kino med fremvisning av filmen «Ailos reise – et nordnorsk eventyr».

Hársttáin/Harstad og Giehtavuona/Kvæfjord

I Harstad og Kvæfjord slår de på stortromma. Her arrangeres det en samisk måned i 2020. Programmet startet allerede i januar og varer til og med 27. februar. Det bys på litt av hvert i løpet av denne begivenhetsrike måneden.

På selveste dagen starter det allerede på morgenen med markeringer på skoler og universitet. Så på ettermiddagen starter feiringen for alvor på Trondenes historiske senter. Det blir salg av Biđos med påfølgende aktiviteter som konkurranser i lassokasting.

Lørdag 8. februar blir det heftige rytmer med den samiske rapperen Slin-craze på Ludo bar klokken 23. Om du synes det er litt for lenge å vente, ikke fortvil, for først er det sammenkomst på Cafe 4 roser fra klokken 20.

Gáivuotna/Kåfjord

Klokken 10.15 er det markering på Kåfjord Rådhus. I tillegg til tale får du også med deg kulturelt innslag ved Olderdalen barnehage. Så blir det bevertning.

Ved Davvi álbmogiid guovddáš/Senter for nordlige folk starter det klokken 10. Her blir det også mer utover kvelden. Både åpning av utstillingen som er dedikert til Elsa Laula Renberg. Så kulminerer det hele med musikk: Opphav + Risten Anine.

Loabák/Lavangen

I Lavangen starter feiringen av dagen med flaggheising klokken 10 ved Lavangen skole og kommunehus. Feiringen fortsetter fra klokken 14 til 17 ved frivillighetssentralen. Her blir det salg av biđus og kaffe og kaker. Klokken 1530 starter den offisielle markeringen med tale fra ordfører Hege Rollmoen og underholdning. Senere på kvelden blir det samisk/norsk gudstjeneste i Lavangen kirke.

Ráisa/Nordreisa

På Halti feirer de med samisk uke. Kinoen viser Jikŋon 2 (Frost 2) og det blir stor feiring på selve dagen 6. februar.

Videre i februar kommer Hålogaland Teater, Nord-Troms Storband og Sámi Našunálateáhter/Det Samiske Nasjonalteatret – Beaivváš på besøk.

Romsa/Tromsø

Programmet i Tromsø er fullspekket. I år som mange foregående år arrangeres en hel uke med feiring. 2.–9. februar inneholder både NM i lassokasting og NM i reinkappkjøring. På selveste dagen kan du nærmest bosette deg på kinoen for å se og høre nordsamisk tale. I Tromsø domkirke blir det samisk gudstjeneste med orgeljoik. Den offisielle feiringen er på rådhuset fra klokken 15.

Polarmuseet markerer samenes nasjonaldag med gratis inngang hele dagen. Norges arktiske universitetsmuseum har arrangementer i hele februar. Så her gjelder det å følge med.

Det er også i Tromsø NRK har størst tilstedeværelse 6. februar. Du inviteres til å bli med til Tromsø og Storgata Camping, der det blir storslått feiring av samenes nasjonaldag. Det blir joikebølge med Binnabánnaš, samisk mat med Kokkejævel, moteshow og artister blant dem Eurovision publikumsfavoritten KEiiNO.

Binnabánnaš

BINNABÁNNAŠ: Helten til de små skal feire samenes nasjonaldag på TV-skjermen. Hvor skal du feire?

Aarborte/Hattfjelldal

Feiringen i Hattfjelldal starter med flaggheising kl. 10 på Åarjelsaemien vïerhtiesåfoe. Her vil ordfører Harald Lie og leder i Åarjelsaemienvïerhtiesåfo Lars Gunnar Marken holde tale. Fra klokken 11 vil det bli servert kaffe og kaker på Sijti Jarnge. Senere på dagen fra klokken 16–18 vil det være språkbad og servering av kokt reinkjøtt. Arrangementet er gratis. Kvelden avsluttes med arrangement på Fjellfolkets hus, med flere forskjellige innslag. Arrangementet starter kl. 1830.

Bådåddjo/Bodø

Den samiske uka i Bodø starter på mandag med ulike arrangementer. Festmarkeringen på selveste dagen starter med en offisiell åpning på Nord Universitet klokken 11.30 ved hovedinngangen. Der får du nyte musikk fra både studenter og barnehagebarn. Kommunens offisielle markering starter med tale fra ordfører og sametingspresident Aili Keskitalo. Hun besøker blant annet universitetet, en barnehage, biblioteket og domkirka.

Evenášši/Evenes

Feiringen av 6. februar i Evenes starter kl. 9 med flaggheising på Evenes rådhus og på Lavangseidet grendehus. Deretter blir det en markering på Evenes omsorgssenter fra kl. 1045 og utover formiddagen med blant annet tale fra ordfører, kulturelt innslag fra elevene ved Evenes skole og Idol-deltager Inna Marja Amundsen, samt et foredrag om markesamisk hverdagsliv i gamle dager.

Lavangeseidet bedehuskapell inviterer til gudstjeneste kl. 12. Kl 13 åpner dørene på Lavangseidet grendehus. Her blir det salg av mat, taler og kulturelle innslag frem til kl. 17.

I forbindelse med feiringen av Samefolkets dag inviterer Tårstabertene til konsert med Anja Storelv band på Bygdehuset Solbakken på Tårstad lørdag 8. februar kl. 18.00.

Hábmer/Hamarøy

De samiske dagene i Hábmer/Hamarøy starter på mandag og varer til og med 7. februar. Disse dagene kan du utvide kunnskapen din ved å lære både lassokasting, historie og forskjellig type håndverk. På selve dagen starter feiringen på Hamarøy med ordførerens tale og samenes nasjonalsang klokken 10 ved Oppeide skole. Senere blir historiefortelling og fakkeltog.

Fylkesmannen i Nordland Tom Cato Karlsen har valgt å besøke nykommunen Hábmer/Hamarøy på samenes nasjonaldag. Han starter dagen med et besøk ved Ájluovta skåvllå/Drag skole der han vil glede seg over dagen sammen med elevene. Senere på dagen vil fylkesmannen fortsette feiringen ved det lulesamiske senteret Árran der han også er dagens hovedtaler.

Hemnes

Hemnes umesamisk forum starter markeringen av 6. februar på barnehagen i Hemnesberget: Her lages det gáhkkuo, man har mulighet til å kaste lasso og det blir fortalt historier i teltkåta. Feiringen avsluttes med foredrag i Albertines Hus kl. 19.

Mussere/Mosjøen

Vefsn-Ensemblet spiller lunsjkonsert på rådhuset i Mosjøen på samefolkets dag, 6. februar kl. 11.30.

Statue av Elsa Laula Renberg avdukes

GRUNNLEGGEREN: Elsa Laula Renberg regnes som grunnlegger av samenes nasjonaldag. I fjor ble hun hedret med statue i Mosjøen.

Foto: LARS-PETTER KALKENBERG / NRK

Nesna

På Helgeland museum avdeling Nesna, markeres 6. februar med muligheter til å tvinne sistisnor av garvet reinskinn med veiledning av Mette Gårdvik. Deretter holder Linda Malmbekk Einmo foredrag om Frode Fjellheim. Samtidig vises litteraturbord med ny samisk litteratur. Det blir også servert kaffe, reinkjøtt og gaahkoeh (tynnbrød).

To hender som tvinner sistisnor

På ettermiddagen har alle muligheten til å tvinne sistisnor på Helgeland museum.

Foto: Pressemelding

Raanen/Rana

Den samiske uka på Mo startet allerede på lørdag. På selveste dagen blir det feiring av samenes nasjonaldag på Rana museum. Dørene åpner 16.00, Der satses det på mat, kaffe, kaker, noen små taler, litt underholdning, og veldig god stemning.

Soarttáin/Sortland

På Sortland, Vesterålen og Lofoten arrangeres det samisk uke i forbindelse med feiringen. Der får du være med på kakebaking, kaffe med samisk mat og filmtitting. Programmet for selve dagen er foreløpig ikke klart. Men det kan avsløres at det blir lønnings-quiz fredag 7. februar.

Voagat/Vågan

I Kabelvåg starter feiringen klokken 17.00 med gudstjeneste. Deretter blir det sosialt samvær, med ulike programinnslag og aktiviteter for barn og voksne. Blant annet vises filmen «Sameblod» klokken 20.

Erna Solberg, Tråante 2017

100 ÅR: I 2017 feiret man 100-års jubileum for det første samiske folkemøtet i Trondheim. Den gang fant også statsministeren veien til Tråante.

Foto: NRK

Lievenge/Levanger

I tre dager feires det på Levanger. Tirsdag 4. februar kan du besøke Gamma. Da er den åpen for alle. På selve dagen blir de musikalsk innslag, taler, og selvfølgelig kaffe og kake.

Plaassje/Røros

Klokken ni på morgenen åpner ordføreren dagen sammen med flaggheising. Senere blir det forfatterstund med Torgrim Halvari på Røros folkebibliotek. I tillegg til muligheter for å finne seg god samisk mat, vil det være andre kulturelle innslag utover dagen, så avsluttes det med gudstjeneste klokken 19.

Snåase/Snåsa

Markering av dagen er ved Snåsa skole. Her blir det taler og oppvisning av gapta (samekofte). Utover dagen blir det boklansering om samer i sør. Midtpunktet kafé er stedet å være, her er både kaffen og kaka gratis. Klokken 19 får du også sett Jikŋon II/ Frost II gratis på kino.

Tråante/Trondheim

På Nidarosdomen i Trondheim feires det med festgudstjeneste ved det samiske alterstedet i katedralen fra 14.00-15.00. Trondheim Kino feirer ved å vise tre filmer med samisk språk. Sameblod med sørsamisk, Frost 2 og Chihiro og heksene med nordsamisk.

Kafe Borgstua selger Biđos fra klokken 10. I tillegg blir det flere kulturelle innslag utover dagen. Ett av disse er forestillingen «Staaloe – å bekjempe kjempene» produsert av Aårjelhsaemien Teatere og spilles i Skogheim.

Bergen

Bergen Samiid Searvi inviterer samer, venner, familie og andre som er interesserte til en sosial og hyggelig feiring av samenes nasjonaldag i Bergen, torsdag 6. februar på USF Verftet. Her får du møte andre samer, høre joik, spise reinsdyr og ha en koselig kveld.

Litteraturfestivalen i Bergen «Bergen Litfest» har også invitert samiske forfattere denne uka. Blant annet Harald Gaski, Niillas Holmberg, Sigbjørn Skåden, Risten Sokki ja Laila Stien. Temaene er mange og spennende.

Elverum

I Elverum markeres dagen med gudstjeneste i Elverum kirke fra klokken 19–20. Under gudstjenesten vil salmer og musikk være på både norsk og samisk. Fylkesmannen i Innlandet, Knut Storberget kommer med en hilsen.

Haugesund

I forbindelse med samenes nasjonaldag inviterer Stavanger bispedømme til gudstjeneste i Vår frelsers kirke kl. 18–19. Under gudstjenesten vil samisk kultur komme til uttrykk på ulike måter, bl.a. gjennom joik, musikk og lesninger. Utenfor kirken blir det satt opp lavvo og bålpanne, og det blir servering av samisk mat.

Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Jokkmokk marknaden har lange tradisjoner med å være et samlingspunkt for samer rundt samenes nasjonaldag. I år arrangeres marknaden fra 1–9. februar.

Her kan du få med deg filmer, kunstutstillinger, vinteraktiviteter som hundekjøring og scootertaxi, Gudstjenester, samedans og mye mer. For mer detaljert informasjon trykk på lenken nedenfor.

Kristiansand

Om du befinner deg i Kristiansand så feires samenes nasjonaldag på Cafe Mestizo fra kl. 18.

Oslo

Hovedstaden har lokket til seg brorparten av de største artistene i Sápmi. Rundt om i byen spiller artister som Mari Boine, ISÁK, Biru Baby, Tana Breddens Ungdom og Intrigue. Så her gjelder det å følge med for å få med seg sine favoritter.

Nasjonaldagen feires med lunsj og taler på Rådhuset fra klokken 11 til 13. På Samisk Hus starter arrangementene allerede klokken 12 og varer til langt på natt. Og Litteraturhuset feirer med arrangementer for både barn og voksne.

Dagen etter selve feiringen inviterer VippaOslo til Sami Super Friday. Her får du muligheten til å smake på ulike samisk inspirerte matretter som VippaOslo har satt sammen med Maret Ravdna Buljo, som nylig mottok Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.

Stavanger

I Stavanger markerer de samenes nasjonaldag offentlig for første gang. Stavanger domkirke holder gudstjeneste på både samisk og norsk fra klokken 18 til 20. Markeringen avsluttes med kirkekaffe.

Vågå

Vågåkyrkja markerer samenes nasjonaldag med gudstjeneste fra klokken 18. Kommunen har gått i anskaffelse av sameflagg som heises opp. Ordføreren i Vågå vil ta del i feiringa som avsluttes med kaker i kirka.

Les også:

Korte nyheter

 • Searvá prinseassa ávvudeapmái

  Sámedikke dievasčoahkkinjođiheaddji Tom Sottinen ovddasta sámedikki lihkusávaldatdeputašuvnnas Šloahtas bearjadaga. Lea Gonagas Allavuođa Prinseassa Ingrid Alexandra 18 jagi beaivvi oktavuođas dát doalut. Gonagaslaš hoavva dat lea bovden almmolaš Norgga ovddasteddjiid lihkusávaldatdeputašuvdnii Šlohttii, masa Sottinen de searvá. Nu čállá Sámediggi.

  Prinsesse Ingrid Alexandra
  Foto: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff
 • Šaddá Sami Music Week

  Lágideaddjit leat plánemin dán jagi Sami Music Week doaluid Áltái, mat bistet golbma beaivve. Guovvamánu 10. beaivve álget doalut ja sii eai leat sáhttán luoitit prográmma go leat čuvvon mo koronaeastadandoaimmaid hárrái šaddá. Nu lohká lágideddjiid beales Klemet Anders Buljo dáid doaluid birra. -Mis boahtá fargga olles prográmma dieid beivviide, lohká Buljo.

  Disse artistene er alle nominert til pris under Sami Music Awards
  Foto: Helene Mørken, akam1k3, Karoline Bjørhei, Knut Åserud
 • Niehkostipeandda evttohas

  Nuorra sámi artista okta 400 nuoras Norggas gii dán jagi niehkostipeandda, Drømmestipendet 2022 sáhttá vuoitit. Guovdageaidnulaš Elina Ijäs lea nuorra sámi artista ja lávllačálli, gii lea evttohas gilvvus mas kulturdoaimmaheaddjit miehtá Norgga leat mielde. 50 evttohasa fidnejit niehkostipeandda mas galget fuomášuvvon lágašguovllus ja olles rikkas, dasa lassin fidne juohke stipeanddavuoiti 30.000 kruvnna. Lea Norsk kulturskoleråd ja Norsk Tipping mat juhket stipeandda mas boahttemánus árvvoštallagohtet evttohasaid. De miessemánus ja geassemánus álmmuhit dan 50 vuoiti.

  Drømmestipendet
  Foto: Skjermdump