Hopp til innhold

– Landbruket kan forsvinne i Nesseby

Nesseby kommune vil støtte bygdas eneste melkebonde med 30.000 kroner, men bonden kan ikke ta imot pengene. Han mener istedet at kommunen skremmer unge fra å begynne med landbruk.

Kuer
Foto: Camilla Wernersen / NRK

Øystein Nilsen og kona hans er de eneste melkebøndene i Nesseby.

De har 25 melkekyr. Nå vil de kjøpe ekstra melkekvote, sånn at de har råd til å betale for avløser. Derfor har de søkt om støtte til dette.

Øystein Nilsen joiker

Øystein Nilsen. Arkivbilde

Foto: Marit Laila Anti

Har ikke råd til å ta imot

Flertallet i kommunestyret tilbyr dem 30.000 kroner i støtte. Men Nilsen har ikke råd til å ta imot pengene, fordi han må skaffe til veie 160.000 kroner i egenkapital.

– Jeg hadde vært fornøyd med de 30.000 kronene, om ikke kommunen hadde satt som vilkår at jeg skal ha 160.000 i egenkapital. De pengene har vi ikke, så vi kan ikke ta imot støtten vi har fått, sier Nilsen.

– Ødeleggende politikk

Nilsen mener at kommunens politikk er ødeleggende for bønder. Hvis han for eksempel hadde bodd i Lebesby kommune, hadde støtten vært 50 prosent av melkekvotens verdi, det vil si nesten tre ganger mer enn i Nesseby.

– Jeg tror politikerne i Lebesby har skjønt at hvis de ikke støtter bøndene, så har ikke bøndene en fremtid.

Hvis ikke politikerne endrer støtteordningen i Nesseby, så frykter Øystein Nilsen at jordbruket vil forsvinne i kommunen

– Ingen vil starte med landbruk hvis de ikke får støtte fra egen kommune. Med tiden kan det bli slik at landbruket forsvinner, frykter Nilsen.

– Må følge reglene

Det er Ap og Frp som står bak vedtaket.

– Vi kan ikke bryte reglene våre. Det er viktig at de følges, ellers kan vedtakene innklages, sier kommunestyrerepresentant Magnhild Mathisen (Ap).

Nessebys varaordfører Berit Ranveig Nilssen er langt på veg enig med Øystein Nilsen. Hun tilhører mindretallet som ville gi 70 prosent støtte til Øystein Nilsen.

– Vi burde ha støttet Nilsen, sånn at vi har melkebonde også i framtida og sånn at har har mulighet til å ansette avløser.

Varaordføreren mener at kommunen burde lokke unge til å begynne som melkebonde.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK