– Landbruket kan forsvinne i Nesseby

Nesseby kommune vil støtte bygdas eneste melkebonde med 30.000 kroner, men bonden kan ikke ta imot pengene. Han mener istedet at kommunen skremmer unge fra å begynne med landbruk.

Kuer
Foto: Camilla Wernersen / NRK

Øystein Nilsen og kona hans er de eneste melkebøndene i Nesseby.

De har 25 melkekyr. Nå vil de kjøpe ekstra melkekvote, sånn at de har råd til å betale for avløser. Derfor har de søkt om støtte til dette.

Øystein Nilsen joiker

Øystein Nilsen. Arkivbilde

Foto: Marit Laila Anti

Har ikke råd til å ta imot

Flertallet i kommunestyret tilbyr dem 30.000 kroner i støtte. Men Nilsen har ikke råd til å ta imot pengene, fordi han må skaffe til veie 160.000 kroner i egenkapital.

– Jeg hadde vært fornøyd med de 30.000 kronene, om ikke kommunen hadde satt som vilkår at jeg skal ha 160.000 i egenkapital. De pengene har vi ikke, så vi kan ikke ta imot støtten vi har fått, sier Nilsen.

– Ødeleggende politikk

Nilsen mener at kommunens politikk er ødeleggende for bønder. Hvis han for eksempel hadde bodd i Lebesby kommune, hadde støtten vært 50 prosent av melkekvotens verdi, det vil si nesten tre ganger mer enn i Nesseby.

– Jeg tror politikerne i Lebesby har skjønt at hvis de ikke støtter bøndene, så har ikke bøndene en fremtid.

Hvis ikke politikerne endrer støtteordningen i Nesseby, så frykter Øystein Nilsen at jordbruket vil forsvinne i kommunen

– Ingen vil starte med landbruk hvis de ikke får støtte fra egen kommune. Med tiden kan det bli slik at landbruket forsvinner, frykter Nilsen.

– Må følge reglene

Det er Ap og Frp som står bak vedtaket.

– Vi kan ikke bryte reglene våre. Det er viktig at de følges, ellers kan vedtakene innklages, sier kommunestyrerepresentant Magnhild Mathisen (Ap).

Nessebys varaordfører Berit Ranveig Nilssen er langt på veg enig med Øystein Nilsen. Hun tilhører mindretallet som ville gi 70 prosent støtte til Øystein Nilsen.

– Vi burde ha støttet Nilsen, sånn at vi har melkebonde også i framtida og sånn at har har mulighet til å ansette avløser.

Varaordføreren mener at kommunen burde lokke unge til å begynne som melkebonde.