NRK Meny
Normal

Har du hørt om tularemi?

Enten er den allerede kommet, eller så er den rett rundt hjørnet, og vi hilser den velkommen. Våren! Men med den følger det iblant også en del ting som er mindre velkommen.

Død lemen

GNAGERE: Vanligvis er smågnagere årsaken til at mennesker blir smittet.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Det begynner oftest med akutt feber. Hodepine, kvalme, frysninger og tretthet. Tularemi, eller som det på folkemunne kalles: Harepest. Harepest er en infeksjon som sirkulerer blant smågnagere som lemen og mus og kan ofte være dødelig hos dyr.

Så blir du smittet

Vanligvis smittes mennesker ved eksempel direkte kontakt med gnagere eller deres avføring, ved indirekte kontakt med forurenset drikkevann der det har ligget døde dyr eller som er blitt forurenset av smittede dyr.

Mennesker kan også bli smittede ved stikk eller bitt fra insekter som kan bære med seg smittestoffet.Tiden fra det at man blir smittet til at sykdommen utvikles varierer mellom 3 til 5 dager.

Det er ennå ikke blitt observert smitte fra menneske til menneske.

Forebygging og behandling

Det går å forebygge smitte ved å se til at brønner er tette slik at gangere ikke kommer til, og hvis det finnes mistanke om at vannet er forurenset kan bakteriene fjernes gjennom å koke det. Man burde også la være å drikke vann fra smeltet snø.

Avføring fra gnagere burde vaskes bort med fuktige redskap da støvet kan inneholde smittestoff. Unngå også kontakt med syke eller døde dyr.

Hvis du mistenker at du er smittet av harepest burde du oppsøke lege. Harepest blir vanligvis behandlet med antibiotika, som hjelper bedre og fortere hvis diagnosen blir stilt tidlig.