NRK Meny
Normal

Han skrev Nord-Norges beste bok i fjor

Den samiske forfatteren Sibjørn Skåden er tildelt Havmannprisen.

Sigbjørn Skåden

«Våke over dem som sover» er Sigbjørn Skådens første bok på norsk.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Dette betyr at han har skrevet beste nordnorske bok utgitt i 2014. Prissummen på 50.000 kroner.

Prisvinner Sigbjørn Skåden er født 1976, og er fra Skånland i Sør-Troms.

Han får prisen for romanen «Våke over dem som sover», utgitt på Cappelen Damm.

Om årets vinner sier juryen:

Våke over dem som sover

«Våke over dem som sover» er en roman man ikke blir ferdig med etter å ha lest, mener juryen.

Foto: Pressebilde / Cappelen Damm

«Dette er en roman man ikke blir ferdig med etter å ha lest. Språket er fritt for emosjoner, det er kun ytre handling og dialog som driver fortellinga videre, leseren får aldri vite hva personene tenker og føler. Naturskildringene i romanen er vakre, med nær tilknytning til det nordnorske. Dette er en viktig roman om makt, om seksualitet og om skyld og uskyld.»

Juryen har bestått av Sissel Holtet ved Nordland fylkesbibliotek, Sigrid Merethe Hanssen for Norsk Forfattersentrum, Gunnar Hagen for Nasjonalbiblioteket og Anita Hartviksen Ravn for Rana bibliotek.

Dette skriver Cappelen Damm om boken:

«Vi følger den unge, samiske kunstneren Amund Andersen, som reiser til Kautokeino for å jobbe med hovedverket til ei utstilling. Tilsynelatende driver han ørkesløst rundt i bygda de neste ukene, men utenfor leserens rekkevidde formes konturene av Amund Andersens hovedverk.

Arbeidet med verket leder leseren inn i et stadig dypere mørke. Vekselsvis flyttes handlinga bakover i tid og følger utsnitt av Amund Andersens oldmors, bestefars og mors liv i de samiske bygdene i Skånland i Sør-Troms.

Romanen tematiserer maktstrukturer, seksualitet og omveltningene i det samiske samfunnet de siste hundre årene.»

Sigbjørn Skåden ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2007 for debutarbeidet «Skuovvadeddjid gonagas» (2004, Skomakerens konge), en episk-lyrisk fortelling om den 23-årige samen Jusup som vender tilbake til hjemstedet etter flere år i sørlige, ikke-samiske områder.