Hopp til innhold

Grunneiere fortvilt over Statnett

Grunneiere i Kvandal i Nordre-Nordland mener at Statnett bryter avtaler.

Trærveltet
Foto: Mathis Eira / NRK

Statnett har kjørt med store gravemaskiner og knust stikkrenner og ødelagt deler skogsveien og tråkket ned trær og myrer, mener grunneier Ivar Simonsen.

Vi hadde en avtale med Statnett om at de kunne kjøre med atv etter våre skogsveier, men de avtalene er ikke blitt fulgt, sier Simonsen.

Ivar Simonsen

Grunneier Ivar Simonsen.

Foto: Mathis Eira / NRK

Kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett er uenig med Simomsen.

Vi har en godkjent miljø-, transport- og anleggsplan for hele vår anleggsvirksomhet fra Ofoten til Balsfjord. Avtalene er også godkjent av NVE og i de avtalene gis det også mulighet til å kjøre opp med gravemaskin, vi mener at vi ikke har brutt avtale i dette tilfelle, sier Erdal.

Statnett lover å rydde opp

Ivar Simonsen forventer at skogsveien blir reparert og at Statnett følger den muntlige avtalen som har han med dem.

- Det blir spor i naturen under anleggsarbeidet, men jeg kan forsikre at innen vi forlater området så skal alt være ryddet og reparert, sier Erdal.

Under anleggsarbeidene er det også laget en stikkvei på privat grunn, som ikke var avtalt. Statnett beklager at denne stikkveien ble laget.

Berit Erdal

Kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett.

Foto: NRK

Vi kan bekrefte at i forbindelse med befaring med våre kontrollører ble det avdekket en kort stikkvei, som ikke er merket i anleggsplanen. Det her ser vi alvorlig på og det skal ikke forekomme. Det er et brudd på avtalen, sier Erdal.

Vi går i gjennom dette med vår entreprenør på stedet for å sjekke hvordan dette kunne skje og for å hindre at det skjer igjen. Vi vil allerede denne uka tilbakeføre masser og reparere skadene, sier Erdal.

Korte nyheter

 • Brasila kongreassa geanohuhttá biras-, ja eamiálbmotdepartemeanttaid

  Brasila kongreassa, gos lea konservatiiva eanetlohku, lea jienastan dan ovddas ahte geanohuhttit autoritehta guovtti departemeanttain, maŋŋel vuosttildeame Lulli-Amerihká fámolaš eanandoalloindustriijas, čállá Aljazeera.

  Departemeanttain lea geatnegasvuohta bisuhit álgoálbmogiid vuoigatvuođaid ja suddjet birrasa.

  Regnskogen i Porto Vehlo, Brasil ble i 2019 kraftig redusert av mange bønder som vil dyrke jord for kveg.
  Foto: Lars Os / NRK
 • Russiske raketter rammet ukrainsk flyplass

  Et russisk rakettangrep har rammet en militær flyplass ved byen Kropyvnytskyj sentralt i Ukraina, opplyser det ukrainske luftforsvaret.

  Flyplassen ble rammet av seks raketter og fem angrepsdroner, opplyser luftforsvarets talsmann Jurij Ignat søndag.

  – Dessverre ble ikke alle ødelagt. Fire av de seks ble ødelagt av luftvernet, og to rammet flybasen ved Kropyvnytskyj, sier han.

  Han har ikke oppgitt hva slags skader angrepet førte til.

  (NTB)

 • Hyttebrann ved Nyelv i Finnmark

  Nødetatene rykket ut til en hyttebrann mellom Karebotn og Nyelv i Finnmark natt til søndag. Ingen skadde i forbindelse med brannen. Det er kontroll på stedet, melder politiet i Finnmark på Twitter.