NRK Meny
Normal

– Trenger ikke å bo i en by for å drive et firma

Anne Gerd Eira driver et designfirma i Lavangen. Hun har ikke planer om å flytte.

Anne Gerd Eira

Anne Gerd Eira tror at hennes firma har gode utviklingsmuligheter i Tennevold.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

– Jeg tror ikke det har så mye å si hvor et slikt firma befinner seg. Det viktigste er å finne ut hvordan du skal nå ut til kundene dine. Når man bor i en liten plass, så må man nok finne seg i å drive en ambulerende virksomhet. Det tranger jo ikke å være så negativt, sier gründer Anne Gerd Eira.

Hun bor i Tennevold i Lavangen, som ligger i Sør-Troms. Der driver hun med industridesign, produktdesign og annen teknisk designvirksomhet. Firmaet hennes produserer blant annet gardiner, sengetøy, barneklær og lignende.

Mer kreative bedrifter

Sametinget har satt igang et program for å styrke samisk kulturnæring. Programmet er kalt Dáhttu. Programmet går over tre samlinger i løpet av ett år, og aktørene får i tillegg 50 rådgivningstimer.

Finnmarkselskapet Kreativ Industri har på oppdrag fra Sametinget skreddersydd et bedriftsutviklingsprogram spesielt for samiske kunst- og kulturaktører, som ønsker å skape næring av sine ut av kunst- og kulturuttrykk.

Målet er at flere skal kunne leve av samisk kulturnæring i fremtiden.

I vår startet programmet opp med mange heltente bedriftsledere i Finnmark.

Tirsdag startet Dáhttu-progammet i Troms fylke, og et av firmaene som deltar i programmet der er designfirmaet til Anne Gerd Eira. 11 firmaer er med på opplegget i Troms, både firmaer i mindre bygder og i byer.

– Vil lære markedsføring

Berit Alette Mienna bor i Tromsø. Hennes firma har joik, eventyrfortelling og salmesang som salgsvare. Hun er med på programmet i håp om å bli flinkere på markedsføring.

Berit Alette Mienna tilbyr joik, salmer og fortellelinger.

Berit Alette Mienna.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

– Jeg begynte med joik, men etterhvert har jeg gått mer og mer over til eventyrfortelling og salmesang. Jeg ønsker å lære hvordan jeg skal bli flinkere til å tilby mine produkter på markedet. Det er også viktig å møte andre næringslivsledere. Ellers blir jeg å jobbe veldig mye alene, forklarer Mienna.

Firmaene som er med på Dáhttu-programmet i Finnmark har alledere gjennomført to samlinger og de har en samling igjen.

I dag ble firmaene i Troms presentert og prosjektleder Lone Hegg tror at alle har et utviklingpotensiale.

– Jeg ser ikke så veldig stor forskjell på Finnmark og Troms. I begge fylkene er det mange flinke folk, sier Hegg.

e