Hopp til innhold

Gratis bøker populært

Etter nyheten om at Davvi Girji og Sametinget har inngått en avtale om å gi bort gratis skolebøker til skolestart i høst, har ikke telefonen stått stille hos Davvi Girji.

Bøker
Foto: www.colourbox.com

– Telefonen har nærmest kokt i administrasjonen i Davvi Girji, og mange har allerede ringt å bestilt bøker, ifølge Davvi Girji markedsføringssjef Jan Helge Soleng.

LES OGSÅ: Deler ut gratis bøker

– Det som er spesielt er at det nå er mulig for skolene å bestille lærebøker på en helt ny måte en før. Mange kommuner har ikke økonomi til det, og mange skoler har suttet på gjerdet og ventet på bevilgninger fra Sametinget, sier Soleng.

Selv om flesteparten av lærebøkene gjelder for L97, og ikke er i tråd med Kunnskapsløftet, mener Soleng at de på mange måter fortsatt er brukbare.

Daglig leder i Sapmi Park Jan Helge Soleng

Davvi Girji markedsføringssjef Jan Helge Soleng.

Foto: Ann Marita Eriksen

– Selvfølgelig kan de brukes, vi har 250 ulike bøker som ble gitt ut før den nye læreplanen. De bøkene som er laget etter Kunnskapsløftet har vi 16 titler av, men vi produserer nye titler fortløpende, og disse bøkene blir også gratis, sier Soleng.

Det er ikke bare skolene i Sápmi som får bruk for gratisbøkene. Barnehagene kan også bestille både CD, spill eller bildebøker i følge Soleng.

Førstemann til mølla

– Vi bruker grunnskolens informasjonssystem for å vite hvor mange samiske skoler det er, og hvor mange bøker de trenger, så i utgangspunktet skal vi ha litt oversikt. Dermed kan vi passe på at ikke èn skole ender opp med alle bøkene innenfor en tittel, sier Soleng.

Det er allikevel noen titler det er kamp om i følge Soleng, og noen bøker de ikke har produsert så mange av. Derfor gjelder det å være tidlig ute med å bestille forteller han.

– Hvis det er noen bøker som er ekstra populære så vil vi vurdere å trykke opp flere eksemplarer, men det avhenger selfølgelig igjen av om vi får pengestøtte til det av Sametinget. Det er ikke sikkert, sier Soleng.

Glad for tiltaket

– Vi kommer ikke til å nekte å ta i mot gratis bøker, heller ikke om de ikke er i tråd med Kunnskapsløftet, sier undervisningsinspektør ved Kautokeino barneskole, Kirsten Marit Olsen.

– Verden har jo ikke forandret seg fullstendig fra den gang da bøkene ble laget, sier Olsen.

På Kautokeino barneskole er det tradisjon å bestille og kjøpe alle samiske bøker som blir gitt ut.

Ifølge Olsen har de alle de samiske lærebøkene som finnes i dag, og det har ikke vært vanskelig å få bevilgninger til å kjøpe inn samiske bøker.

– Men bøker blir jo ødelagt. Vi bruker for eksempel å sette ut bøker i en kasse i gangen på skolen hvor barna kan låne med seg bøker hjem. Det er spesielt utvalgte bøker, og det blir fort slitasje på disse bøkene.

LES: Mer om Kunnskapsløftet

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK