Hopp til innhold

Glad for støtten fra Sametinget

Leder i Bivdi, Jon Egil Nilsen, er fornøyd med Sametingets enstemmige støtte til Kystfiskeutvalgets forsalg om å gi fiskerne i Finnmarksfjordene førsteretten til fisken i sine nærområder.

Jon Egil Nilsen, leder i Bivdi, sjøsamisk fangst- og fiskeriorganisasjon
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

- Det vil uten tvil styrke saka når Sametinget endte med et enstemmig vedtak. Nå håper jeg at Stortinget vil slutte seg til Kystfiskeutvalgets forslag, og til de merknader som Sametinget har, sier leder Jon Egil Nilsen i Bivdi, sjøsamisk fangst- og fiskeriorganisasjon.

- Dersom forslaget får flertall i Stortinget, tror jeg at flere ungdom vil bli fiskere. Det gir jo et godt håp for utvikling av sjøsamiske bygdesamfunn, mener Nilsen.

Finnmarkssone

Kystfiskeutvalget går inn for å opprette en egen fiskerisone, kalt Finnmarkssonen. Den innebærer at folk som bor i fjorder og langs kysten i Finnmark har en særlig rett til fiske. Det blir også overført forvaltningsansvar til et fylkesnivå.

Den nye fiskerisonen, som omfatter fjordene og de kystnære områdene, skal forvaltes på samme måte som Finnmarkseiendommen, det vil si med et styre der fylkestinget og Sametinget oppnevner tre representanter hver.

- Må gjelde også i sør

Sametinget understreker at samtidig med at arbeidet med finnmarksloven pågår, må det også igangsettes et snarlig arbeid som leder ut i konkrete lovbestemmelser for områdene sør for Finnmark.

- Kystutvalgets forslag til Finnmarksfiskelov må brukes som modell også for disse områdene, sa saksordfører Randi Skum (NSR). Det fikk hun enstemmig tilslutning til.

Håper på hjelp fra Helga

Det er ennå usikkert når regjeringa legger fram saka for Stortinget. Men Arbeiderpartiets sametingsrepresentant Bjarne Store Jakobsen håper på at det kan skje mens tanaværing Helga Pedersen er fiskeriminister.

- Hun er sjøl sjøsame fra en liten bygd, og vet hvor skoen trykker. Derfor har hun de beste forutsetningene for at regjeringens innstilling blir slik at den gagner sjøsamisk bosetting, sier Bjarne Store Jakobsen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK