Hopp til innhold

Gir Sápmi pride-flagget flere farger

Vil hylle mørkhudede samer og urfolk.

Sápmi pride flagget 2018

FLERE FARGER: Slik ser det oppdaterte Sápmi pride flagget ut.

Foto: Timimie Märak / Sápmi pride

– Det oppdaterte flagget skal være inkluderende. Aseksuelle, interseksuelle og transseksuelle skal også føle tilhørighet til den, sier Sápmi prides Timimie Märak.

Portrett bilde av Timimie Märak

SAPMI PRIDE: Timimie Märak.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Svart- og brunfarge er med for blant annet å symbolisere mørkhudede samer og urfolk som opplever rasisme og vold i hverdagen. Lyserosa, lyseblått og hvitt er farger som finnes i det transseksuelle flagget.

Det er Stina Alette Aikio som har designet flagget og står for ideen. Timimie Märak har ferdigstilt flaggdesignet.

– Som ellers i verden så er ikke alle samer hvite. Brunt og svart er også med for å hylle at de som startet pride i Stonewall var svarte transpersoner, forteller Märak.

Fint med flere flagg

Regnbueflagget har blitt et verdenskjent symbol for rettighetene og frigjøringskampen for LHBT-personer og regnes for å være hovedflagget for den skeive bevegelsen.

Det finnes også flere flagg som symboliserer noe helt konkret, f.eks. panseksualitet, aseksualitet og transseksualitet.

Mange grupper har egne flagg. I fjor kom det en utgave av regnbueflagget som inneholdt et brunt og en svart stripe, forteller kommunikasjonsrådgiver ved Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) Arne Andreas Opheim.

Arne Andreas Opheim, Kommunikasjonsrådgiver i FRI

KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfolds Arne Andreas Opheim.

– Flaggene handler om synliggjøring og om hvem av oss som føler seg innafor og utenfor. Det å synliggjøre flere grupper i flagget kan være veldig fint, sier Opheim.

To pridefestivaler på samme plass

Det var Stonewall-opptøyene som markerte starten av kampen for homofiles rettigheter i USA i 1969. Nå er Pride en årlig feiring av lesbiske, homofile, transpersoner og andre LHBTQ+-personer (lesbiske, homofile, bifile, transkjønnede, Queer, med fler.)

Sápmi pride er et årlig arrangement som holdes i forskjellige plasser i Sápmi.

I år arrangeres den i lag med en annen pridefestival, nemlig Østersund pride.

Märak har tidligere sagt at hen ikke vil bli omtalt som verken hun eller han, er prosjektleder for Sápmi pride arrangementet. Hen tok på seg ansvaret fordi hen mente at arrangementet er veldig viktig for mange.

– Samarbeidet fører til at det automatisk kommer flere folk. Queerfolk, men også politikere, og derfor skal årets pride for meg være så politisk og ærlig som mulig. Men samtidig håper jeg at vi har det utrolig artig i lag, sier Märak.

For to år siden ble pride- arrangementet flyttet som protest til Kautokeino etter at Kautokeino menighetsråd vedtok at man ikke skal vie likekjønnede i den lokale kirken.

I år arrangeres Sápmi pride i Østersund i Sverige 31.8-01.09.2018.

Korte nyheter

  • Svensk selskap har kjøpt opp Sydvaranger Mining AS

    Det svenske selskapet Grangex AB har i dag inngått en avtale om å kjøpe Sydvaranger Mining AS fra Orion for 33 millioner amerikanske dollar. De overtar vedlikeholdet av gruven 1. januar. Det skriver Sør-Varanger Avis.

    Grangex har i dag har inngått en betinget salgs- og kjøpsavtale med OMF Fund II H Ltd (Orion) for oppkjøp av 100 prosent av aksjekapitalen og aksjonærlånene til Sydvaranger Gruve AS. Det skriver de i en pressemelding.

    Administrerende direktør i Grangex, Christer Lindqvist er glad for å lede dette banebrytende nordiske samarbeidet i en av Norges viktigste regioner på et avgjørende tidspunkt i Europas søken etter å bli selvhjulpen når det gjelder mineraler.

    Da Lindqvist besøkte Sydvaranger i sommer sa han at de vil være først i verden med å ta i bruk helt nye metoder i jernmalmproduksjon, og at Sydvaranger stod øverst på ønskelista, på grunn av den rene malmen og mulighetene som lå i det.

    Ordfører Magnus Mæland (H) er fornøyd.

    – Dette var veldig hyggelige nyheter. Jeg ønsker de nye eierne hjertelig velkommen, sier Mæland (H).

    Sydvaranger gruve.
    Foto: Frida Ravna Rømo / NRK
  • UNN gjenopptar tilbud om tidlig ultralyd

    UNN gjenopptar tilbudet om tidlig ultralyd fra første uke i 2024, opplyser UNN.

    Det er et frivillig tilbud som tilbys til gravide i uke 12 i svangerskapet i Tromsø, Harstad og Narvik ved UNN.

    Tilbudet ble midlertidig stanset i juni. Årsaken var mangel på ultralydjordmødre, ifølge UNN.

    – Vi mangler fortsatt ultralydjordmødre, men har utdannet flere leger for å utføre disse oppgavene. Vi kan derfor igjen innkalle til tidlig ultralyd når vi mottar henvisning til den vanlige rutineultralyden i uke 17-19, sier avdelingsleder Ingard Nilsen på Kvinneklinikken.