Hopp til innhold

Rydder opp i tilskuddsrot

Mangelfulle regnskap etter mottatt driftstilskudd er et symptom på en haltende ordning, mener Sametingsråd Ann-Mari Thomassen. Derfor inviterte hun til et høringsmøte med næringen sist fredag.

Ann-Mari Thomassen (NSR)

Rådsmedlem Ann Mari Thomassen (NSR)

Foto: Marit Elin Kemi / NRK

Duodjiutøvere, eller utøvere av tradisjonell samisk kunst-og håndverk, får årlig til sammen seks millioner kroner i driftsstøtte fra Sametinget. Kun et fåtall av disse fikk i fjor godkjent regnskapet.

Les også: Duodjiutøvere får ikke godkjent regnskapene

Jon Ole Andersens duodji

Duodji av Jon Ole Andersen.

Foto: Erik Sundland

Dette må det bli endringer på, derfor inviterte Sametinget duodjiutøvere til et åpent høringsmøte, der duodjiutøvere fikk komme med innspill før forhandlingene om nye tilskudd starter.

- For Sametinget er duodji svært viktig. Det er en viktig identitetsskapende næring for det samiske samfunnet, da det er med på å bevare både språket og kulturen som ligger gjemt i språket og produktet, sier Sametingsråd og initativtaker for møtet, Ann Mari Thomassen.

Holder ikke mål

Rapporten som det eksterne regnskapsfirmaet Consis utførte for Sametinget viste at de vilkårlig undersøkte duodjiuøvere som mottok driftstilskudd ikke forvaltet denne riktig.

Mangelfulle regnskap, mangelfulle salgsdokumentasjoner var blant det de fant som kritikkverdig. Det ble også påpekt at duodjiutøvere i større grad drev med videresalg av innkjøpte produkter, enn salg av egenproduserte varer.


- Vi innser jo at dagens ordning ikke er bra nok, så da samler vi alle parter for et møte slik at vi får se hvor skoen trykker, og kan gjøre endringer deretter. Formålet med alle slike driftstilskudd og ordninger er jo en bærekraftig næring som gir frukter, sier Thomassen.

– Gi tilskudd til de berettigede

Marit Guttorm Graven er en av de som mottar støtte fra Sametinget, som også var tilstede under fredagens møte.

- Jeg er glad for at Sametinget har innsett at dagens ordning er noe mangelfull. Det har vi visst lenge, og det var også derfor vi ba om en gjennomgang av regnskapene. Nå håper jeg at vi er på bedringens vei, og at de som er berettiget driftstilskudd, det vil si de som selger egenproduserte duodjivarer, får det.

Korte nyheter

  • Kulturministeren deltar i debatt om samehets

    Samehets: Hva skal vi gjøre? Det er et av spørsmålene som tas opp under debatten om hets og diskriminering av samer på Tromsø bibliotek 14. mai.

    Flere undersøkelser viser at problemet er utbredt.

    33 % i Nord-Norge har observert hatprat mot samer det siste året og 24 % i sørsamiske områder. 11 % av de som er bosatt i Nord-Norge har et negativt inntrykk av samer (NIM 2022).

    Professor Torjer Olsen modererer samtalen, og Emil Kárlsen spiller.

    Her møter du blant andre:

    Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister

    Runar Myrnes Balto, sametingsråd

    Gunnar Wilhelmsen, ordfører

    Bente Ovedie Skogvang, styreleder Riddu Riđđu

    Tom Høgli, styremedlem Samisk Hus Tromsø

    Sara Katrine Aleksandersen, styremedlem fra Norske reindriftssamers Landsforbund Ung

    Lisa Pedersen, fra #DoarváiDál/noknu

    Ketil Lenert Hansen, Professor fra UiT

    Lubna Jaffery
    Foto: NTB