Gammelt mønster som varemerke

Ved en tilfeldighet fant han et gammelt sørsamisk mønster fra 1895. Nå er dette varemerket i hans sløydprodukter.

Sven-Åke og Doris Risfjell

Sven-Åke og Doris Risfjell håper å finne ut mer om det gamle samiske mønsteret.

Foto: Thoralf Balto / NRK

Sven-Åke Risfjell fra Vilhelmina i Sverige selger sløydprodukter med et snart 116 år gammelt samisk mønster på.

Mønsteret ble sist brukt i 1895. I dag føler Risfjell at mønsteret på en måte er blitt til et varemerke for hans produkter.

– Det er kanskje det. Man blir i hvertfall lagt merke til på grunn av dette mønsteret, sier Risfjell.

Reiser rundt på festivaler

Sven-Åke Risfjell reiser rundt med sin kone Doris på markeder og festivaler rundt i Sverige, og selger egenproduserte duodjiprodukter.

Sven-Åke Risfjell

Sven-Åke Risfjell.

Foto: Thoralf Balto / NRK

Under Vintermarkedet i Jokkmokk i Nord-Sverige traff vi ekteparet ved et av salgsbodene. Sven-Åke mener at flere samiske kunstnere burde bruke mønsteret i produktene sine.

Risfjell bruker mønsteret blant annet på knivskaft laget av reinhorn og på knivslirer. I dag er han sørgelig alene med dette mønsteret på markedet.

– Ja, det er jeg, men man vet jo aldri. Jeg har sett det i tidsskrifter og jeg forteller jo om mønsteret til folk jeg møter. Vi viser også mønsteret på vår hjemmeside og på Facebook. Vi prøver nemlig å være veldig utadrettet med dette arbeidet, sier Risfjell.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samekniver, Sven-Åke Risfjell

Noen av sameknivene til Sven-Åke Risfjell.

Foto: Thoralf Balto / NRK

Et glemt mønster

Den samiske sløyderen sier at det gamle sørsamiske mønsteret pussig nok betyr en fornying av nåtidens samiske håndverk.

– Det er helt fantastisk. Det gjør det. Det gir liksom nye dimensjoner i samesløyden på den måten at man kan utvikle noe som er veldig gammelt, forklarer Risfjell.

Duodji, Sven-Åke Risfjell
Foto: Thoralf Balto / NRK

Mønsteret minner om fiskegarn. Den har striper som går ovenfra og ned, samtidig som tverrgående striper krysser disse. Mønsteret oppdaget Sven-Åke ved en tilfeldighet.

– Jeg satt under en lunsj hjemme ved mitt bord, og jeg pleier å sitte å bla i gammel samisk litteratur. Da fant jeg noe av Ernst Manker. Han var jo professor på Nordiska museet i Stockholm (sameforsker og etnograf). Da oppdager jeg en stor tegning av et belte og ser jeg at det er et noaide-belte (sjaman-belte) fra Vilhelmina. Da ble jeg kjempeinteressert i å finne ut mer om dette. Det er jo våre hjemtrakter, forklarer Risfjell.

Ved nærmere forskning har Sven-Åke Risfjell funnet ut at mønsteret sist ble brukt i 1895. I dag er det få eldre som kjenner til det spesielle mønsteret. Nå håper han med tiden å finne ut mer om hva som skjuler bak det gamle mønsteret.

Duodji, Sven-Åke Risfjell
Foto: Thoralf Balto / NRK