FrP-Aspenes frykter han er gandet

FrP-politiker fikk søvnproblemer, betennelse i hals, ører, øyne og bihuler etter å ha blitt utskjelt av sametingspolitiker.

Thorvald Aspenes og Olaf Eliassen

FrP-politikeren Thorvald Aspenes mener han har plagdes etter møtet med Árjas Olaf Eliassen (innfelt).

Foto: Fotomonstasje: Dan Robert Larsen / NRK

Thorvald Aspenes sitter i kommunestyret i Porsanger, der han representerer Fremskrittspartiet. I høst ble han valgt som varaordfører.

Nå frykter Aspenes at han er blitt gandet etter å ha blitt verbalt angrepet av sametingspolitiker Olaf Eliassen (Árja).

Stemplet som samemotstandere

Utskjellingen skjedde 22. februar i år da Aspenes som leder i Finnmark Miljøvarme AS fikk omvisning på Sametinget sammen med tre representanter for Statkraft Varme AS.

– Jeg hilste på Olaf, og så at han var opptent. Husker ikke om han hilste tilbake, men han sa: «Det dere holder på med i Porsanger, det skal du få svi for. Så sa han noe på samisk, og dette gjorde han tre ganger. Jeg tok det litt som en spøk der og da, og svarte at han ikke skulle hisse seg opp. Jeg spurte også om han ville gande meg», forklarer Aspenes til Finnmark Dagblad .

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kommunestyremøte i Porsanger

Varaordfører Thorvald Aspenes (FrP) på talerstolen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Mange samer i Porsanger anser FrP som et sterkt samefiendtlig parti. De gikk til valg med det for øyet å trekke Porsanger kommune ut av forvaltningsområdet for samisk språk. I desember i fjor sikret FrP seg flertall sammen med koallisjonspartner Høyre (H) til et forslag om å legge ned skolene i den samiske bastionen Billefjord og det kvenske kraftsenteret Børselv.

Slikt blir det bråk av, og reaksjonene fra samisk og kvensk hold har vært sterke.

– Jeg har ingen kraft til å gande

Sametingspolitiker Olaf Eliassen bor i nærheten av Billefjord i Porsanger. Han understreker overfor Finnmark Dagblad at han er absolutt imot ganding og at han ikke har noen kraft ti å gjøre det heller.

Eliassen forklarer at episoden på Sametinget var rettet mot Porsanger FrP og deres motstand mot alt som er samisk.

– Det var politikken til FrP som de skulle få svi for. Jeg beklager det dersom Thorvald tok mitt utbrudd personlig, sier Eliassen.