Hopp til innhold

Fortsetter å styre i mindretall

Sametingspresidenten redegjorde i dag for den parlamentariske situasjonen på Sametinget. Opposisjonen er misfornøyd med forklaringen.

Egil Olli på talerstolen

Sametingspresident Egil Olli (Ap) vil styre i mindretall fremover.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Da Sametingets plenum åpnet i dag i Karasjok ba den parlamentariske lederen i Norske Samers Riksforbund (NSR), Aili Keskitalo, sametingsrådet om å redegjøre for den parlamentariske situasjonen i Sametinget.

– I media er det skapt et bilde av en uklar situasjon i flertallsgruppen. Derfor ber vi i NSR om at sametingsrådet redegjør for situasjonen, sa Keskitalo på Sametingets talerstol.

Klarte ikke å oppnå flertall

Den usikre parlamentariske situasjonen i Sametinget oppsto da det oppsto uenighet mellom Arbeiderpartiet (Ap) med Toril Bakken Kåven i Nordkalottfolket om neste års sametingsbudsjett.

Per A. Bæhr

Per A. Bæhr, Flyttsamelista.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ap har imidlertid blitt enige med de andre samarbeidspartnerne, Árja, Åarjel-Saemiej Gielh og Samer bosatt i Sør-Norge om et fortsatt samarbeid. I tillegg er det ført forhandlinger med Flyttsamelistas Per A. Bæhr, men disse forhandlingene havarerte klokken 03.00 i natt etter at Bæhr blant annet hadde krevd å få både plass i sametingsrådet og i styret for Finnmarkseiendommen (FeFo). Ap kunne ikke gå med på å utvide sametingsrådet.

Bæhr har etter at forhandlingene ikke førte frem fått innvilget permisjon og reist hjem til Kautokeino. Bæhr er erstattet at vararepresentanten Berit Marie Eira.

– Vi kommer til å fortsette å styre i mindretall, og siden det ikke har kommet forslag om andre alternativer, så finne vi i Sametingsrådet det riktig å gjøre det, sa sametingspresident Egil Olli i sin redegjørelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aili Kestkitalo

NSR-leder Aili Keskitalo på talerstolen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Aili Keskitalo i NSR er ikke fornøyd med redegjørelsen.

– Det er fortsatt uklart hva som er grunnlaget for den nye samarbeidsgruppen og om hvor lenge de akter å styre, sier Keskitalo.

Det styrende mindretallet består nå av 19 representanter og opposisjonen av 20. Til opposisjonen tilhører NSR, Fremskrittspartiet (FrP), Høyre, Nordkalottfolket og Flyttsamelista.

Korte nyheter

  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Beassaba UKM riikkafestiválii duodječájáhusain

    Les på norsk.

    Anna Kalvåg ja Isak Øvrevoll beassaba UKM riikkafestiválii goabbat duodječájáhusain.

    Dan čállá Hábmera kulturskuvla iežaset siidduin. Oktiibuot njeallje oahppi Hábmera kulturskuvllas besset riikkafestiválii.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen beassaba gis Bådåddjoi sudno lávlagiin «Glømte ting».

    – Mii sávvat didjiide ollu lihku, ja leat hui rámis dinguin, čállá kulturskuvla.

    Riikkafestivála lágiduvvo Bådådjos geassemánu 21.-25. b. Olles 500 nuorat besse viidásabbot iežaset fylkkafestiválain, ja besset deaivvadit Bådådjos geassemánus.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Sluttet å drikke for over et år siden

    Loga sámegillii.

    Henning Anti sluttet å drikke for over et år siden.

    – Venner var redde for at jeg skulle dø av all festingen, forteller han i podkasten Gozuid alde. Se hele episoden i tekstet versjon her.

    Brannfakler, tabuer og løse kanoner. Ella Marie Hætta Isaksen og Sajje Solbakk sprenger grensene for hva som er lov å snakke om i Sápmi.

    Henning Anti sluttet å drikke for over et år siden. - Venner var redde for at jeg skulle dø av all festingen.