Hopp til innhold

Vil vite om Olli har flertall

Norske Samers Riksforbund (NSR) vil ha klarhet i om Egil Olli (Ap) fortsatt har flertall, og om han er den rette personen til å være president for samene i landet.

Gunn-Britt Retter
Foto: Ođđasat / NRK

Bakgrunnen for dette spørsmålet er oppstått etter at sametingsrådet brøt samarbeidet med Nordkalottlistas Toril Bakken Kåven, da de ikke ble enige i arbeidet med neste års budsjett.

– Dessuten har Olli nylig vært med i TV-programmer der han har vært dårlig i å svare på prinsipielle samiske saker, sier NSRs nestleder og sametingsrepresentant, Gunn Britt Retter.

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Hun mener han hadde grunnleggende mulighet til å forklare for hele Norge om samepolitikken.

Derfor kan man jo spørre om han er den rette lederen for den samiske befolkningen, fortsetter Retter.

–På tide å vurdere

Gunn Britt Retter mener derfor at det nå er på tide av sametingspresidenten å vurdere om han vil bli værende som president. Hun sier klart i fra at han bør vuredere om han gjør en bra nok jobb for den samiske befolkningen.

Retter mener mange samer i Norge har den samme følelsen som NSRs medlemmer har i dag. Han skal jo tross alt representere samene.

Kommende uke er det sametingsplenum, og der vil Norske Samers Riksforbund stille dette spørsmålet til Arbeiderpartiets Egil Olli.

Ørnebakk usikker

Willy Ørnebakk

Parlementarisk leder i Arbeiderpartiets sametingsgruppe Willy Ørnebakk.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiets sametingsgruppe Willy Ørnebakk, sier at Olli ikke vil klamre seg til presidentstolen hvis det viser seg at han ikke har flertall i budsjettsaken.

– Neste plenum vil gi svar på om Olli fortsetter som presinent, sier Ørnebakk.

Olli har tidligere vært tydelig på at neste års budsjettforslag kommer til å avgjøre om han går av som president eller ikke.

Det var ikke mulig sist uke å få en kommentar av presidenten når det gjelder denne saken.

Ørnebakk vil ikke si noe om Retters uttalelser om Olli som president, og de svakhetene som NSR ramser opp.

Korte nyheter