Hopp til innhold

Forstår reindriftas frykt

Fylkesordfører Runar Sjåstad mener det er naturlig at reindrifta vil verne sine arealer dersom noen begynner å kreve eiendomsrett til utmarksområder i fylket.

Runar Sjåstad
Foto: Knut Åserud

Leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL), Nils Henrik Sara, varsler at reindrifta også kan komme til å fremme slike krav dersom andre gjør det.

Dette reagerer både bønder og utmarksutøvere på, men Sjåstad forstår reindriftas syn i denne saken.

LES OGSÅ: Vil ha en egen reindriftskommisjon

LES OGSÅ: Reagerer mot reindriftskrav

– Sårbar for inngrep

Reindrift er en næring som trenger store arealer og de vil selvfølgelig forsøke å verne sine beiteområder mot ytterligere inngrep, mener Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad:

Jeg skjønner godt frykten fra reindrifta for at bruksretten skal kunne settes til sides hvis noen krever særrettigheter for enkelte områder, med det resultat at reindriftas beitemark blir oppstykket, sier Sjåstad.

Sjåstad tror likevel at det skal veldig tungtveiende grunner til før noen faktisk skulle få tilkjent eiendomsrett framfor andre og han mener at bruksretten til reindrifta står sterkt.

– Nok med en kommisjon

For å sikre at reindriftas interesser blir ivaretatt i arbeidet med å utrede rettigheter til utmarksområdene i Finnmark, har NRL-leder Nils Henrik Sara også uttalt at det bør oppnevnes en egen reindriftskommisjon, som blir underlagt Finnmarkskommisjonen. Sjåstad synes ikke det er behov for enda en kommisjon:

– Jeg tror det er viktig å ha en kommisjon som skal prøver alle forhold i fylket og jeg har tillit til sammensettingen av kommisjonen og at de også skal kunne ivareta reindriftas hensyn, sier Sjåstad.

Han regner også kommisjonen vil hente inn kompetansen som den ikke har og at NRL vil få kunne komme med insspill på lik linje med andre organisasjoner og foreninger.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK