Forskere: – Vi har funnet de eldste fossilene på Grønland

To forskere mener de har funnet fossiler som er 3,7 milliarder år gamle, og er derfor de eldste fossilene som noensinne er funnet. Men den danske professor i geologi, Minik Rosing, er skeptisk.

Nuuk, Grønland

Fossilene skal være funnet 15 mil nord for Nuuk.

Foto: Daniel Gurrola / Visit Greenland

Forskere tror de har funnet de eldste fossilene på Grønland. Altså spor fra noe av det eldste livet på jorden som hittil har vært kjent. Funnet kan ha viktige implikasjoner på vår forståelse av livets opprinnelse, melder knr.gl.

15 mil nord for Nuuk

Forskere har vært på jakt i Isuas bergarter, som ligger om lag 150 kilometer nordøst for Nuuk, og det er her de har funnet rester av mikroorganismer som skulle ha overlevd for 3,7 milliarder år siden.
Etterlatenskapene ligner på fossiler, kalt stromatolitter, som er små kjegleformede hauger av støv og bakterier som har blitt til stein.
Og hvis det er stromatolitter forskere har funnet, kan det endre vår kunnskap om livets opprinnelse, blant annet at livet ikke er så skjørt man hittil har trodd, og at det er større sjanse for liv andre steder i universet.


Minik Rosing tviler

Men den danske professor i geologi ved Naturhistorisk museum, Universitetet i København, Minik Rosing er skeptisk til de nye funnene.
Ifølge Minik Rosing har forskernes nylige funn av stromatolitter, ikke de lag som de skal ha, og han tror ikke at det er nok bevis for at de små kjegler er laget av jordens tidligste liv.


- Strukturene de viser, har ikke skygger av intern lagdeling. Det er mange ting i naturen som har form, så jeg tror det er et bomskudd, sier han til Videnskab.dk.


Minik Rosing befant seg i 1999 spor av liv, det vil si karbon som kan stamme fra levende organismer, men han fant ikke de fossiler, det vil si de forsteiningene av selve organismene, som de australske forskere nå mener å ha funnet.

Gjenstand for diskusjon


At det er ulike meninger om forskernes funn er absolutt sikkert. I en kommentar kaller en geolog fra USA, forskernes funn for kontroversielle, og mener diskusjonen vil fortsette om de 3,7 milliarder år gamle bergartene og steinene fra Grønland.