Hopp til innhold

Formidler sin morsarv fra scenen

Etter at Elisabeth Misvær fikk høre av sin mor at sjøsamisk joik og musikk var en del av hennes arv fra barndommen, gikk hun i gang og lærte seg dette. Sist lørdag fikk publikum oppleve henne fra scenen i Mørvikbotn i Nordland.

Sammen med Andrej Stepanov på trekkspill fikk Elisabeth framføre en del av sin mors arv.

Sammen med Andrej Stepanov på trekkspill fikk Elisabeth Misvær framføre en del av sin mors arv.

Foto: Sander Andersen / NRK

Sammen med sin musikalske partner på trekkspill, Andrej Stepanov, fremførte Elisabeth Misvær flere sjøsamiske joiker under arrangementet Skjømming i Mørsvikbotn i Nordland, Skjømming er et arrangement myntet på det å ta tilbake en del av de gamle skikker med "å sitte skjømming" ut i de blå timer.

Salg av bøker og duodje er en del av Skjømming-konseptet til Geir Anders Hætta Berg og Sissel Hornda

Salg av bøker og duodje er en del av Skjømming-konseptet til Geir Anders Hætta Berg og Sissel Horndal.

Foto: Sander Andersen / NRK

Det har de da også greid å ta tilbake, Sissel Horndal og Geir Anders Hætta Berg. I tillegg til konserten, som de hadde lagt opp til, kunne de også presentere Kine Hellebust som bidro med flere artige, og også skumle fortelleringer.

Sjøsamisk

Og Elisabeth Misvær gav oss en del av morsarven sin i form av joik – operajoik. En mektig stemme som råder over mer enn tre oktaver, og med formidlingsevne og formidlingsglede over sin mors arv.

Elisabeth Misvær forteller at det å joike har hun lært seg etter hvert. Med mors røtter fra Snefjord i Finnmark har hun lært seg sjøsamisk joik.

Og i den forbindelse trekker hun også frem Ola Graff som forsket på gammel sjøsamisk joiketradisjon i Snefjord-området i Finnmark.

Blant maskiner og materialer fikk publikum lytte til fortellinger og musikk langt ut i de blå timer.

Blant maskiner og materialer i verkstedet til Alva Form fikk publikum lytte til fortellinger og musikk langt ut i de blå timer.

Foto: Sander Andersen / NRK

Din arv

Under studenttiden i Oslo, ville Elisabeth lære seg samisk, og lære seg å joike. Med det som utgangspunkt har hun og hennes musikalske partner jobbet fram noen deler av disse joikene, som de formidler på sin måte.

– Når da en av mine gamle tanter skulle vise meg litt samisk joik, tenkte jeg at det der er jo ikke joik. Men da jeg hørte opptak i Tromsø museum, ble jeg satt tilbake mange tiår.

Det var jo dette mi tante hadde prøvd å vise meg, og lære meg. Så viste det seg at én av disse viktige informantene til Ola Graff og Gjertrud Matheussen, at hennes mor er søskenbarn til min mor.

Aksept for sin bakgrunn

– Jeg dro til Finnmark med min gamle mor, hvor jeg fikk et møte med Gjertrud Matheussen. Der fikk jeg på en måte "aksept" for at jeg også kunne ta joiken i bruk.

Hun sa at dette skal du bruke, Elisabeth. Dette skal du også formidle. Dette er din arv også. Ta det i bruk, og gjør det til ditt.

Les: Dette er samenes egen musikkonkurranse

Joik + opera = sant

For Elisabeth Misvær passer joik og opera sammen. Og hun liker særlig å jobbe med samisk musikk siden det er en del av hennes arv.

– Når man kan blande andre musikksjangere med joik, går det vel an å gjøre det med opera også. Vi må jo vise mangfoldet gjennom samisk musikk også.

  • Se også: Lærte å joike ved å lytte på gamle lydopptak.
    Ardna Kulturmagasin byr på sak om en ung sørsame som gjennom gamle lydopptak lærte å joike. Du hører om barneboken "Ravnenes kamp" som handler om å ta tilbake sine rettigheter, Og vi snakker med ei dame som blant annet bruker son livserfaring til å hjelpe andre.

Korte nyheter

  • Nubbi guovža bahččon Finnmárkkus

    Les på norsk.

    Gaskavahko eahkeda bahčui nubbi guovža Finnmárkkus. Eanat lei árabut beaivet mannan ealu sisa Ruovdevuonbađas Mátta-Várjjagis, guottetáiggis. Boazodoallit vigge gevret guovžža eret, muhto das ii lean ávki.

    – Sii nagodedje gevret guovžža 10 km eret ealus, muhto guovža jorgalii ja manai fas ealu sisa, lohká Stáhta luonddubearráigeahčču boraspireossodaga seniorráđđeaddi, Pär Nilsen NRK:i.

    Nilsen dadjá boazoeaiggát ja Stáhta luonddubearráigeahčus lei gulahallan Birasdirektoráhtan beaivvi miel.

    Go guovža jorggihii ealu guvlui fas, de ožžo báhčinlobi.

    – Ohcan manai njálmmálaččat, ja báhčinlohpi addui čálalaččat, dadjá Nilsen.

    Dá lea nubbi guovža mii Finnmárkkus bahčču dán vahko. Gaskavahko iđida bahččui guovža Porsáŋggus.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Nok en bjørn skutt i Finnmark

    Onsdag kveld ble ytterligere en bjørn skutt i Finnmark. En hannbjørn hadde tidligere på dagen gått inn i en reinflokk i Jarfjord i Sør-Varanger. Bjørnen ble forsøkt jaget bort av reindriverne, men forsøket var nytteløst.

    – De prøvde å jage bjørnen bort på en distanse på ti kilometer. Men bjørnen snudde, og gikk på nytt inn i reinflokken, sier seniorrådgiver i rovviltseksjonen til Statens naturoppsyn, Pär Nilsen, til NRK.

    Det var kalving i reinflokken. Nilsen sier reineier og Statens naturoppsyn hadde dialog med Miljødirektoratet igjennom dagen.

    Det var da bjørnen på nytt gikk inn i reinflokken at Miljødirektoratet ga fellingstillatelse for bjørnen.

    – Søknaden ble gitt muntlig, mens fellingstillatelsen ble gitt skriftlig, sier Nilsen.

    Dette var den andre bjørnen som ble felt i Finnmark denne uka. Onsdag morgen ble en bjørn skutt i Porsanger.

    Onsdag morgen ble en bjørn felt i Porsanger i Finnmark. Den ble skutt etter at Miljødirektøratet innvilget fellingstillatese etter en søknad fra flere reinbeitedistrikt og beitelag.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK