NRK Meny
Normal

Forfang god nok å vinne et av de to siste hopprennene

Johann André Forfang (22) er blant de seks beste i tysk-østerrikske hoppuka. Broren mener han kunne ha vært helt i toppen hvis forholdene hadde vært for hans fordel.

Ski Jumping - 66th Four-Hills ski jumping tournament

Johann André Forfang kan vinne en av de siste to rennene i tysk-østerrikske hoppuka, tror storebror Daniel Forfang. Hvis han får like forhold som de to beste i hoppuka, Stock og Freitag så hopper Johann 4–5 meter lenger enn de, sier Daniel Forfang. Her Johann fra kvalifiseringen i Garmisch-Partenkirchen nyttårsaften, hvor han var lengst med 140,5 meter.

Foto: Michael Dalder / Reuters

Tromsø skihopperen, Johann André Forfang ligger 12 poeng bak tredje plassen i hoppuka, da to renn gjenstår.

Kan enda få en topplasering

Daniel Forfang

Daniel Forfang (38) tror at lillebror, Johann André Forfang har muligheter å vinne et av de to gjenstående hopprennene under hoppuka i Tyskland og Østerrike. Det er litt synd at lillebror hadde dårlige hoppforhold i Oberstoft og Garmisch-Partenkirchen.

Foto: Erik Eikebrokk / REUTERS/iltempo.no

Daniel Forfang (38) tidligere skihopper har tro på brorens gjenstående to rennene i Innsbruck og Bischofshofen i Østerrike. Johann var litt uheldig med hoppforholdene både i Oberstof og Garmisch-Partenkirchen, sier Daniel Forfang.

– Johann er i veldig gode muligheter å vinne de to siste rennene. Han har bekreftet toppnivå nå, og hvis han får like forhold som de andre så hopper han fire-fem meter lenger enn som både Stock og Freitag. Johann trenger gjennomsnittsforhold for å lykkes, og da kan han stå øverst på pallen, sier storebror Daniel.

Hvordan blir det følge med de to siste hopprennene?

– Det blir utrolig spennende. Jeg blir stående nede ved sletta, så jeg tror vil være litt nervøs å følge med, sier Daniel.

Nyttårsaften vant han kvalifiseringa for nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

Begynte å hoppe fra bordkanten

Johann André Forfang er nå 22 år gammel og en av de beste skihopperne i verden. Hoppingen begynte da han knapt kunne gå, minnes storebror Daniel.

– Husker godt når Johann sto på bordkanten, og måtte lære først sittestillingen og deretter hoppe fra bordkanten. Det har aldri vært i tvil at Johann skulle begynne med skihopping, og vi så allerede i 11–12 års alderen at han ville bli en god skihopper, minnes Daniel.

hoppinga begynte han før han kunne gå nesten, minnes storebror Daniel.

Samisk tilhørighet

Daniel Forfang er født og oppvokst i Birtavarre i Kåfjord, og bodde der de første leveårene. Han snakker ikke samisk, men hørte ofte samisk da han bodde i Birtavarre. Jeg har aldri hatt imot samisk, sier Forfang.

Kan man kalle Johann for same?

– Vi har jo samiske aner, så det er ikke noe å si på det nei, sier Daniel Forfang.

44,4 poeng bak hoppuke lederen etter to renn

Johann André Forfang ligger 44,4 poeng bak lederen i hoppuka, Kamil Stoch. Stoch leder med 563,1 poeng, På andre plass ligger tyskeren Richard Freitag med 551,3 poeng, og på tredje plass Dawid Kubacki med 530,8 poeng. Beste norske er Anders Fannemel på femte plass med 525,5 poeng og Johann André på sjette plass med 518,7 poeng.

Nå går hoppkonkurransen i Innsbruck i Tyskland, og første omgang er i gang.

Hør intervju med Daniel Forfang i går: