NRK Meny
Normal

Foreslår egen samisk TV-kanal

Professor Ole Henrik Magga gir klart uttrykk for at det nå er på tide med en egen samisk TV kanal.

Ole Henrik Magga

Tidligere sametingspresident, professor Ole Henrik Magga, foreslår å etablere en egen samisk TV-kanal.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Det sa han på konferansen for verdens urfolks TV-kringkastere i Kautokeino tidligere denne uken der 200 urfolksjournalister er samlet. Av de som er med i dette urfolksnettverket, er det kun NRK Sápmi som ikke har egen TV kanal.

– Allerede på 70 tallet, da jeg syslet med en del journalistikk, så følte jeg behovet for en egen TV kanal, sier Magga til NRK Sápmi.

Problemet med å være en del av statskanalen NRK, er ifølge Magga at samiske programmer på tilpasse seg den norske kanalen, og programmene blir flyttet på, eller går ut hvis det skjer noen viktige begivenheter som NRK vil fokusere på.

Magga forventer at de nordiske landenes regjeringer i fellesskap tar ansvaret, og bevilger penger til en egen samisk TV kanal.

Ser behovet for egen TV kanal

Nils Johan Heatta

NRK Sápmis sjef, Nils Johan Heatta.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

NRK Sápmi sjef, Nils Johan Heatta ser behovet for en egen samisk TV kanal, men er iikke sikker på hvilken måte man best kan løse dette i dagens mediasamfunn der TV taper for internett.

– Vi bør iallfall ha en TV kanal, det er helt klart, det fortjener det samiske folk, sier Heatta.

Det er nødvendig med en egen TV kanal, og en slik kanal bør være fellesnordisk.

Kringkastingssjefen skeptisk

Hans Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas, som også følger WITBC konferansen, skjønner godt ønsket om egen samisk TV kanal, men er skeptisk til det i dagens internettsamfunn. Han skal likevel sammen med de samiske sjefene i de nordiske landene se på utfordringene.

– Nå har vi internett, og det spørs om det er tidentil å lage TV på gammel tradisjonell måte når vi kan nå publikum enklere på nett. Det blir hoveddel i diskusjonen når vi skal se på ønsket om en egen samisk kanal., sier Bjerkaas.

Hør saken her (på samisk):

Fungerende YLE sjef Lauri Kivinen mener det er feil bruk av ressurser hvis man velger å satse på en egen samisk TV kanal. Han er redd for at en slik kanal ville på en måte henge etter når man tenker på dagens teknologi.

– Jeg synes at de nordiske landene heller skal satse på å bruke ressursene på å produsere til landenes allerede eksisterende kanaler, sier Kivinen.

De samiske sjefene Juhani Nousuniemi i YLE, og Per Johannes Marainen i SR, mener begge at en egen samisk TV kanal vil kreve store ressurser.

Marainen sier at det fortsatt er en lang vei å gå før en slik kanal kan bli en realitet.

Hør saken her (på samisk):