Flyruta til Nunavut kan reddes

Nunavuts og Grønlands selvstyreregjeringer vil inngå forhandlinger om fremtiden for flyruter til Canada.

Air Greenland, Dash 7 haler

Den grølanske regjeringen vil at Air Greenlands fly skal bringe passasjerer mellom destinasjoner, og at de ikke skal bli stående på bakken.

Foto: Pressebilde / airgreenland.com

Onsdag ettermiddag underskrev Naalakkersuisut en samarbeidsavtale med selvstyreregjeringen i Nunavut. Underskrivningen av samarbeidsavtalen skjedde i i Hans Egedes hus i Nuuk.

Her sa Grønlands statsminister Aleqa Hammond at hun vil inngå forhandlinger med Nunavut-regjeringen med sikte på å holde liv i sommerflyruten mellom Canada og Grønland.

– Vi mener at en sikker forbindelse mellom Grønland og Nunavut er viktig for vår tankegang, kultur og våre muligheter for å reise i utdanningssøyemed og på annen måte. Vi kan ikke unnvære den. Vi vil derfor anstrenge oss for å bevare forbindelsen, uttalte Hammond til KNR.

Sommerrute til mellom Nuuk og Nunavut

Air Greenland flyr hver sommer til i Iqaluit i Nunavut. Herfra kan man fly videre med First Air til Ottawa. Og det er ingen hemmelighed at politikerne og først og fremst Air Greenland gjerne ser at billettsalget øker.

– Salgstallene er ikke så gode som forventet. Vi vil fortsette operasjonen, men vi har ikke sett slike salgstall som vi forventer ennå, opplyste Air Greenlands kommersielle sjef Christian Kjeldsen for tre uker siden.

Det er primært Air Greenland som betaler kostnadene når et halvtomt fly flyr mellom de to selvstyrenasjonene. Det vil Aleqa Hammond se nærmere på, sier hun.

– Inntil i dag har det vært Air Greenland alene, som har påtatt seg oppgaven og dermed har det grønlandske samfunnet blitt å betale for selskapets underskudd for denne ruta. Vi mener derfor at de nye mulighedene er langsiktige investeringer for oss inuitter. På denne måten vil vi få flere gjester utenfra. Det er den veien vi må gå og det budskapet Nunavuts statsminister Peter Taptuna vil ta med seg til sin regjering, forklarer Hammond.

Godt nytt for Air Greenland

Lysten til å forhandle vilkårene for flydrift til Canada gleder administrerende direktør i Air Greenland Michael Højgaard.

– Det er godt nytt at Naalakkersuisut nå går inn i kampen, slik at det ikke kun er oss som skal dekke flydriften, sier han til KNR.

I 2000 underskrev Grønland og Nunavut en første samarbeidsavtale, som er blitt fornyet i 2006 og nå i 2014.