Hopp til innhold

Flere tusen år gammelt fotfolk stopper dagens fotgjengere

Men dagens veibyggere vil ikke la seg stoppe. Statens vegvesen hevder de kom før det gamle fotfolket ble oppdaget, og vil bygge ny gang- og sykkelvei i fredet område.

Mørkevandring Alta

Bildet er tatt i forbindelse med nattvandring i helleristningsfeltet i Alta i fjor.

Foto: Marte Lindi

Spørsmålet er om Statens vegvesen skal få lov til å bygge i Hjemmeluft i Alta kommune. Finnmark fylkeskommune vil ikke gi dispensasjon til inngrep i området som er fredet etter kulturminneloven.

– Vi har forsøkt å minimere inngrepene innenfor det fredede området i Hjemmeluft. Det har imidlertid vist seg svært vanskelig å komme frem til en god løsning for veg og gang- og sykkelveg i området uten å berøre arealer innenfor den fredede grensen, skriver prosjektleder Maria Haga i vegvesenet til Riksantikvaren.

Arbeidet skjer i forbindelse med ny E6 i Alta som ble åpnet i desember 2013 .

7000 til 2000 år gamle

I Hjemmeluft finnes bergkunst som består av helleristninger og bergkunst laget av jegere-fiskere for cirka 7000 til 2000 år siden. Kunsten ble tatt med på Verdensarvlisten 3. desember 1985 som de eneste forhistoriske kulturminnene i Norge (se faktaboks).

Ettersom Finnmark fylkeskommune ikke vil gi dispensasjon har Statens vegvesen klaget til Riksantikvaren, og ber om en ny vurdering.

Vegvesenet mener E6 gjennom området er hovedinnfartsåren til Alta, og tjener en viktig funksjon for Alta og Finnmark.

E6 var etablert før Verdensarvsenteret for bergkunst Alta museum ble etablert, og før området ble tatt inn på UNESCOs verdensarvliste. Statens vegvesen vil argumentere for at det er viktig å opprettholde og tilrettelegge for god infrastruktur i området, samtidig som dette ikke må gå på bekostning av verdensarvstatusen, skriver prosjektleder Maria Haga i vegvesenet til Riksantikvaren.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK