NRK Meny
Normal

Utfordres av sterk kuling

I morgen går startskuddet for Finnmarksløpet 2014. Sterk kuling og tette snøbyger på Finnmarksvidda det første døgnet kan by på store utfordringer for både deltakere og arrangør.

Finnmarksløpet

Lørdag går startskuddet for Finnmarksløpet 2014.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Finnmarksløpet arrangeres for 34. gang i år. Hundekjørerne skal konkurrere mot seg selv, mot konkurrenter, mot lysten til å gi opp - og ikke minst; mot naturkreftene. Fjorårets temperaturer ned mot minus 45 grader ser for øyeblikket ikke ut til å slå til, men værmeldingen viser stiv kuling og tette snøbyger allerede den første løpsdagen. Det bekymrer arrangøren en smule.

Høyt sikkerhetsnivå

– Det er klart at det er en viss spenning, spesielt når det gjelder juniorklassen som kjøres for første gang i år. Man spøker ikke med sterk kuling på Finnmarksvidda. Men vi har et høyt sikkerhetsnivå på denne gruppen. Vi har følgescootere som samler kjørerne dersom været blir for ille, og da kjører de sammen inn til nærmeste fjellstue.

Det sier informasjonsansvarlig i Finnmarksløpet, Trond Anton Andersen i en pressemelding.

Like bekymret er han ikke for de to klassene som kjører 500 og 1000 kilometer. Her er det 24-timersregelen som gjelder. Hver hundekjører skal ha utstyr og kunnskaper til å klare seg ute i 24 timer.

– Det blir ikke satt i gang leteaksjon før en kjører er savnet i 24 timer, sier Andersen.

130 kjørere stiller

Finnmarksløpet kjøres i år i tre klasser; 1000 km, 500 km og junior. Juniorklassen er ny av året og de unge deltakerne kjører 205 km. I 1000 km-klassen kjøres det med 14 hunder, i 500 km-klassen med åtte hunder og i juniorklassen med seks hunder.

Nærmere 130 kjørere stiller til start i årets løp. I FL-1000 er nordtrønderen Arnt Ola Skjærve, brummundølingen Ronny Frydelund og 1000-rookie Birgitte Næss Wærner fra Nord-Torpas i Oppland er blant favorittene. I FL-500 er Elisabeth Edland en av favorittene.

NRK satser tungt på Finnmarksløpet og har sendinger fra løpet hver kveld.

Her kan du få oppdateringer fra Finnmarksløpet.