Hopp til innhold

Finnmarking i Brussel: – Jeg er mer årvåken

Ken Hætta har fått flere telefoner fra nærmeste familie i Finnmark som er engstelige på grunn av terrorfaren i Belgia.

Ken Hætta.

Ken Hætta fra Kautokeino dristet seg søndag ut i bydelen Wezembeek-Oppem der han bor øst for Brussel sentrum.

Foto: Privat

– Jeg har sagt til min mor i Kautokeino at hun ikke skal være bekymret, jeg ringer hvis det skjer noe, og hvis vi ikke slår på tråden så ofte, så er det faktisk et tegn på at alt er ok, forteller Hætta.

Det er ikke uten grunn at Hættas nærmeste gjerne vil ha oppdatering på om han og familien er i sikkerhet i Belgia.

Flere av gjerningsmennene bak terrorangrepet i Paris forrige fredag er belgiske statsborgere, og Belgia har de siste dagene hevet trusselnivået til høyeste nivå.

– Rolig søndag hjemme

Mannen fra Kautokeino i Indre-Finnmark har bodd i Brussel i 14 år.

Hans kone er fra Finland og jobber i EU-kommisjonen. Sammen har de en sønn på 12 år.

Familiens hjem ligger like utenfor Brussels bygrense i bydelen Wezembeek-Oppem, som ligger øst for Brussel sentrum. De ser dermed ikke tungt bevæpnede soldater i nærområdet, men de har stort sett holdt seg hjemme etter at trusselnivået ble hevet til høyeste nivå.

– Vi har ikke vært inne i byen denne helgen, og har heller ikke vært med på sportsaktiviteter som vi driver med i helgene fordi de er avlyst, sier Hætta.

– Er dere redde?

– Jeg vil ikke si at vi er direkte redde, men vi er nok absolutt mer årvåkne når vi ferdes ute, og det er klart at man tenker mye på det som har skjedd og om hvordan livet påvirkes av hendelser som angrepet i Paris, sier han.

FRANCE-SHOOTING/BELGIUM Belgian soldiers patrol in central Brussels after security was tightened in Belgium following the fatal attacks in Paris

Tungt bevæpnede soldater patruljerer gatene i Brussel etter at belgiske myndigheter hevet trusselnivået til høyeste nivå.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

– Like trygt som i Kautokeino

Familien er spent på om belgiske myndigheter kommer til å fortsette med den store terrorberedskapen eller om det blir endringer fra mandag.

– Vi er usikre på om det blir noe skole på 12-åringen vår, og om min kone kommer seg inn til byen i morgen, sier han.

Sønnen går på en internasjonal skole der det er over 1000 elever fra flere forskjellige land.

– Sønnen vår reiser vanligvis med buss til skolen, men vi må vel se an om dette blir noe av i morgen, sier Hætta.

– Har du tenkt på om det hadde vært tryggere å være hjemme i Kautokeino nå?

– Tanken har slått meg, og Kauokeino fikk visst nylig tilbake noen av politistillingene som de hadde mistet, men på den annen side er jo sikkerheten ganske høy her, så da burde dette jo være et av de tryggeste stedene i Europa for øyeblikket, sier Hætta.

Korte nyheter

 • Spellemann-bálkkašupmi ii šat NRKs

  Odne almmuhii NRK ahte dás duohko ii oidno Spellemann-bálkkašupmi šat tv-sáddagis, nu go lea dahkan 50 jagi.

  Dál leat Nettavisen ja Amedia-kanalat mat galget dan rávdnjet.

  Máŋga sápmelačča leat vuoitán bálkkašumi dán Norgga deháleamos musihkkamáilmmi bálkkašumis, nu go Mari Boine, Niko Valkeapää, Transjoik, Maja Mortensson, Inga Juuso, Gabba ja Biret Ristin Sara.

  Dás sáhtát dárogillii lohkat ášši.

  Marja Mortensson, Spellemannpris 2021
  Foto: Paal Audestad / Paal Audestad
 • Krever 4,5 millioner fra Forsvaret for veiskader

  Troms fylkeskommune krever 4.465.438 kroner av Forsvaret for skader på fylkesvegnettet. Dette etter øvelser i Indre Troms i perioden 2021–2023.

  Det skriver Nordlys.

  Skadene omfatter både vegdekke og vegobjekter, og en kartlegging av skader på vegnettet ble utført i samarbeid med Forsvarets skadeoffiser i 2023.

  Dekkeskader utgjør 4.250.336,- eks mva. og andre veiobjekter utgjør 215.102,- eks mva., skriver fylkeskommunen, ifølge avisa.

  Panseret militær ambulanse og transporthelikopter Bell 412 med mannskap har gitt ekstra beredskap under Joint Viking.
  Foto: Kari Anne Skoglund / NRK
 • – Konsultasjonsplikten er så streng at det er umulig å overholde den

  Porsanger-ordfører Jo Inge Hesjevik (H) syns at Sameloven er altfor streng når det gjelder konsultasjonsplikten med samiske interesser.

  – Finnmarkskommunene har fått så mange forpliktelser at det er nesten ikke mulig å gjøre en eneste endring uten at man har brutt konsultasjonsplikten. Jeg kjenner loven godt nok til å vite at den er umulig å etterleve. De kommer sikkert til å finne et punkt den er brutt på, sier Hesjevik.

  – Alle kommunene bryter loven hver dag. Ikke fordi de vil, men fordi det ikke er til å unngå. Lager du en streng nok lov, så er vi dømt til å bryte den, mener Hesjevik.

  Karasjok kommune har i et ekstravedtak med anmodning om stans av planarbeidet i Porsanger for områderegulering av Skarvberget vindkraft. De mener at Porsanger kommune har brutt konsultasjonsplikten overfor reindriftssamene.

  – Vi har fulgt konsultasjonsplikten etter beste evne. Det får den videre prosessen vise om vi har gjort, sier Hesjevik.

  Jo Inge Hesjevik
  Foto: Torgeir Varsi / NRK