Hopp til innhold

Terrormistenktes bror: – Jeg vil heller se ham i fengsel enn på gravgården

Broren til terrormistenkte Salah Abdeslam ber ham overgi seg.

Mohamed Abdeslam, broren til to av mennen som skal ha deltatt i terrorangrepet i Paris

TENNER LYS: Mohamed Abdeslam, broren til to av mennene som skal ha deltatt i terrorangrepet i Paris, ber etterlyste Salah melde seg. Her tenner han lys utenfor familiens leilighet i Molenbeek.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Salah Abdeslam skal ha kjørt bilen med de tre som sprengte seg selv ved Stade de France. Ifølge to belgiere som hentet ham og fraktet ham over grensen til Belgia, hadde han mislyktes i forsøket på å sprenge seg selv.

FRANCE-ATTACKS-SUSPECT

ETTERLYST: Salah Abdeslam skal ha krysset grensen til Belgia etter terrorangrepet i Paris.

Foto: DSK / Afp
Mohamed Abdeslam

BER BROREN MELDE SEG: Mohamed Abdeslam snakker med media om broren Salah som fortsatt er på frifot, mistenkt for terror.

Foto: Leila Khemissi / Ap

Broren hans derimot sier i et intervju med RTBF at han tror Salah angret i siste sekund.

– Det er mer enn et håp. Jeg er overbevist om det. Han er veldig intelligent, og jeg tror at han i siste øyeblikk endret mening og valgte en annen vei, sier broren Mohamed.

Han har allerede mistet en bror. Brahim Abdeslam sprengte seg selv i luften utenfor en bar.

– Vi ber ham overgi seg så både vi i vår familie og ofrenes familier kan få svar. Jeg vil heller se Salah i fengsel enn på gravgården, sier Mohamed.

Møtte brødrene før de dro

Han forteller at han traff de to brødrene sine to-tre dager før de dro.

– For cirka seks måneder siden så jeg at de forandret seg. Men det å leve sunnere, å ikke drikke alkohol og å gå i moskeen en gang iblant, er ikke et tegn på radikalisering. De snakket ikke på en slik måte som ville ha tydet på det, mener han.

Han er overbevist om at brødrene hans er blitt manipulert, ikke radikalisert.

Høyeste trusselnivå i Brussel

Belgias hovedstad er fortsatt i høyeste beredskap. Natt til lørdag ble trusselnivået hevet til det alvorligste fordi myndighetene hadde informasjon om et planlagt angrep denne helgen. T-banen er stengt. Det samme er musser, kinoer og severdigheter. Fotballkamper og konsertert avlyst.

Belgiske myndigheter vurderer å forlenge det høynede beredskapsnivået. En avgjørelse skal komme klokken 17.00.

Trussel fra flere angripere

Belgias statsminister sa lørdag at angrepet som skulle være i emning ligner på det som skjedde i Paris, der 130 mennesker ble drept.

Innenriksminister Jan Jambon sier myndighetene ikke bare leter etter Salah Abdeslam, som er mistenkt for Paris-angrepet.

– Dette involverer flere mistenkte, og det er grunnen til at vi har iverksatt så ekstraordinære tiltak, sier Jambon ifølge nyhetsbyrået Belgia.

– Vi følger situasjonen minutt for minutt. Det er en reell trussel, men vi gjør det vi kan dag og natt for å møte dette, sier Jambon.

Se de siste artiklene i etterkant av terrorangrepet i Paris

SISTE NYTT

Siste nytt