Norges rikeste kan få nei fra Finnmarkseiendommen

Jan Haudemann-Andersen har en formue på over 680.000.000 kr, og er en av Norges aller rikeste menn. Han vil gjerne starte gruvedrift i Kvalsund i Finnmark.

Jan Haudemann Andersen
Foto: Knut Falch / Scanpix

Gigant-formuen gjør sannsynligvis liten inntrykk på de seks styremedlemmene i Finnmarkseiendommen (FeFo) som skal ta stilling til søknaden fra Wega Mining ASA fredag.

Jan Haudemann-Andersen er gjennom investeringsselskapet Datum, største aksjonær i Wega Mining ASA.

Sametinget har allerede sagt nei til gruvedrift i Repparfjorden i Kvalsund. Tre av styremedlemmene i FeFo er valgt av Sametinget. De tre øvrige er utnevnt av Finnmark fylkesting.

LES OGSÅ: Skuffelse i Kvalsund

– Ingen ting avgjort

Josef Vedhugnes

Josef Vedhugnes.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Selv om Sametinget har gitt en negativ uttalelse, betyr ikke dette at Vedhugnes er forpliktet til å mene det samme i FeFo-styret selv om han er valgt av Sametinget.

– Vår jobb er å gjøre en selvstendig vurdering. Spesielt må vi legge finnmarkslovens bestemmelser til grunn når vi skal komme med uttalelsen. Blant annet må vi se om Bergvesenet har fulgt saksbehandlingsreglene som loven legger opp til, og her savner jeg vesentlige deler, sier Vedhugnes.

LES OGSÅ: Gruve-nei opprører fylkesordføreren

– Jeg er positiv

FeFo-styremedlem Erling Fløtten legger ikke skjul på at han i utgangspunktet er positiv til gruvedrift i Kvalsund. Han er valgt av Finnmark fylkesting.

– Du kan tolke meg dithen at det blir et ja fra meg. Likevel må vi gjennom grundige drøftelser i styret, og det er flere sider vi må ta hensyn til, sier Fløtten til nrk.no/sami.

Erling Fløtten

Erling Fløtten.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Han har blant annet vært NHO-regiondirektør i Finnmark. Fløtten legger ikke skjul på at det er på tide å utnytte mineralressursene i fylket.

– Umoralsk å si nei

I april år 2000 uttalte Fløtten seg adskillig mer spissformulert.

Til NRK Lørdagsrevyen sa han dette om samenes motstand mot gruvedrift:

"Det er direkte umoralsk. Du kan ikke kreve av storsamfunnet at du skal underholdes og ha lik levestandard på lik linje med andre uten at du sjøl er villig til å ofre noe for å få denne levestandarden."

Han står fortsatt fast ved dette.

– Nå har vi en mulighet til å komme i gang med næringsvirksomhet. Finnmarksloven åpner jo en mulighet for dette, sier Fløtten til nrk.no/sami.

LES OGSÅ: – Ta imot gruvedrift med åpne armer

Viktig uttalelse fra grunneieren

FeFo er grunneieren i området hvor Wega Mining ASA har søkt om utmål via Bergmesteren. Normalt kan ikke en grunneier motsette seg tildeling av utmål. I Finnmark er situasjonen imidlertid annerledes.

Ved innføringen av finnmarksloven ble det gjort endringer i bergverksloven som gir FeFo en styrket posisjon.

Sier FeFo-styret nei betyr det at Bergvesenet ikke kan behandle Wega Minings søknad. Søknaden går da til Næringsdepartementet. Skulle departementet si ja til gruvedrift, kan Sametinget klage saken inn for regjeringen som da vil fatte et endelig vedtak.

LES OGSÅ: FeFo usikker om gruvedrift

Her er FeFo-styret

Gullfunn i Canada

I søknaden fra Wega Mining heter det at de venter inntekter på 1,7 milliarder kr over drift i seks år i Repparfjorden, og et årlig overskudd på omlag 100 millioner kr på prosjektet. Det er planlagt investeringer på opptil 200 millioner kr.

Selskapet har prosjekter flere steder i verden.

Ifølge Dagens Næringsliv har datterselskapet Merit Mining truffet på større grader av gull og kobber fra prøvene som er hentet ut fra minene i British Columbia i Canada.

Også i vestafrikanske Burkina Faso har datterselskapet Goldbelt Resources gjort lovende gullfunn.

– Vi må foreta en grundig vurdering. I dag kan jeg ikke si hva utfallet blir, sier styremedlem Josef Vedhugnes til nrk.no/sami.

Korte nyheter

 • Norsk-samiske Nango invitert til Sundance filmfestival

  Som de eneste fra Norden er søstrene Ingir og Marja Bål Nango invitert til Sundance Institute’s 2022 Screenwriters Lab i januar (ekstern lenke). Totalt er 16 uavhengige filmskapere og manusforfattere invitert med på dette. De ble valgt ut fra 3200 bidrag for å videreutvikle manusene sine med veiledning av dyktige rådgivere. Screenwriters Lab er en kreativ helårsworkshop der deltakerne får tett oppfølging blant bransjens beste, og starter som oftest med fem intensive dager i Utah i januar. Marja og Ingir Bål Nango jobber med spillefilmmanuset «Guođoheaddji» (på norsk: Gjeter), som de nå får utvikle videre gjennom Sundance-workshopene. Les på samisk/Loga maiddái sámegillii dás.

  Plakat av Sundance Screenwriters Lab Fellows 2022.
  Foto: Pressebilde
 • Sundance lea bovden sámi filbmabargiid

  Beakkán Sundance filbmainstituhtta lea bovden sámi filbmabuvttadeaddji guoktá Marja ja Ingir Bål Nango mielde workshop-jovkui, geat dán jagi ožžot rávvagiid ja veahki ovdánahttit iežaset filbmaprošeavttaid. Oktiibuot 16 filbmamánusčálli miehtá máilmmi leat bovdejuvvon dása mielde. Badjel 3200 filbmamánus evttohusa ledje mielde gilvvus beassat Sundance filbmainstituhta Screewriters Lab workshop-jovkui. Dovddus filbmanásti Robert Redford dat lea vuođđudan filbmainstituhta. Dainna lea ulbmil nannet nuorra neavttáriid, filbmabagadalliid ja filbmamánusčálliid vejolašvuođaid lihkostuvvat dán kultursuorggis.

  Ingir Bål Nango og Marja Bål Nango ute, ikledd varme klær
  Foto: Privat
 • Pallplasser på finnmarkinger i USA

  Unge skutercrosskjørere fra Finnmark fortsetter å imponerer i USA. 15-åringen Thor David Rasmus fra Karasjok, som i år deltar i sin første Amsoil Championship Snocross turnering, kjørte til sølvplass i sin juniorklasse i Iowa i går. Fredag vant han sin klasse.

  Jan Even Romsdal fra Alta vant juniorklassen for 16-17 åringer i går.

  Malene Cottew fra Vadsø, som i fjor ble den første norske kvinnen til å vinne Amsoil-serien sammenlagt, var også på pallen denne helgen. Fredag ble det sølv, men lørdag vant hun dameklassen.

  Amsoil Championship Snocross er verdens største snøskuterserie.

  Thor David Rasmus og Jan Even Romsdal
  Foto: John Stian Moeng / Privat