Hopp til innhold

Sametinget ville ikke gi Jåma fri for å feire de samiske veiviserne

Norges statsminister, Erna Solberg, skal feire 10 års jubileum av de samiske veivisere. Det blir feiring sammen med dagens veivisere, og med de første veiviserne. Men pioneren Ellinor Marita Jåma, fikk ikke lov av Sametinget til å dra til Oslo, for å delta på feiringen.

Ellinor Marita Jåma

Ellinor Marita Jåma får lov å dra på de samiske veivisernes 10 års jubileum, som er førstkommende fredag.

Foto: Roger Manndal

– Jeg var litt sjokkert, jeg anser jo veiviserordningen som veldig viktig, sier Jåma.

Den folkevalgte samepolitikeren, Ellinor Marita Jåma, skvatt litt da plenumsleder Jørn Are Gaski ikke ville gi fri til Jåma, slik at hun kunne dra til feiringen. Hun fikk ikke fri fordi det ikke var så viktig, det skriver den samiske avisen Ávvir.

– Men samtidig så har jeg jo forståelse, fordi jeg er folkevalgt og har en plikt i forhold til sametinget, forteller hun.

Reist rundt i Norge i 10 år

De samiske veiviserne har 10 år reist rundt Norge, for å fortelle om samer til Norges befolkning. Og det vil statsminister Erna Solberg feire denne uken.

Erna Solberg sammen med samiske veivisere i 2004

Statsminister Erna Solberg sammen med de første veiviserne i 2004.

Foto: KMD

Selv om det er vanskelig å få fri fra Sametingets plenumsmøter, så hadde Jåma flaks, siden hun har andre møter i Oslo som hun må på, og dermed kan hun likevel delta i feiringen.

– Det var min flaks, for jeg har andre møter i Oslo i forkant av jubileet som jeg fikk permisjon til. Heldigvis så får jeg delta og jeg skal også holde foredrag på jubileet som er førstkommende fredag, sier hun til slutt.

Korte nyheter

 • Tre sjåfører tatt i fartskontroll i Tana

  Politiet i Finnmark melder på sosiale medier at Utrykningspolitiet har gjennomført et fartskontroll på E6 ved Holmsund i Tana kommune.

  Tre sjåfører fikk forenklet forelegg for fart.

  Den høyest farten som ble målt var 100 kilometer i timen i 80-sonen.

  I Måsøy kommune gjennomførte politiet en promillekontroll ved Havøysund skole. 18 sjåfører ble kontrollert, men det ble ingen reaksjoner.

  En sjåfør fikk derimot et gebyr for manglende bruk av bilbelte.

 • Har innført ansettelsesstopp i Nesseby

  Nesseby kommune meldte på Facebook at virksomheten bo- og omsorg har et budsjett på 37 millioner, og dette utgjør en stor andel av Nesseby kommunens sitt totale budsjett på litt over 100 millioner.

  Kommunedirektør Charles Petterson opplyser at virksomheten har brukt opp 90 prosent av budsjettet til vikarer og ekstrahjelp, samt overskredet overtidsbudsjettet med 80 prosent og budsjett for fastlønn med 5 prosent.

  Det har ført til ansettelsesstopp på virksomheten bo- og omsorg fra og med 20. september.

  På kort sikt skal virksomhetsleder rapporterer ukentlig til kommunedirektør på bruk av vikarer, ekstrahjelp og overtid. Det er kun ledere som kan gjøre omdisponeringer på personalet som får budsjettmessige konsekvenser. All overtid skal være pålagt av leder.

  På lang sikt vurderer kommunen nå om de to avdelingsledere skal være 100 prosent ledere, ikke 70 prosent avdelingsleder og 30 prosent i turnus.

  Helseforvaltningskontoret i Vestre Varanger gjennomgår nå alle vedtak om tjenester til brukere. Dette vil få konsekvenser for bemanningsplaner.

  – Vi er lite folk allerede, og vi har mange pasienter inne. At man innfører såpass strenge tiltak gjør det bare enda vanskeligere, sier Tone Lise Roska, som er hovedtillitsvalgt i organisasjonen Delta, til sagat.no om situasjonen som nå har oppstått i Nesseby kommune.

 • 100 olbmo leat duššan johtolagas dán jagi

  100 olbmo leat duššan johtolagas dán rádjai dán jagi, oktanuppelohkái eambbo go diibmá seamma áigge. 19 olbmo dušše jámas johtolagas čakčamánus. Nu šattai čakčamánnu dán jagi vearrámus lihkohisvuođamánnu dán rádjai. Ain leat mánát ja nuorat vuollel 25 jagi geain lea eanemus lassáneapmi. Dán muitala Trygg Trafikk

  En bil har kollidert og står i en grøft ned mot E14 (sees i bakgrunnen)
  Foto: Bjarte Johannesen / NRK