NRK Meny
Normal

Sametinget ville ikke gi Jåma fri for å feire de samiske veiviserne

Norges statsminister, Erna Solberg, skal feire 10 års jubileum av de samiske veivisere. Det blir feiring sammen med dagens veivisere, og med de første veiviserne. Men pioneren Ellinor Marita Jåma, fikk ikke lov av Sametinget til å dra til Oslo, for å delta på feiringen.

Ellinor Marita Jåma

Ellinor Marita Jåma får lov å dra på de samiske veivisernes 10 års jubileum, som er førstkommende fredag.

Foto: Roger Manndal

– Jeg var litt sjokkert, jeg anser jo veiviserordningen som veldig viktig, sier Jåma.

Den folkevalgte samepolitikeren, Ellinor Marita Jåma, skvatt litt da plenumsleder Jørn Are Gaski ikke ville gi fri til Jåma, slik at hun kunne dra til feiringen. Hun fikk ikke fri fordi det ikke var så viktig, det skriver den samiske avisen Ávvir.

– Men samtidig så har jeg jo forståelse, fordi jeg er folkevalgt og har en plikt i forhold til sametinget, forteller hun.

Reist rundt i Norge i 10 år

De samiske veiviserne har 10 år reist rundt Norge, for å fortelle om samer til Norges befolkning. Og det vil statsminister Erna Solberg feire denne uken.

Erna Solberg sammen med samiske veivisere i 2004

Statsminister Erna Solberg sammen med de første veiviserne i 2004.

Foto: KMD

Selv om det er vanskelig å få fri fra Sametingets plenumsmøter, så hadde Jåma flaks, siden hun har andre møter i Oslo som hun må på, og dermed kan hun likevel delta i feiringen.

– Det var min flaks, for jeg har andre møter i Oslo i forkant av jubileet som jeg fikk permisjon til. Heldigvis så får jeg delta og jeg skal også holde foredrag på jubileet som er førstkommende fredag, sier hun til slutt.