Hopp til innhold

Syr kofte til Felgen-konsert i Jokkmokk

Det forventes et stappfullt dansegulv når Felgen Orkester entrer scenen under samedansen på markedet i Jokkmokk. Ellen Poggats Sarri gleder seg stort.

Ellen Poggats Sarri

Ellen Poggats Sarri kjører mange mil hvert år for å få med seg markedet i Jokkmokk.

Foto: Máret Steinfjell / Sameradion & SVT Sápmi

– Jeg har vokst opp og sett hvordan mine foreldre har fikset seg til dans. Den dansen var noe man lengtet til da man var liten, forteller Ellen Poggats Sarri til Sameradioen & SVT.

Hun snakker om samedansen førstkommende lørdag, som hvert år er et høydepunkt under Jokkmokk-markedet i Nord-Sverige. Nå er Poggats Sarri i gang for fullt med å sy seg kofte, og forhåpentligvis blir den klar før lørdagen.

– Akkurat nå kjenner jeg bare stress, men det hører med. Etterhvert vil stresset bli lykke, sier hun.

Alle skal få plass

Felgen orkester

Felgen Orkester fra Karasjok skal opptre under Samedansen på markedet i Jokkmokk.

Foto: NRK

Tidligere har samedansen vært spredt utover flere dansegulv. Nå ønsker arrangørene å samle alt på ett sted, og Felgen Orkester fra Karasjok er blant de som skal stå for musikken når Johkamohkki Sameforening inviterer de mest populære bandene til å spille.

– Før er det mange som ikke har sluppet til, og har måttet snu i døra, forklarer leder Sylvia Blind.

Slik skal det ikke bli i år, om arrangørene får det som de vil.

– Alle skal slippe til, ettersom vi bruker et større lokale enn vanlig, understreker Blind.

– Folk som ikke hadde tenkt til å komme, ombestemte seg da de fikk vite at Felgen Orkester skal spille, forteller Poggats Sarri.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ellen Poggats Sarri

Ellen Poggats Sarri og Theres Enoksson forbereder Ellens kofte til Jokkmokk-markedet.

Foto: Máret Steinfjell / Sameradion & SVT Sápmi

Hun tror konserten og dansen blir kveldens høydepunkt, men aller først må hun bruke noen timer på å komme seg til markedet. Det har hun gjort før, og har innarbeidet seg rutiner:

– De første ti milene går man igjennom hva man kan ha glemt. Etter det er det på med solbrillene, skru opp volumet og synge for full hals helt til man når Jokkmokk, avslutter Poggats Sarri.

Korte nyheter

 • Evakueringene i Troms videreføres

  Politiet i Troms informerer lørdag ettermiddag om at evakueringa av de 22 innbyggerne i Breivikeidet, Oldervik, Vasstrand i Tromsø kommune, samt de berørte beboerne på Reinøya i Karlsøy kommune, videreføres.

  Skredsituasjonen er uendret i Troms, og politimester i Troms har derfor besluttet å videreføre evakuering på Reinøya, Oldervik, Breivikeidet og Vasstrand inntil videre.

  Politimesterens beslutning er gjort etter anbefaling fra kommunene og aktører med skredfaglig kompetanse.

  Lørdag og søndag vil det gjøres skredundersøkelser på lokasjonene som er evakuert. Det vil gjøres daglige vurderinger om evakueringen skal oppheves.

  De evakuerte blir orientert av sine kommuner.

 • Venter 1.000 skiturister, men får ikke sendt SMS om snøskredfare

  De får ikke lov å sende ut SMS om snøskredfare på egenhånd, derfor ber nå Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen om en najsonal varslingstjeneste.

  – Justis- og beredskapsdepartementet må ta et overordnet ansvar for å sørge for skikkelig informasjon og varsling til alle som besøker Troms.

  To utenlandske skiturister omkom i skred i Lyngen og Nordreisa fredag. Begge stedene var det svært dårlig vær.

  – Det var tidenes dårligste 31. mars. Det var 10 meters sikt, og enda er det hundrevis av turister som beveger seg ute i fjellene. Det tyder på at vi ikke gjør en god nok jobb på forebygging. Jeg føler litt maktesløshet, vi opplyser overalt der vi har mulighet, sier Johnsen.

 • – Folk isolert av snøskred mangler mat og medisin

  Etter varsler om at mennesker isolert av snøskred mangler mat og medisiner, setter Finnmark Røde Kors alle frivillige i beredskap. Det melder Røde Kors i en pressemelding.

  – Vi har lørdag fått de første rapportene om at mennesker som er isolert ikke har tilgang på mat og i noen tilfeller medisiner, så det haster å få hjulpet mennesker som nå er rammet av de mange snøskredene, sier Anette Kristiansen Karlsen, distriktsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps i Finnmark.

  Politiet sier til NRK at de ikke er kjent med at folk som er isolert mangler mat og medisiner.