NRK Meny
Normal

Får ikke bytte nynorsk med samisk

Elevene i de videregående skolene i Finnmark får ikke bytte bort nynorsk med samisk eller finsk. Utdanningsdirektoratet sier nei.

Nynorsk

Illustrasjonsfoto.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Jeg er skuffet over at vi ikke lov til å gå i gang med forsøksprosjektet, sier fylkesråd Knut Mortensen (SV) i Finnmark fylkeskommune til nrk.no/sami.

Fylkeskommunen hadde søkt om dispensasjon for kravet om opplæring i nynorsk for elevene i de videregående skolene i fylket.

HØR: Fylkesråd Knut Mortensen om samisk/nynorsk

– Trenger samisk mer enn nynorsk

Knut Mortensen (SV)

Fylkesråd Knut Mortensen (SV) i Finnmark.

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Søknaden var begrunnet med at kunnskap i og om samisk og finsk/kvensk er viktig for alle som utdanner seg til framtidige yrker i Finnmark.

– Vi ser at det er større behov for å kunne samisk enn nynorsk i fylket, sier fylkesråd Mortensen.

Kompetanseutvalget i fylkeskommunen ville ha et forsøksprosjekt over seks år, men Utdanningsdirektoratet sier nei.

– Et seks års unntak fra sidemålsopplæringen ville både være et brudd med de vedtatte læreplanene for Kunnskapsløftet og et brudd med norsk språkpolitikk, som er vedtatt av Stortinget. Finnmark fylkeskommune må derfor finne andre løsninger som ligger innenfor ordningene i Kunnskapsløftet, skriver avdelingsdirektør Siv Hilde Lindstrøm i Utdanningsdirektoratet i avgjørelsen.

Direktoratet oppfordrer fylkeskommunen til å lage planer for lokal tilpassing av den eksisterende læreplanen i norsk.

Bevare og utvikle samisk

Finnmark fylkeskommune begrunnet søknaden om å kunne velge bort nynorsk med å styrke og bevare samisk og finsk/kvensk i fylket.

– Vi ser at utviklingen av det samiske språket spesielt er viktig. Det er viktigere enn å ha nynorsk som sidemål. Jeg kommer likevel ikke til å fremme en ny søknad nå. Vi får jobbe videre med å utvikle samisk og finsk/kvensk på andre måter, sier fylkesråd Knut Mortensen til nrk.no/sami.