NRK Meny
Normal

Får flytte til fastlandet

Reindriftsutøvere I Nordland får flytte reinen sin fra øyene til fastlandet på grunn lite vann og tørke. Reindriftutøverne er glade for at de nå endelig får flytte.

Må selv produsere snø til reinene

Slik har reindriftsutøvere laget snø til reinsdyrene så de ikke tørster i hjel.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Reindriftsutøver Nils Mathis Anti er glad for at de nå endelig får flytte reinen sin til fastlandet.

Naturkatastrofe, sier Anti.

Nils Mathis Anti er glad for at de nå får flytte reinsdyrene til fastlandet hvor det er snø.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

– Å flytte reinen til fastlandet er den beste løsningen. En dag var det regn og da ble det litt fukt i marken. Men nå er det blitt oppholdsvær igjen og da frys bakken også. Jeg skal ikke flytte reinen så langt, jeg flytter til en plass hvor det er snø og hvor vi slipper å lage snøen selv. På fastlandet har Gud laget snøen, sier han.

Beste løsning å flytte til fastlandet

Nils Mathis Anti er en av reindriftsutøvere som har reinen sin på en øy i Lurøy kommune i Nordland. 15 rein har dødd på grunn av tørke. I mange uker så har reindriftsutøvere måttet borre hull i isvann som har frosset og slik har de klart å produsere snø slik at flere reinsdyr ikke dør av tørke.

May Lene Meier i mattilsynet sier at når det ikke er vann til reinen på øyene, så er det best å flytte reinen til fastlandet.

– Det innebærer at reineiere må skaffe nok vanntilførsel til dyrene der de er og om man ikke klarer det, så må dyrene fraktes bort derifra til en plass hvor det er tilstrekkelig nok væske, sier hun.

Gjort en god jobb

En slik tørke i området har ikke reindriftsutøvere opplevd noen sinne. Mattilsynet skryter av jobben som reindriftsutøvere har gjort ved å selv produsere snø til reinen slik at de ikke tørker i hjel.

Når reindriftsutøverne nå får flyttet reinen til fastlandet, så håper Nils Mathis Anti at de får litt pause fra å produsere snø.

– Planen vår er å flytte reinen til øya hvor vi har gjerde. Og så skal vi laste reinen i lastebilen og ta vanlig fergerute til fastlandet. Det har vært en tung arbeid, og når vi kommer til fastlandet så får vi forhåpentligvis å slappe av litt, sier Anti.