En annerledes elgjeger

Mens andre nyter sitteplassen sin på ATV-en, så har Odd Mikael Hætta gjort et annet valg; han liker nemlig å sykle og derfor er sykkel hans fremkomstmiddel til årets elgjakt.

ealgabivdui

Gevær og annen bagasje måtte han sende med ATV-en, sier Hætta.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

– Jeg tenkte det skulle bli morsomt å prøve – jeg har jo syklet ganske mye i sommer og da er det forståelig ideen om bruk av sykkel, ble en realitet.

Over 2,5 mil måtte han slite, fra Kautokeino til Giliduottar. Den turen bød på rikelig med vann og gjørme; han måtte krysse flomstore elver og gjørmete myrer. Ikke til å unngå at han innimellom ønsket seg plass på ATV-setet, særlig mens han stod til knes i den fossende elva.

Innhentet av mørket

Mørket falt på før de nådde fram til leiren, så de siste fem kilometerne tilbrakte han på ATV-en, ikke helt etter planen, vedgår han.

sihkkelasti

– De gjørmete myrene var verst, sier Hætta

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

– Vi kom ikke avgårde fra Kautokeino så tidlig som planlagt og uten dagslys ble det umulig å fortsette på sykkel.

Hætta står fast på at sykkel er et høvelig framkomstmiddel, men forsikrer oss om at neste gang så skal avgangen hjemmefra, skje mye tidligere.

Oppfordrer du andre elgjegere til å bruke sykkel?

­Jo, det gjør jeg, men det forutsetter at de har alternativ transportmulighet for tingene sine. Det er jo så morsomt å sykle i terrenget og det er godt å slippe veiene som i blant kan bli ganske kjedelige.

Hætta er innstilt på å gjenta sykkelbruken også til neste års jakt, men betingelsen er at jaktfeltet ikke blir for mye lenger unna enn årets.

Vel fremme i lavvoen har han fått på seg tørre klær og rikelig med kveldsmat. Tankene fokuserer på morgendagen, slik det sømmer seg for den fødte jeger; på morgenkvisten skal elgen falle!

Og sykkeljegeren lykkes - for her ligger beviset!

Sihkkelasti ealgabivdi

En stolt jeger ved byttet.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK