Hopp til innhold

Ella Marie raser mot koftekrav

Artisten Ella Marie Hætta Isaksen (24) ble bedt om å ta taxi hjem og skifte til kofte før hun skulle opptre på Oslo Tropical Forest Forum.

Ella Marie Hætta Isaksen, Gozuid Alde

REAGERER PÅ KLESKRAV: Ella Marie Hætta Isaksen reagerer på koftekrav fra arrangør.

Foto: June Grønnvoll Bjørnback / NRK

Tidligere denne uken var det samiske bandet ISÁK hyret inn til å opptre på konferansen Oslo Tropical Forest Forum. I et lengre innlegg på Instagram beskriver Isaksen det hun opplevde som press til å ha på seg kofte.

– Vi var leid inn til å opptre med en låt. Noen dager før opptredenen fikk jeg en melding om at arrangøren foretrakk at jeg tok på meg kofta. Til det svarte jeg klart «jeg tar på meg det jeg føler for den dagen», skriver hun i innlegget

Skjermbilde av Ella Marie Hætta Isaksens instagram innlegg 23.juni 2022.

Skjermdump av Ella Marie Hætta Isakens instagram innlegg.

Skjermbilde av Ella Marie Hætta Isaksens instagram innlegg 23.juni 2022.

Skjermdump av Ella Marie Hætta Isakens instagram innlegg.

Da Isaksen ikke følte for å ha på seg kofte under opptredenen, prøvde arrangøren å overtale henne til å endre mening og ha på kofte allikevel.

– Min tour manager ble bedt om å ta en prat med meg, for å undersøke om jeg ikke kunne hive meg rundt og ta på meg kofta i siste liten.

«Jeg er like mye same uten koften»

Onsdag kveld skulle Isaksen tilbake til konferansen for å være deltaker i en debatt om urfolksperspektiv i klimakampen. Da valgte hun å dra totalt blottet for samiske smykker og klær.

Hun mener det er en ukultur i bransjen for å eksotifisere urfolk.

– Med mindre det er en kleskode som alle på arrangementet må forholde seg til, er det helt uhørt å pålegge ett menneske det, på grunnlag av etnisk bakgrunn. Det mener jeg er direkte rasistisk, skriver Isaksen.

Les også: Ella Marie Hætta Isaksen hetses for å være samisk: – Noen dager er veldig, veldig tunge

Ella Marie Hætta Isaksen
Ella Marie Hætta Isaksen

Roser Ella Marie

Tidligere sametingspresident, og nå politisk rådgiver for urfolk ved Amnesty International, Aili Keskitalo roser den unge artisten som tør å si ifra.

Jeg tror arrangørene har antatt de har booket en samisk maskot, men det har de overhodet ikke. De har booket en artist som har stødig selvfølelse og integritet, understreker Keskitalo.

Keskitalo syns det er skuffende at arrangøren ser ut til å ønske å danne et stereotypisk bilde av samene, der de forventer at samer må ha kofte på for å være same.

Sametingspresident Aili Keskitalo under avdukningen av minnesmerke for Anna i Makkvatnet

ROSER UNGE ARTISTEN: Aili Keskitalo sier at Ella Marie er modig som tør å si ifra og er åpen om hendelsen.

Foto: Elena Junie Paulsen / NRK

– Dette er eksotifisering som vi burde ha kvittet oss med. Våre artister er seriøse og profesjonelle artister, og ikke bare til pynt.

Oslo Tropical Forest Forum er et forum hvor de skal synliggjøre hvordan urfolk er med på å beskytte naturen og regnskogen.

Derfor er saken ubehagelig for Keskitalo.

– De bør vektlegge samarbeid, samtidig godta urfolk slik de er, og ikke bare bruke samer til pynt på arrangementene sine, sier Keskitalo

Beklager opplevelsen

Oslo Tropical Forest Forum arrangeres av Norad og Klima- og miljødepartementet.

Ifølge TV 2 beklager nå både Norad og eventbyrået All-In for opplevelsen Isaksens hadde. All-In stod for kommunikasjonen Isaksens henviser til i innlegget.

– Vi beklager at Ella Marie Hætta Isaksen fikk en dårlig opplevelse i møte med konferansen, og vi er lei oss for at hun ble spurt om å gå med en samisk klesdrakt. Ella Marie og bandet hennes ISÁK hadde en fantastisk opptreden, og får veldig gode tilbakemeldinger fra deltagerne på Oslo Tropical Forest Forum.

– Det er en internasjonal konferanse hvor folk fra hele verden samles for å drøfte løsninger på klimautfordringer og avskoging, og urfolks rettigheter og identitet står sentralt. Hva folk velger å ha på seg er selvfølgelig helt opp til dem, så vi er veldig lei oss for at dette har skjedd, sier kommunikasjonsdirektør Martha Haukaas i Norad til TV 2.

All-In beklager den uheldige situasjonen samtidig som de ønsker å påpeke at de er veldig fornøyd med opptredenen til Isaksens og ISÁK.

Korte nyheter

 • – Ittjiv åvvånis diede lij plássta daj sinna

  Diedá gus massta tampåŋŋa li dagáduvvam? Jus jáhká dat la dagáduvvam bomhullos, de ij la aktu. Ienemusá tampåŋŋa li plástas dagáduvvam, ja ij bomhullos.

  – Imálasj lij, ejma diede lij plássta daj sinna, javllá Nora Waage.

  Buvtadiddje ij dárbaha anádusájt gurjojda tjállet.

 • Samenes konferanse åpnes i Váhtjer/Gällivare

  I dag, torsdag, åpnet den 22. samekonferansen i Váhtjer/Gällivare. Samekonferansen avholdes hvert fjerde år og det er samerådet som er ansvarlig for forberedelse og gjennomføring av konferansen.

  Konferansen holdes til og med søndag, og temaet for konferansen er "EMPOWERING SÁPMI", eller «styrking av Sápmi» på norsk.

  Åpning av Samekonferanse 2022 Gällivare
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Nisu ii roasmmohuvvon bargolihkohisvuođas

  Váile 40 jahkásaš nisu Deanus guhte sáddejuvvui odne duorastaga ambulánsahelikopterin Girkonjárgga buohccevissui, ii leat roasmmohuvvan, čállá Finnmárkku buohcceviessu Twitteris. Sii doalahit nissona buohcceviesus áicamii. Boles dieđihii lihkuhisvuođa birra sullii dii.12. Lossa návetrusttet lei gahččan nissona ala ja son sáddejuvvui buohccevissui.