Hopp til innhold

Ella Marie Hætta Isaksen hetses for å være samisk: – Noen dager er veldig, veldig tunge

Stemmen hennes er blitt allemannseie på rekordtid. Likevel må «Stjernekamp»-vinner Ella Marie Hætta Isaksen (20) kjempe for å få snakke sitt eget språk.

Ella Marie Hætta Isaksen

– Hver dag er en kamp for å bevare mitt språk og holde ved like min kulturarv, sier Ella Marie Hætta Isaksen.

– Jeg føler en smerte i å måtte forsvare min rett til å snakke mitt språk, gå med kofte og være samisk, sier Hætta Isaksen til NRK.

Hun er blitt nasjonalt kjent etter seieren i «Stjernekamp» i fjor høst. På samme tid er hun blitt den nye frontkjemperen for sin samiske kultur.

– Hver dag er en kamp for å bevare mitt språk og holde ved like min kulturarv. Jeg har tatt på meg det ansvaret, sammen med drømmen om å ta folket mitt videre. Jeg ønsker å utvikle samisk musikk, og redefinere stereotypene som finnes der ute, sier Isaksen.

Slitt psykisk siden tenårene

Denne uken har hun feiret samenes nasjonaldag. Hætta Isaksen er aldri mer populær enn hun er hver 6. februar.

I år brukte hun og bandet hennes, ISÁK, dagen på å fylle Rockefeller, som oppvarmer for damen hun mer eller mindre frivillig er blitt arvtakeren til, Mari Boine.

Ella Marie Hætta Isaksen med dommerpanelet etter seieren i Stjernekamp

Ella Marie Hætta Isaksen ble allemannseie etter seieren i «Stjernekamp» i fjor høst.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Av og til får 20-åringen rampelyset i øynene.

– Det blir noen ganger litt mye, for å være ærlig. Jeg har slitt med psyken siden jeg var 16 år. Noen dager er veldig, veldig tunge. Da kan det være jeg tenker at «dette livet blir litt for mye». Men det er dette jeg elsker å gjøre, sier Isaksen.

Traumer i ryggmargen

Likevel står hun stadig på frontlinjen i kampen for sin samiske kultur.

Hvorfor? Fordi Isaksen har samisk smerte i ryggmargen. Besteforeldrene vokste opp i en periode der fornorskingen av samene var på sitt verste, forteller hun.

– De har måttet reise på internatskole, og fått kjeft for å ikke snakke norsk ordentlig. Mange i deres generasjon ble alvorlig traumatisert. De traumene har gått i arv, sier hun.

Også Isaksen selv opplevde hets under skolegangen.

– Selv etter tiden i grunnskolen, er jeg blitt dyttet mot veggen og spurt hvorfor jeg snakke samisk og om jeg mener det egner seg å snakke i offentligheten, sier Hætta Isaksen.

Arven etter Boine

Hun ser også fremover. I mars gir hun og bandet ISÁK ut sin første plate. Bandet har over 39.000 månedlige lyttere på Spotify.

Spør du damen bandet varmet opp for på Rockefeller onsdag, er den samiske kulturarven i de beste hender.

– Det gleder mitt samiske hjerte. Jeg føler at jeg kan begynne å slappe av. Nå kan jeg trekke meg tilbake. Nå kan jeg bare gjøre konsertene i utlandet, for jeg vet at hun og de andre kan overta her i Norge, ler Mari Boine.

Ella Marie Hætta Isaksen og Mari Boine på Kvelden før kvelden

Mari Boine og Ella Marie Hætta Isaksen delte scene under fjorårets «Kvelden før kvelden» på NRK.

Foto: NRK

Isaksen håper hun gjennom musikken kan bidra til endringen hun vil se i samfunnet.

– Jeg håper jeg får se et samfunn der vi er flinkere til å feire mangfold, feire minoriteter og forstå at det er greit å være forskjellig, sier Isaksen.

Les mer fra NRK kultur:

Kulturstrøm

 • TV 2 oppfylte krav som allmennkringkaster

  TV 2 oppfylte i fjor de fleste kravene som allmennkringkaster og mottar full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2021, ifølge Medietilsynet.

  Avtalen som trådte i kraft 1. januar 2019, gjør at kanalen kan få inntil 135 millioner kroner hvert år i fem år for å dekke nettokostnadene ved å levere allmennkringkastingsinnhold. Avtalen varer fram til neste år.

  Som kommersiell allmennkringkaster skal TV 2 blant annet levere egenproduserte daglige riksdekkende nyhetsprogrammer med base i den sentrale nyhetsredaksjonen (Bergen), norskspråklige program for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama.

  (©NTB)

  Tv2 logo
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa
 • Kulturlivet sliter fortsatt

  Det vil fortsatt ta tid før kulturlivet er tilbake til normalen etter pandemien. Det sier leder for Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal. Festspillene i Nord-Norge har så langt solgt rundt 60 prosent av billettene, noe som er lavere enn forventet. Mange festivaler landet over sliter med billettsalget, sier Østerdal.

 • VG: Paradise Hotel-vinnar dømt til fengsel

  Paradise Hotel-vinnaren Markus Grønberg er dømt til fire år og fem månader fengsel i lagmannsretten. Det melder VG.

  Både i tingretten og i lagmannsretten blei 23-åringen dømt for valdtekt av ei mindreårig jente. Han blei også dømt til eit høgare erstatningskrav.

  Forsvararen hans seier Grønberg er djupt skuffa og ueinig i resultatet.

Flere kulturnyheter